Jak naložit zelí

Jak naložit zelí

Kategorie: RECEPTY

Kvašené zelí je úžasnou zdravou pochutinou, což znali už naši předkové. Bohatost vitaminů, minerálů, enzymů a bakterií kyseliny mléčné předčí všechna ostatní jídla a je tudíž nepostradatelným doplňkem stravy zejména v zimním období.



Domácí nakládané zelí vytažené přímo z vlastního sudu, džberu nebo zeláku obsahuje vitamíny E, B, K, vápník, hořčík, fosfor, draslík a další minerály. Kromě toho je kysané zelí skvělou potravou při hubnutí, neboť vláknina v něm obsažená dodá tělu jen málo kalorií, ale člověk má pocit zasycenosti.

Příprava na nakládání zelí

Na nakládání jsou ideální vyzrálé, pevné a zdravé hlávky podzimního zelí. Hlávky nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, které krouháme na krouhadle na úzké nudličky. Takto nakrouhané zelí pak plníme nejlépe do kameninových nádob nebo dřevěných soudků. Ideální je kameninový soudek, kterému se říká zelák. Nahoře je opatřen žlábkem, do kterého zapadne kameninová poklice. Do žlábku se nalije voda, která plní úlohu dokonalého utěsnění, aby se k zelí nedostal vzduch. Právě proces kvašení bez přístupu vzduchu je podstatou vzniku maximálně zdravého kvašeného zelí. Nakrouhané zelí nesmíme plnit až po okraj, jelikož při kvašení vzniká šťáva, která by pak přetekla.

Jak naložit zelí

Recept na nakládané zelí

Každý má obvykle svůj rodinný recept, který se mu osvědčil. Lze jej různě obměňovat, ale základem je vždy sůl, kmín, cibule, případně česnek a ochutit si zelí můžete ještě jablkem, mrkví nebo jedlými jeřabinami. Můžete zkusit položit na dno nádoby i několik zrnek nového koření a celého pepře, pár lístků vinné révy nebo snítku kopru.

Postup

Jednotlivé vrstvy zelí pěchujeme nejlépe šlapáním, abychom z hmoty vypudili vzduch a uvolnily zelnou šťávu. Až máme nádobu naplněnou, ponecháme na vrchu dostatečný prostor k umístění kamene nebo jiného těžšího předmětu, který bude zelí stlačovat a udržovat ho stále potopené. V průběhu kvašení sledujeme, zda je v nádobě dostatek tekutiny, kterou musíme případně doplnit slaným roztokem. Na litr vody dáme 15 g soli.

Kam se zelákem

Zpočátku musí být nádoba v teplém prostředí, aby kvašení začalo co nejdříve. V místnosti s teplotou asi 20° C ponecháme zelí asi 10 dní a pak nádobu přemístíme do chladnějšího prostředí s teplotou kolem 15° C, kde necháme zelí dokvasit po dobu asi 4 až 6 týdnů.

Související články:
Křen a zdraví
Sirup na hubnutí


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Vepřo knedlo zelo - Autor: Sarka3011. 10. 2018
 Zelí - Autor: Horyn26. 3. 2016




CLUB ŽENA


Lifestyle