Chov kachen – kachna domácí

Chov kachen – kachna domácí

Kategorie: POČTENÍČKO

„Kachny, kachny, kachny, kachny…“ určitě znáte slavnou epizodu z filmu. „Kačen“ je několik druhů. Čínské kačeny, vůbec nejsou z Číny, jsou šlechtěné pro chov, divoké kachny, Kachny domácí a husokačeny.



Kachny

Divoké kachny znáte z rybníků. Samec je krásně zbarvený, samice je hnědá. Čínské kačeny se chovají doma. Hlavní výhodou je, že se snadno chovají. Můžete je pást, jako husy. Jsou však všežravci. Mají placatější zobák než husa. Tímto zobákem filtrují (cedí) vodu. Jsou i menší, než husa. Často bávají úplně bílé, někdy různě s černými fleky. Někdy i do modra, jako divoké kačeny. Stává se, že hejno kačen odletí několik stovek metrů, k sousedovi na pole, večer se vám vrátí domů. Občas seděly i na střeše, ale jen velmi vyjímečně. Žerou trávu – pasou se, zrní, šrot kukuřičný, ječný, vařené brambory, kopřivy, štrbák - nejlépe posekané na sečkovici a poprášené šrotem. Ale i brouky, červíky, žížaly, slimáky i ty španělské, rybky, žáby…vše co uloví ve vodě.

Kachna

Líheň

Ideální je mít „líheň“ doma. Není problém, i v běžném rodinném domku se zahradou 1200 m čtverečních vychovat 125 káčat. Stačí k tomu 4 kačeny a 2 káčeři. Kachna sedí asi 4 týdny. Vejce může vysedět i kvočka (kvočna) – slepice. Je dobré při snášení vajíčka kachny z hnízda odebírat. Vrátit jí je všechny, až jich má tak 17 – 18. Stejně tak odebírat i vyléhlá káčata, neboť by mohla odejít s prvními vyléhlými a ty ostatní by zachladila, - tedy by se již nevylíhly. Pak jí je najednou vrátíte, nebo jí je nevrátíte a ona snese a vysedí další.

Kachna

Malá káčata jsou nádherná a snadno si je ochočíte. Žerou všechno. Těm nejmladším se dává slepičí vejce natvrdo se strouhankou. Později tráva sekaná, kopřivy, štrbák jako husy. Vařené brambory, šrot, zrní.

Kamarád měl kachnu, která si vyrobila hnízdo kdesi u střechy na stodole. Kačenky vyseděla, skákaly ze střechy, přežily to. Většinu jich ovšem zlikvidovala posléze kuna, kterážto byla poté taky zdárně zlikvidována mým kamarádem. Nevím ale, zda je možno kuny vůbec likvidovat, řekněme, že byla umlčena. Prostě zmizena.

Pozor – kachny domácí

Rostou rychleji,  jsou větší a tučnější, ovšem nepasou se. Všechno jim musíte nachystat do hrnce. Všechny kachny milují vodu. Pozor, na malá káčata. Nejsou silná, pokud se jim nepodaří vylézt z hence (lavoru) s vodou, utopí se. Nevydrží plavat „pořád“.I kachny se dají vykrmit. Pro peří se šlechtí do bílé barvy. Jejich maso je dražší, než slepičí, není ale tak drahé, jako husí.

Je to pochoutka i zábava. Nechci být škarohlíd, ani pesimista, podívám – li se kolem, kam spěje hospodářsky EU, tyto informace se vám mohu ještě hodit. Za války lidé chovali i kozy a čuníky v dřevárkách u baťovských domků. 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
 

Související články:

Chov hus
Chov včel
Slepice a domácí bio vejce


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Egyotu během 2 měsíců dojde pšenice. Očekávají - Autor: posluchač4. 4. 2011
 potraviny zdražují - Autor: nejezte6. 2. 2011
 šéfové vlád navrhují zastavit výrobu paliv na poli - Autor: jedlík28. 1. 2011
 Více potravin zdražuje. Vlády chtějí regulaci cen - Autor: jedlík28. 1. 2011
 kachny před týdnem zdražily. - Autor: roubra19. 12. 2010




CLUB ŽENA


Lifestyle