Chutná nakládaná zelenina

Chutná nakládaná zelenina

Kategorie: RECEPTY

Nakládaná zelenina je velmi podhodnocené, chutné a zdravé občerstvení. A není vůbec těžké si ji připravit doma. Vyzkoušejte s námi tento jednoduchý recept na podzimní sezónu, díky kterému budete mít přísun nezbytných vitamínů po celý rok. Nakládaná zelenina je chutnější a lépe stravitelná než zelenina syrová. Jak na to?



V souvislosti s nakládanou zeleninou se můžete setkat s chutnými termíny jako je pickles nebo kimči. Připravují se prastarým způsobem konzervace, bez zavařování, pouze kvašením. Pickles jsou velmi zdravé a výživné, vydrží vám tak dlouho, než je sníte a zdánlivě obyčejná jídla promění v lahůdky.

Proces kvašení v syrové zelenině zvyšuje obsah některých vitamínů i enzymů a má velmi příznivý vliv na trávení. Vzpomeňte například na zázračné kysané zelí. Bakterie mléčného kvašení podporují náš imunitní systém v boji a ochraně proti virům a bakteriím, ale i zákeřným infekcím. Proces fermentace zeleniny je levný a velmi rychlý, za hodinu budete mít hotovo, pak už pracuje jen zelenina. Výsledkem je přírodní probiotikum jako elixír zdraví.

Co vše si můžete naložit?

Je dobré vědět, že zelenina během kvašení měkne, proto volte spíše tvrdší druhy s vyšším obsahem cukru, které pomohou vytvořit kyselinu mléčnou. Nakládejte zelní, cibuli, mrkev, ale i květák, červenou řepu, ředkve, kedlubny i okurky. Vyzkoušejte všelijaké poměry i kombinace, budete se tak těšit na každou sklenici s novou chutí. Pickles se tak nepřejí. Zelenina musí být vždy velmi důkladně očištěná.

Základní surovinou je vždy sůl, dále přidávejte podle svých chutí křen, kopr, zázvor, kmín, česnek, jalovec, bobkový list, nové koření.

Nakládaná zelenina

Jednoduchý postup pro každého

Čistou zeleninu si nakrájejte na větší kusy, které smícháte ve velké míse se solí a zvoleným kořením. Směs zeleniny a koření mačkejte rukama do té doby, než pustí šťávu. Poté natlačte zeleninu do připravených sklenic. Zeleninu silou napěchujte do sklenice tak, aby se ode dna pokryla šťávou. Sklenici či nádobu důkladně zatižte.

Během 3 až 5 dní při pokojové teplotě dojde k procesu kvašení. Až bude v zelenině hodně šťávy, můžete pickles odebrat do menších sklenic a dobře uzavřené uchovat v chladničce. V chladu vydrží i celou zimu.

Jestli se vám nakládaná zelenina podařila, poznáte podle kvasného aroma. Pokud ucítíte něco jiného, náznak plísně například, neváhejte a zeleninu vyhoďte. Ke kontaminaci plísní může dojít velmi snadno nedostatečně očištěnou zeleninou, víčkem nádoby i použitím špinavého nože.

Jak pickles jíst?

Uždibujte po malých porcích každý den, tak je nejúčinnější. Nakládaná zelenina se hodí i jako salát k obědu, dokáže totiž zmírnit negativní účinky těžce stravitelných pokrmů. Nakyslou chutí si můžete ozvláštnit sandwich, párek v rohlíku, domácí hamburgery, saláty.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle