Jak vyrobit sliz

Jak vyrobit sliz

Kategorie: POČTENÍČKO

 Pokud hledáte perfektní slizký recept a nechcete, aby sliz selhal, jste na správném místě. Po letech výroby slizových receptů jsme přišli na to, jak udělat ten nejlepší.



Sliz je super uklidňující a některé děti se s ním budou hrát dlouhou dobu!

Jak vyrobit sliz s tekutým lepidlem?

-2 lahve tekutého lepidla - čiré, lesklé lepidlo nebo bílé lepidlo
-½ - 1 lžička boraxu (tetraboritan sodný)
-1 šálek horké vody, ½ šálku vody
-Velká, široká mísa
-Tekuté akvarely nebo potravinářské barvivo (volitelné)
-třpytky (není zapotřebí)
-konfety (není nutností)
-ocet
-rukavice

Borax

Doporučujeme použít dvě lahve, protože chcete získat dokonalou konzistenci slizu. Druhá láhev je záložní. Získání perfektní konzistence poprvé není vždy tak hladké, takže mějte s sebou druhou lahev, aby sliz vznikl dokonalý. Náš oblíbený sliz je zhotoven z čirého lepidla nebo třpytivého lepidla. Můžete vidět přes čiré nebo lesklé lepidlo, ale bílé lepidlo vypadá spíše jako látka, které připomíná tmel. Borax je dostupný online, ale je mnohem dostupnější v obchodech s drogerií. Najdete ho tam, kde se nacházejí čisticí prostředky.

Miska 1 - směs vody a boraxu

Najděte si velkou misku. Budete muset vypustit sliz v misce, takže se ujistěte, že je dostatečně velká a široká.
Smíchejte jednu misku horké vody do misky s ½ lžičkou boraxu. Úplně rozpusťte.
Pokud zjistíte, že váš sliz je po několika minutách hry příliš pružný, vyhoďte ho a zkoušejte dál.

Nechte borax a vodu vychladnout a mezitím připravujte další krok.

Miska 2 - Směs lepidla a vody

Smíchejte jednu nádobu tekutého lepidla s půl šálku vody. Lepidlo musí být napojeno. Použijte metlu k jejich vzájemnému promíchání. Pokud chcete, aby byl zcela smíšený, může trvat několik minut. Přidejte tekutý akvarel nebo několik kapek potravinářské barvy. Barvu či třpyt vyberte dle svého uvážení. Pokud používáte lepidlo, které je předem zabarvené nemusíte používat barvivo ani lesk.

Spojte 1 a 2 dohromady

Nyní je čas nalévat směs lepidla do velké misky s boraxem a vodou. Sledujte po dobu jedné minuty, protože směs lepidla začne polymerovat. Je to nádherný pohled. Přebytečnou vodu můžeme vylít, aby se absorbovalo co nejvíce směsi boraxu a vody. Nebojte se nosit rukavice nebo míchat se lžící. Tuto část promíchání doporučujeme dospělému člověku z důvodů delšího umývání rukou.

Míchejte a hněte po dobu dvou až tří minut.

Pokud necítíte, že je lepkavý nebo houževnatý, vytáhněte sliz a hněte ho ještě víc.

Doufejte, že jste si udělali úžasný sliz, který je ideální pro ohýbání, otáčení a formování. Nakonec můžete přidat konfety např. s nádechem vloček.

Zjistit, kolik nalít, jak zamíchat sliz, trvá nějakou dobu. Pokud se vám líbil výsledek, pak jen opakujte tento recept na druhou láhev lepidla.

Sliz

Slizy, které jsou příliš lepivé

Pokud vám připadal sliz příliš lepivý, vložte jej zpět do misky a trochu ho promíchejte ve vodě. Pokud to nepomůže, přidejte ke směsi vody další ¼ lžičku boraxu a zkuste znovu vložit sliz zpět do směsi.

Sliz, který je příliš pružný

Pokud je váš slizký povrch příliš pružný, přidejte do něj vodu, ¼ lžičky boraxu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nyní vložte sliz zpět do boraxu a vody a protřepte to.

Sliz

Zde je super gumový sliz!

Někdy se to opraví po několika minutách hraní, až se zahřeje. Pokud je po zahřátí stále ještě příliš gumový, uděláte další dávku slizu, která je super pružná. Pak spojte dva slizy, aby se dosáhlo velké konzistence. Hněte je mezi sebou dvě minuty.

Odstraňte sliz z vlasů nebo oděvu

Jakmile si budete hrát se slizem, budete potřebovat ocet. Pokud se sliz dostane na oblečení nebo vlasy, ocet ho okamžitě rozpustí!

Ukládání slizu

Sliz uložte do sáčku nebo vzduchotěsné nádoby. Pokud svůj sliz necháte někde pár hodin ležet, stačí ho vložit do tašky a za den vytáhnout, zotaví se.

Doufám, že tento slizký recept vám pomůže udělat sliz, který je ideální na poprvé!

Redaktor: Lukáš Vilímek


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle