Včelí med, chov včel

Včelí med, chov včel

Kategorie: POČTENÍČKO

Včely známe „od malička“. Říká se“pilný jako včelka“. Považujeme je za samozřejmost. Ale včely, ani med nemusí být samozřejmostí. Med má obrovské využití v lékařství, zdravé a gurmánské kuchyni, kosmetice i lidovém léčitelství.



med 2007.jpgVždy po ránu si dávám lžičku med +  něco málo ovocných vloček, popř.  Schweden bitter. „švédské kapky“.  To je takový výborný životabudič.

 

Včela mimo jiné produkuje med. Ovšem až 5 násobný užitek přináší celému lidskému pokolení. Bez včel by lidstvo nežilo déle než 4 roky. V Německu včely vymírají, v ČR není přes velké úbytky včel v současnosti situace kritická.

 

Čím podpořit české včelaře? Tím, že si od nich koupíte med. Chov včel rozhodně není nijak zisková záležitost. Dříve stál cukr pár korun, med 70 – 90 Kč. Dnes stojí cukr 20 Kč, med stále stejně.  (Cukr je potřeba k přikrmování včel) .  Včelařů však ubývá. Děti nechtějí po rodičích přebírat toto řemeslo. Tohoto koníčka. Je to „otročina“, moderního člověka to svazuje. Navíc je to rizikové podnikání. Můžete pilně pracovat celý rok, a snůška medu může být mizerná.

 

Napodobeniny medu

 

Na trhu v Čr se objevují napodobeniny medu. Jedná se spíše podivnou cukrovou šťávu. Často dokonce dováženou z Číny. ( Začínám mít pocit, že Čínané nám zde prodávají samý aušus, - výrobky, sami však v EU skupují suroviny. Měď, mléko, ocel, ropu, zemní plyn…To vypadá, jako bychom pro ně byli rozvojová země ?  )  Takových napodobenin je na trhu asi 30 %. Dále se zde objevují mnohem méně kvalitní medy ze subtropických a tropických oblastí. Český včelí med byl vždy ve světě velmi ceněn. Má údajně  dokonce o 2 % nižší cukernatost, než slovenský.

 

Včelí med

 

Med slouží včelám jako potrava. Med je výborným a biologicky vysoce hodnotným přírodním produktem a téměř jedinou potravinou, která hned po požití přechází přímo do krve člověka. Lidé by měli alespoň obden jíst levné a vydatné jídlo, chléb s máslem a medem.

 

Konzumací medu se chráníme před různými nemocemi: Angínou, rýmou, chřipkami atd.. Med prospívá dětem i dospělým, mladým i starým, nemocným i zdravým. Pamatujme, že „denně jedna lžíce medu dělá z dědy neposedu", což svědčí i o jeho pozitivním vlivu na naši potenci.  Všechny tyto vlastnosti má jen pravý včelí med

 

Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu, příznivé ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky pro tvorbu kostí, posiluje nervovou soustavu, klidný spánek, paměť a přispívá ke klidnému spánku, duševní pohodě a veselé náladě.  Kdysi byl výsadou králů dnes si ho může dopřát prakticky každý. Jedno včelstvo ročně spotřebuje asi 100 kg medu a pylu dohromady.

 

Vosk

 

Včelí vosk je i dnes cenná surovina k ruční výrobě svící. Dříve se dětem v sousedství včelařů dávaly žvýkat voskové „zátky“ ( při odzátkovávání pláství) se zbytky medu.

 

Mateří kašička

 

Ve své době byla mateří kašička prohlášena za elixír mládí. Má skutečně ohromující účinky.  Z hlediska omlazování, regenerace organismu. Později se údajně zjistilo, že na muže působí méně, než na ženy, proto se již tolik nepropaguje. Faktem je, že na benzinkách v ČR se řidičům prodávají všelijaké chemické preparáty proti únavě. ( Sám jsem jeden jednou koupil, vypil, a pak jsem usnul za volantem na dálnici. Děkuji, více nechci. ). Kdežto v zahraničí si řidič může koupit gram mateří kašičky v injekční stříkačce a k tomu lžičku medu. ( samotná mateří kašička není moc chutná). To je ten pravý, přírodní doping.  Jinak, místo drahých podivných chemikálií na benzinkách, řidiči kteří brázdí Evropu, vaří doma proti spánku Magorák. 

 

Magorák

 

To je jednoduché : Vezmete litr vody, dáte do něj celou krabici Pigi čaje, vaříte 10 minut, ochutíte jakkoliv, stejně je to hnusné, a nalijete do termosky. Jde – li na Vás spánek, dáte si 1 lžíci. Okamžitě Vám začne bušit srdce, hned vás přejde spánek. Účinek je okamžitý. Jen pro zdravé jedince.

 

Při vnitřním použiti má posilující účinek (zlepšení paměti, dobré nálady, schopnosti učení a sebevědomí), všeobecné zlepšení zdraví při anorexii, zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje stav pokožky, má příznivý vliv na potenci a sexualitu, používá se proti chřipce, angíně, virovým onemocněním  a, stabilizuje krevní tlak, má příznivý vliv při anémiích, arterioskleróze,  chronických a dlouhotrvajících onemocněních a snižuje hladinu cholesterolu.Pro ženy jako omlazující přípravek se používá v roztoku slivovice. Ukládá se do ledničky. Užívá se lžička denně.

 

Při vnějším použití zlepšuje stav pokožky a obnovuje její růst. Používá se pro vyhlazování vrásek  a normalizuje sekreci tuků kožními žlázami. Nejběžnější výrobek obsahující mateří kasičku je včelí med (s obsahem 1- 3% mat kasičky).

 

Vliv slivovice

 

Po 60. tce je velmi zdravé, dát si štamprli slivovice denně. Za minulého režimu jsem znal řidiče z povolání v Jednotě, kteří si ráno před prací dali hořčičák slivovice a do něj lžíci medu. Zamíchali to a šli do práce. Ono, s tím alkoholem za volantem to asi nebude tak horké. Většina EU má povoleno za volantem minimum . Jen postkomunistické země jsou vysoce proti alkoholu za volantem. Slivovice po ránu roztahuje cévy, zlepšuje krevní oběh. Ale nemůžete s tím začít ve 30 letech. To by jste si vypěstovali návyk.

 

V nemocnici chtěli poslat 75 letého strýčka domů zemřít. Když jel lékař za ¾ roku přes tu vesnici, zastavil se v hospodě a ptá se: ten a ten – kdy měl pohřeb? Řekli mu,  jak pohřeb, v sadu seče trávu. Lékař utíkal za ním a ptá se ho, jak žijete, co užíváte?

 

"Každé ráno malou štamprlku slivovice. Pozor. Jako Valach bych varoval. To, co kupujete v obchodě, z 90 % není slivovice. Slivovice je destilát. V obchodě jsou pouze lihoviny, v lepším případě lihoviny s přídavkem slivovice, nebo slivovicové tresti.  Jsou firmy (likérky ), třeba i světově proslulé, které nám Valachům jen dělají ostudu."

 

Včelí jed

 

Velmi zajímavý přírodní lék. Mnoho lidí, když začalo chovat včely, ztratili dříve nekonečné alergie. Apiterapie. Včelí jed se používá i přírodně. 1. den Vám včelař přiloží 1 včelu, - 1 žihadlo, druhý den 2 ,..dále až do 10, pak zase zpět. Nerad bych fušoval do řemesla přírodním léčitelům. Budete – li chtít znát podrobnosti, obraťte se na ně. I někteří lékaři jezdí přednášel léčení včelími produkty.  Poměrně mnoho se taky můžete dozvědět někdy na podzim, kdy bývá na Hostýně včelařská pouť. Jsou zde mimo jiné přednášky, spousta prodejců včelařských výrobků, kosmetiky,  prodej literatury. Včelí jed se běžně používá v lékařství při léčení různých nemocí, zvláště pak revmatismu, dny apod.

 medovník.jpg

Lesní med

 

Jde o tmavý med. Má velmi mnoho látek z lesa. Bývá nejvíce ceněn ze všech medů.

 

Květový med

 

Květové medy jsou již světlejší. Druhy jsou různé. Dle toho, co právě kvete. Pokud chce včelař včely nasměrovat, dá jim ráno před úl větvičku s květy stromu, na kterých chce, aby se včely ten den zaměřily.

 

Ŕepkový med

 

Mívá velkou výtěžnost. Na řepkovém poli včely za 14 dnů sesbírají více medu, než za celý rok. Je to oboustranně výhodné. Zemědělci potřebují řepku opilovat. Nejčastěji se toho zhostí kočovní včelaři. ( úly na maringotkách).

 

Propolis

 

V úlech musí být dezinfekční prostředí. Je tam tolik včel, že by se jakákoliv infekce velmi rychle přenášela ze včely na včelu. Pokud tam např. vleze myš, nebo rejsek, včely ji ubodají a nabalzamují propolisem, který si sami vyrábějí. Propolisem i zatěsňují i otvory v úlu. Propolis se doporučuje užívat spíše zevně. Existuje však návod na propolisové mléko. Sám jsem ta na sobě vyzkoušel. Málo chutné, spíše nechutné, velmi účinné. Při nachlazení, začínající rýmě apod. Doporučuji pít ráno, uvolňuje hleny. Aby jste se v noci nedusili. Propolis se dává  do zubních past, šamponů, deodorantů

 

Ozářená voda

 

Včelaři si velmi rádi k úlu, nebo do úlu dávají vodu v PET lahvích, nebo pivo. Je pak  daleko lahodnější, zdravější. Jako by včely něco vyzařovaly.

 

Hybridní včelstvo

 

Kromě běžných včel, zpravidla Kraněk, se již před 20 lety začaly pěstovat i hybridní včelstva. Mají o 30 % více včel, donesou o 30 % medu více, vylétají již při nižší venkovnítepltě. Což může být velmi výrazný zisk např. u lesního medu.

 

Pyl

 

Lidský organismus netráví dobře pyl. Spíše vůbec ne. Proto se prodává fermentovaný pyl. Tento je již pro lidský organismus velkým přínosem různých látek. Někteří lidé, kteří začali jíst fermentovaný pyl, ztratili alergie.

 

Máte chuť chovat včely?  Já ano.  Nebojte se toho. Je to možné i tehdy, pokud bydlíte v paneláku. Snadno se domluvíte se správcem lesa na stavbě včelína. Je to oboustranně výhodné. Dokonce se poskytují dotace. Kontaktujte místní včelaře, nebo přímo jejich organizaci. Ti Vám rádi poradí. Zdraví máte jen jedno.

  

Autoři: Ing.  Sýkora  Pavel, Pavla Sýkorová


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle