Víte jak správně uspořádat velkou oslavu nebo párty?

Víte jak správně uspořádat velkou oslavu nebo párty?

Kategorie: POČTENÍČKO

Víte, jak by měla správně vypadat větší společenské oslava? Co a jak podávat? Jak oslavu zorganizovat? Jaké jsou vlastně základní pravidla?



Oslavy určuje způsob pohoštění a ten je buď u společného stolu a nebo tzv. volným stolováním.

Společný stůl

Každé takové pohoštění u stolu vyžaduje pevný zasedací pořádek. Také jídelníček je sta­noven předem a není žádná možnost vý­běru. Hodina začátku pohoštění nebo hos­tiny je přesně stanovena a považuje se za nespolečenské odejít dříve než ostatní. Velké hostiny jsou organizačně velmi náročné, a není je možno uspořádat všude tam, kde by se pohoštění mělo po­dávat. Další nevýhodou je, že při větším počtu účastníků je prakticky nemožná komunikace se vzdáleněji sedícími hosty. V dnešní době se tedy z organizačních a společenských důvodů od podobných oslav upouští.

Volné stolování

A právě proto se začíná uplatňovat volné stolování (hovorově „Švédský stůl“) . V zásadě se jedná o to, že se na vhodném místě staví tzv. bufetové stoly, na kterých se rozestaví mísy a tácy s pokrmy, láhve nebo konvice s nápoji; na těchto stolech se nápoje i upravují a hostům servírují.

Společný stůl není, protože by byl jedině na překážku a hosté postupně využívají menších stolků, které jsou podél stěn místnosti.

Kolem bufetu musí být dostatek volného prostoru, kde se ve stoje může konzumovat něco menšího, nápoj,  zákusek, chlebíček atd.

Párty

Po uvítání by měl být host zaveden ke skupince hostů, kterým ho chce hostitel představit, nebo které už zná. Poté je možnost změny zúčast­něných podle vůle každého jednotlivce. Tím si každý spíše nalezne prostředí, ve kterém se cítí spokojen. Každý může volně přecházet z místa na místo, vybrat si z po­krmů jen to, co uzná za dobré, a nakonec, po rozloučení s hostitelem může i nepozorovaně odejít. 

V domácnostech by se dá tohoto způsobu použít pro odpolední čaje nebo pro pohoš­tění v pozdějších hodinách večerních, když bychom chtěli pozvat početnější společnost. Předpokladem je ovšem větší obývací pokoj, hala případně spojení dvou pokojů a nebo se dá podobným způsobem uspořádat zahradní párty spojená s grilováním.

Bufetový stůl se prostírá tak, aby ze strany hostů byl pokryt až dolů, a tak zakryty jeho nohy, Umisťujeme jej tak, aby dominoval míst­nosti a aby už při vstupu hosta svou úpravou lákal.

Příprava pro čajové prostření by sestávala z teplého nápoje (v létě chlazeného) a může jím být čaj, ledový čaj, káva, ledová káva, horký nebo chlazený punč, grog, různé džusy, ovocné nektary, ovocné nápoje, limo­nády, minerálky ochucené i neochucené a pod. Sklenky, šálky s podšálky a lžičkami, cuk­řenka a konvice nebo láhve s nápoji se úhledně umístí k jedné straně stolu. Střed stolu a protější strana je rezervována pro podnosy s pokrmy. Nejlépe se hodí malé obložené chlebíčky, sendviče, jednohubky, několik druhů čajového pečiva, sýrové pečivo, cukrárenské výrobky dále ovoce, ovocný salát nebo i pl­něné zeleniny.

Stůl by měl být barvitý a zároveň stůl neměl být ani příliš prázdný nebo zase přeplněný. Podnosy, tácky nebo mísy  bývají  aran­žvány symetricky směrem ke středu stolu, jež by měl mít nějakou  dominantu (mísu s ovocem, vázu s řezanými květy apod.)

Vpředu jsou umístěny talířky, příbory a ubrousky. Z této strany může obsluha předložit hostům na talířky ony pokrmy, které si vybrali. Zároveň jim nalévat nápoje. Všechny pokrmy mají být v takových velikostech a takové, aby se snadno daly jíst jen rukama nebo jednoduchým pří­borem (vidličkou, lžičkou), a to i vstoje. 

Je možno sednout si i ke stolku, přesto však nepodáváme nic, co by bylo nutno krájet, obírat atd.

Náplň stolu pro večerní příležitosti sestává hlavně z výrobků studené kuchy­ně, jako jsou saláty (majonézové i bez majonézy, ovocné, zeleninové…) a dále různě plněná vejce, plněná zelenina, rolády, salámy, šunky, případně i studená masa. Jako nápoje jsou vhodná  vína, a z teplých pak hlavně káva, čaj. Vše má být připraveno pře­dem, přinese se konvice nebo termoska s teplým nápojem a hosté se pozvou dovnitř. Pokrmy by se podávaly stejným způsobem.

Starším lidem se uvolní místo u stolu a pokrmy na talířích se jim přinášejí i s potřebnými příbory. Ostatní hosté postávají ve vol­ném prostoru místnosti, nebo střídavě obsazují místa u stolků.

Zvláštní kapitolou může být zahradní párty opět formou volného stolování spojená s grilování anebo třeba rožněním selete. V našich krajích pak vhodně kombinuje s podávání našeho národního nápoje piva. Zde se předpokládá, že grilováním je pověřen nějaký člověk nejlépe kuchař, který jídlo porcuje nakládá.


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle