Jak vypěstovat mango z pecky

Jak vypěstovat mango z pecky

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Celosvětově největším producentem tohoto chutného ovoce nabitého vitamíny je Thajsko. Ačkoliv mango pochází z tropických oblastí, můžete si jej vypěstovat i vy, a to přímo z pecky. Kupte si v obchodě zralé mango, pochutnejte si a pecku nevyhazujte. Povíme vám, co s ní, aby i vám vyrostl překrásný mangovník.



Mangovník je velmi atraktivní a stálezelený strom se širokou hustou korunou, která vrhá hluboký stín. Vypěstovat mango, které bude rodit šťavnaté plody trvá přibližně 5-8 let. Plody jsou obvykle zelené, žluté a načervenalé s velkým semenem uvnitř a lahodnou a vysoce výživnou dužinou kolem něj.

Jdeme na to!

Dobrou zprávou je, že pěstování manga je opravdu velmi snadné. Mangovou pecku důkladně očistěte, zbavte dužiny a pod tekutou vodou ji pečlivě umyjte. Pecku vložte nechte odležet dvě hodiny ve vodě pokojové teploty. Vláčnou pecku opatrně ve švu otevřete, přitom ale dbejte na to, abyste nepoškodili nožíkem jádro uvnitř.

Připravte si kvalitní substrát, který neobsahuje choroboplodné zárodky, které mohou způsobit rostlince nepříjemnosti. Nejlépe se mangu daří v kokosovém substrátu, do kterého zasadíte semínko max. 5 cm hluboko do prostorného květináče. Pokud se bude mangu dařit, bude mít opravdu dlouhé kořeny a museli byste brzy rostlinu přesazovat.

V průběhu následujících dvou až tří měsíců vám mango vyklíčí. Substrát udržujte neustále vlhký, nikoliv podmočený. Teplotu udržujte mezi 25 až 30 °C.

Mangovník

Mangovníku se bude nejlépe dařit v mírně kyselé, písečné hlíně na přímém celodenním slunci po celý rok. I přesto, že toleruje občasné mrazy na -5 °C i nižší, dlouhodobě je třeba mangu zajistit trvalou ochranu před mrazem. Během zimy je nejvhodnější umístit mangovník do zimní zahrady nebo přímo domů, kde se teplota pohybuje mezi 17 až 23 °C. Čím mladší rostlinku máte, tím je na nízkou teplotu náchylnější.

Hnojit se doporučuje od začátku března do konce srpna co dva týdny. Rok po zasazení rostlinku přesaďte do nového substrátu, který bude složen ze stejných dílů kokosového substrátu, kompostu a zahradní půdy.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle