Calamondin – citrus v květnáči

Calamondin – citrus v květnáči

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Na našem trhu se začala objevovat pro tuzemce, jako pokojová rostlina, nový druh citrusu s názvem calamondin. Co to je vlastně za citrus, je poživatelný a jak se vlastně pěstuje.

Obrázek calamondin 01Calamondin je křížencem mezi kumquatem a některou z mandarin (Citrus Reticulata). calamondin (Citrofortunella mitis). Ve světě je to docela dobře známý citrus ovoce. Ovoce calamondinu má  3 až 5 cm v průměru. Je cítit  po mandarinkách. Chuť plodu  je kyselá. Jako citrus vysoký obsah vitamínu C.

 

Většina pěstitelů calamondin považuje tento stromek jen jako ozdobnou a atraktivní pokojovou rostlinu. Zvláště pak ovoce působí velice dekorativně. 

 

Nicméně  ovoce calamondinu  může být použito i konzumaci. Dá se jíst i syrový, ale kvůli kyselému obsahu se jí i s kůrou, která má mírně nasládlou příchuť.Další upotřebení je například k přípravě osvěžující limonády. Dají se s ním taky zdobit poháry. V Asii je využíván ve formě džusu při úpravě ryb, drůbežího a nebo vepřového masa. Marmeláda z calamondinu  je dělána stejně jako pomerančová marmeláda.

 

Pěstuje se úplně stejně jako jiné citrusy. Má rád slunné stanoviště. Vyžaduje občasné hnojení a pravidelnou zálivku. Při dobrém zacházení nám může vydržet i víc než 10 let. Vzhledem, k tomu, že je jeho pěstování v postatě stejné jako u jiných citrusů, tak více najdete v článku: „Pěstování citrusů“.

Obrázek calamondin 02 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: E.Š.

 

Související články:

 

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?

 

 

 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle