Domácí vaření piva

Domácí vaření piva

Kategorie: RECEPTY

Domácí vaření piva je stále rozšířenější. Na internetu vznikají celé kluby homebreving. Nejde o to, že Plzeň zdraží o 5 %. Jde o to, uvařit si sám vlastní várku.



Zde je nepřeberné množství variací, což velké pivovary nejsou schopny zvládnout. Nejen chuťových, ale i kvalitativních. Vaše doma uvařené pivo jen těžko budete sytit CO2, nebo ozařovat kobaltovým zářením. Takže vaše pivo bude plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Všimli jste si, že pivaři nikdy nebývají nachlazení?

Jak uvařit pivo

Dříve se pivo vařilo na každém gruntu běžně třeba na Valašsku v době žní. Perfektně zažene žízeň. Možností je spousta. Můžete v ceně kolem 3 000,- Kč koupit malý domácí pivovar. A k tomu spoustu sušených ingrediencí. Nebo jít „českou cestou“. Levně, snadno, ale kvalitně a efektivně. Suroviny nakupovat nejlépe přes známého sládky v pivovaru, vařit doma na sporáku. Chlazení je výhodné, není podmínkou.

Pokud se jedná o svrchní kvašení, chlazení není nutné, pro spodní kvašení chlazení je nutné. Chladit lze i měděnou spirálou vloženou „do hrnce“, přes kterou protéká voda. Při dnešních mrazech ( ve Zlíně nad ránem minus 20) by chlazení neměl být problém.

A pak již nastupuje alchymie. Když například do poslední várky přidáte mletý puškvorcový kořen, chuť piva dostane zvláštní nahořklý ocas.

Špilka

Je otevřená vana, v které probíhá kvasný proces. Lze použít i 30 litrový kanystr s uřezaným vrchem. Tam se to nechává zrát asi týden. Poté, co se pěna přestane dělat a hustá část se začne usazovat při dně, lze stočit do tanku.

Kotle lze udělat z vyřazených KEG sudů. Zrát pak může v „Tanku“ 2 – 3 měsíce, za současného upouštění tlaku. Pak lze stočit do soudku, nebo do PET lahví.

Pro začátek to není špatná cesta. Pokud se ale budete chtít pivu věnovat pravidelně, je lepší zakoupit minipivovar, to je již jiná práce, než v malé kuchyňce.

Pokud chcete vařit například 60 litrů piva. Zajímavý je nerezový minipivovar p. Petera Hudáka ze Slovenska. Vyvinul minipivovar, bez čerpadel a pump, které mohou být poruchové a jejichž čištění je náročné. Žádné složité mechanizmy a převody. Spádový pivovar fungující na principu gravitace. Lze jej pořídit v ceně kolem 2500 slovenských EUR. Vše je v nerezu.

Video:

Jeden z receptů jak uvařit pivo na internetu:

30l vody ohřejeme na 60°C. Vsypeme našrotované směsi sladů, mícháme, topíme, přivedeme s pauzírováním k 74 °C a vypneme.

Přepustíme do scezovací nádoby. Tím oddělíme mláto a máme sladinu. Ohřejeme ještě jednu vodu na 80°C. Prolijeme to mláto ještě jednou. Tím z něj dostaneme maximum. Pak to celé vaříme s chmelem na 100 °C. Po 1.5h zbavíme chmele, odstojíme 2hodiny.

Po té zchladíme pod 10 °C a vlijeme provzdušněný kvasnice, dáme na týden na spilku. Po tom co se pěna přestane dělat a začne to klesat ke dnu to, přepustíme do tanku a bez přístupu vzduchu to za upouštění tlaku necháme 2-3 měsíce. Pak stočíme do soudku nebo lahví s porcelánovým.vrškem.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 fajn, ještě sehanty ty slovenské eura.  - Autor: vídeňák 6. 12. 2010
 na kolik vyjde doma vařené ?  - Autor: pivník 6. 12. 2010
 pokud vaříte ze surovin, tak 1,60 Kč /pivo - Autor: Sýkora 6. 12. 2010
 Milý Ježíšku, přeji si sám doma vařit pivo.  - Autor: pivník 8. 12. 2010
 Pořád říkám, že středověk byl super a ted mi - Autor: středověký 8. 12. 2010
 ale lze to i jednodušeji - Autor: domovar 13. 12. 2010
 PIVO - Autor: Miloš 24. 12. 2010
 domaci pivo - Autor:  27. 12. 2010
 Ceny různé, kvalita taky.  - Autor: Ing. Sýkora 28. 12. 2010
 školní pivovar , nádhera - Autor: i s návodem 20. 2. 2011
 tetrahop je v pivu cizí látka, mající za úkol - Autor: Tertahopák 17. 6. 2011
 Tetrahop se vyrábí z chmele, je  - Autor: antiterahopák 17. 6. 2011
 Svijany - strašně se zkazili mezi dubnem  - Autor: zkáza 17. 6. 2011
 Ještě před rozšířením do celé ČR  - Autor: Krakonoš 17. 6. 2011
 Samochladící pivní sudy obsahují horninu Zeolit - Autor: samochlazení 14. 8. 2011
 proč je nutno ozařovat veškeré potraviny ?  - Autor: bussyness 14. 8. 2011
 Bavorští mniši ovládali biotechnologie v 16  - Autor: na ja 26. 8. 2011
 Dnes jsem si jel po delší době pro pár piv. - Autor: čert 21. 9. 2011
 nepite to - Autor: velkého Chemika 21. 9. 2011
 Minipivovarů stále přibývá. Velké ubývají.  - Autor: min 13. 11. 2011
 Nejsilnější pivo na světě obsahuje 57,5 %  - Autor: alkoholu 9. 6. 2012
 nejhorší úroda chmele za 26 let !  - Autor: rychlepijte 6. 10. 2012
 proč se Krušovice nedají pít - Autor: ředění 12. 11. 2012
 zrušení pěstování cukrovky = plesnivá piva - Autor: co vše nám EU zavedla 13. 5. 2013
 udaneni piva nepodlehate do 2OO litru - Autor: U 24. 3. 2014

     


CLUB ŽENA


 Trnkobraní