Jak správně skladovat pečivo

Jak správně skladovat pečivo

Kategorie: RECEPTY

Chléb a další pečivo jsou v tuzemsku i v celé střední Evropě běžnou součástí jídelníčku. Rohlík s marmeládou či chleba se sýrem patří mezi oblíbené snídaně, svačiny i večeře. Jak ale pečivo udržet co nejdéle v dobré formě?

Neexistuje žádné jednoznačné pravidlo, jak a kde pečivo skladovat. Nicméně abychom ho udrželi čerstvé, mělo by být umístěno v suchém prostoru, kam nemá přístup příliš vzduchu. Ještě teplé pečivo není dobré ukládat do prostor, kam nemá přístup vzduch – je lepší ho nejprve nechat zchladnout. Uvolňující se pára se totiž přemění ve vlhkost, která usnadňuje růst plísně. To jsou základní tipy. Jaké jsou však rozdíly v různých způsobech skladování pečiva? 

Skladování na lince 

Nechat chléb v sáčku tak, jak byl přinesen z obchodu, na lince nebo na stole bývá obvyklým řešením. Kuchyně však kvůli tomu může působit neuklizeně a skladování více věcí na jedné ploše může způsobit, že je linka přeplněná. Což nevytváří právě inspirující prostředí pro vaření a pečení. „Když je pro vás skladování pečiva na lince jedinou možností, vyberte si alespoň její méně frekventovanou část a pořiďte si praktický chlebník, díky kterému bude kuchyň působit uklizeně,“ radí Martin Noha ze společnosti Brabantia, která vyrábí pomocníky pro skladování potravin již několik desítek let. 

Skladování na ledničce 

V některých domácnostech zvykem používat nižší chladničky jako odkládací prostor a ukládat pečivo na jejich horní stěnu. Pro chléb ale tato plocha není vhodná, protože se stěna většinou zahřívá na poměrně vysokou teplotu. Následkem tepla může chléb rychleji ztvrdnout nebo může dojít ke kondenzaci vlhkosti v sáčku. Tento způsob skladování proto volte buď jen dočasně, nebo jako poslední možnost.  

Skladování v uzavřené skříni 

Skladování pečiva v uzavřené skříni nebo prosklené „almárce“ je vhodným způsobem, obzvlášť zvolíte-li místo, kde bude chléb a rohlíky po ruce při přípravě snídaně. Nevýhodou nicméně může být, že se tak obíráte o místo, kde by mohly být uskladněno skleněné, porcelánové i jiné nádobí. U prosklených skříněk zase výsledek nevypadá příliš esteticky a může vzbuzovat dojem nepořádku. Při pravidelném úklidu, kontrole obsahu skříňky a dostatku místa na nádobí však lze tuto variantu doporučit.  

Skladování v zásuvce  

Řada kuchyňských linek v dnešní době disponuje hlubokou zásuvkou s vnitřní plastovou vložkou, která umožňuje snadné čištění. Tento typ šuplíku má speciální těsnění, které v zavřeném stavu nepropouští k pečivu téměř žádný vzduch a chrání je tak před oschnutím.  

Tento typ skladování je jeden z nejvhodnějších, a pokud plánujete rekonstrukci nebo stavbu nové kuchyně, určitě zásuvku na pečivo zahrňte do plánů. Pokud nemáte změny v plánu, využijte jeden ze šuplíků, které máte již k dispozici, a pro lepší údržbu čistoty kupte plastovou krabičku, která bude vyhovovat rozměry zásuvce a z níž budete moci vysypávat drobky. Rizikem je, že zapomenete na obsah zadní části zásuvky a pečivo zplesniví nebo je napadne hmyz. Proto je důležité obsah pravidelně kontrolovat.  

Brabantia-chlebnik-02.jpg

 Skladování v chlebníku  

Chlebníky nejsou v našich kuchyních žádnou novinkou, přesto nebo možná právě proto se jedná o velmi oblíbený doplněk. Z hlediska skladování pečiva lze tento způsob jedině doporučit. Pečivo je chráněné před vlhkem i vzduchem, snadno dostupné, a navíc dokáže při správné volbě designu vhodně doplnit interiér. Na výběr je dnes celá řada modelů, ať už závěsných nebo volně stojících, dřevěných či kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech.  

„Před nákupem zvažte, kolik pečiva běžně skladujete, kam hodláte v kuchyni chlebník umístit a jaké barvy budou vaší kuchyni slušet. Na chlebníku nešetřete, protože u nekvalitních výrobků se dvířka následkem častého otvírání mohou velmi rychle poničit,“ říká Martin Noha z firmy Brabantia. Kvalitní chlebník ověřené značky vám naopak vydrží sloužit dlouhá léta. 

Kvalitní a designově nadčasové chlebníky vyrábí holandská firma Brabantia, která již před několika desítkami let jako první Na světě vyrobila chlebník s posuvnými dvířky. Nyní nabízí široké portfolio chlebníků s několika typy zavírání, v mnoha velikostech i barvách. Na všechny typy navíc poskytuje nadstandardní 10letou záruku.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle