Něco o grilování

Něco o grilování

Kategorie: RECEPTY

Grilování je dnes nejen úprava jídla, ale stává se taky zpestřením rodinného života, možností pozvat přátele či jakousi společenskou událostí. A tak dnes přinášíme několik zásad a receptů na grilování

Obrázek gril4Maso je vhodné před tepelnou úpravou na grilu naložit do marinády. Maso nejpozději 24 hodin před tím, než chcete grilovat, naložte do připraveného nálevu nebo jej nálevem jen potřete a uložte v chladnu. V případě nouze postačí i jedna hodina.  Před naložením maso nesolte. Osolte jej až přibližně půl hodin před samotným pečením. Do nálevu můžeme dát asi 2 cl dobrého alkoholu (např. koňaku nebo whisky), citronovou šťávu, koření, olej. S olejem to rozhodně nepřehánějte – stačí málo (záleží na množství masa). Některé grilované dobroty můžeme během opékání potírat směsí rozpuštěné slaniny, silného bujónu z masoxu a utřeného česneku.

 

Pro snadnou a rychlou přípravu je oblíbené i opékání uzeniny (párků, špekáčků či klobás). Opékáme je vcelku či krájené na špízech, nebo v kombinaci s jinými surovinami dozlatova, podáváme je tradičně se strouhaným křenem a s hořčicí. Grilovat můžeme  nejen maso a uzeniny, ale i brambory a ostatní zeleninu.

 

Špejle na špízy před grilováním máčíme ve studené vodě, aby se snadno nespálily. Suché koření na povrchu masa se brzy spálí a uhelnatí. Rožněné pokrmy proto kořeníme před odležením nebo musíme povrch masa dostatečně omastit.

 Obrázek gril3

Nikdy negrilujeme na přímém plameni. V ohništi grilu musí dřevěné uhlí rovnoměrně sálat. Nemáme-li dřevěné uhlí, nasbíráme v lese šišky. Při obracení se do grilád nesmí píchat, aby nevytekla šťáva. Obracíme jenom jednou. Když budete dávat pozor, aby maso neolizovaly plameny.

 

Bylo už mnohokrát řečeno, že když tuk z grilovaného masa kape na rozžhavené uhlí, tvoří se rakovinotvorná látka benzopyren, která se spolu s kouřem opět vrací do masa. Další škodliviny vznikají, když se maso nebo uzeniny opékají přímo nad plameny nebo nad příliš rozžhavenými uhlíky a pálí se. Riziku se můžete snadno vyvarovat, když budete používat grilovací misky nebo hliníkovou fólii, aby tuk nekapal do ohně.

 

Obrázek gril2

 

Grilování v alobalu používáme zejména pro dietní přípravu pokrmů, fólii jen lehce vymastíme. Maso upečené v alobalu si zachovává chuťové i aromatické vlastnosti a je šťavnaté a jemné. V alobalu lze s úspěchem grilovat i zeleninu.

 

K pokrmům grilovaným v přírodě je nejvhodnější chléb, případně brambory pečené v alobalu, studené omáčky a především velké množství zeleninových salátů.

 

 

 

Zajímavé recepty

 

Grilovaná kuřecí stehna

 

600 g kuřecích stehen

0,1 l oleje

sůl, mletý bílý pepř

čerstvý rozmarýn

100 g sýru niva

 

Stehna vykostíme, vložíme do oleje rozmíchaného se solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem, promícháme a uložíme na chladné místo. Stehna rozložíme na rozehřátý rošt kůží nahoru a grilujeme do červena. Následně je otočíme, potřeme zbylou marinádou a dalších několik minut grilujeme. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a ještě krátce ponecháme na grilu. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

Kuřecí křídla na grilu

 

16 kuřecích křídel
3 lžíce rajského protlaku
1 lžíce vinného octa
1 lžíce medu
1 lžíce olivového oleje
1 rozetřený stroužek česneku
3 lžíce kečupu

 

K přípravě omáčky na potírání dejte do misky rajský protlak, kečup, vinný ocet, med, olej a česnek. Všechny přísady dobře promíchejte, aby se spojily. Omáčkou potírejte kousky kuřete a dejte je na 15-20 minut grilovat. Občas porce kuřete otočte a často je potírejte omáčkou. Pokud začne kuře červenat a není propečené, umístěte jej výše nad uhlí.

 
M
asový špíz

500 g hovězího masa
500 g vepřového masa
1 cibule
1 lžíce petrželky
1 lžíce sojové omáčky
2 lžíce francouzské hořčice
2 lžíce kečupu /může být i ostrý/
tymián
sůl
pepř
olej


Hovězí a vepřové maso nakrájíme na kostky a nevlékneme  na jehly. Cibuli a petrželku nasekáme najemno a smícháme se sojovou  omáčkou, francouzskou hořčicí, kečupem, tymiánem, solí,  pepřem a olejem. Směsí potřeme maso na jehlách a necháme v chladničce odležet nejméně půl dne. Potom grilujeme. 

Masový špíz s houbami a rajčaty

 

8 žampionů

600 g vepřové panenky

8 plátků telecího párku

feferonku

2 stroužky česneku

3 lžíce másla

sůl

200 g třešňových rajčat

svazek jarní cibule

4 rajčata

2 lžíce estragonového octa

pepř

3 lžíce olivového oleje

lístky tymiánu

pažitku.

 

Žampiony a maso nakrájíme na plátky síly prstu, párek nadvakrát přeložíme a střídavě vše napichujeme na špíz. Feferonku a česnek jemně nasekáme a zpěníme na másle. Ochuceným máslem potřeme špízy a osolíme. Cibuli a rajčata rozpůlíme, popřípadě nakrájíme na plátky nebo kolečka. Ocet rozmícháme se solí a pepřem a zašleháme olej. Rajčata a cibuli zálivkou zakapeme, posypeme tymiánem a pažitkou a podáváme ke špízům.

 

 

Vepřová pečeně na roštu

 

600 g vepřové krkovičky
2 cibule
2 lžíce rybí omáčky nuok-mam
2 lžíce oleje
3 stroužky česneku
1 lžička cukru
sůl
zelená petrželka
1 hlávkový salát
pár lístků máty peprné
1/2 misky hovězího vývaru
Glutasol nebo Vegetu

 

Vepřovou krkovičku nakrájíme na menší plátky, lehce naklepeme, osolíme a opečeme po obou stranách na horkém oleji. K opečenému masu přidáme jemně nakrájenou cibuli, třený česnek, Glutasol, cukr, hovězí vývar a omáčku nuok-mam. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut tak, že se šťáva částečně vyvaří. Pak maso vyjmeme a necháme vychladnout. Rozpálíme gril a jednotlivé plátky masa napícháme na jehly. Grilujeme po obou stranách do měkka, pak vložíme na teplou mísu a přelijeme vydušenou šťávou. Posypeme na jemně nasekanou zelenou petrželkou a nasekanými lístky máty. Zdobíme hlávkovým salátem.

 

Provensálské jehněčí na grilu

 

1 láhev červeného vína

2 stroužky česneku

2 lžíce panenského olivového oleje

1,5 kg jehněčí nohy bez kosti

pasta z černých oliv

olivový olej

rozmarýn

tymijám

Vykoštěné maso položíme na prkénko a vodorovně rozřízneme od kapsy vzniklé odstraněním kosti. Neodřízneme však až do konce, aby bylo možné maso naplocho rozložit na velký plát.

Maso dáme do mísy a přidáme všechny suroviny na přípravu marinády (červené víno, stroužky česneku, panenský olej, snítek rozmarýny a tymiánu). Přikryjeme potravinářskou fólií a takto připravené maso necháme alespoň 6 hodin raději však až 24 hodin v marinádě ležet. Během marinování maso několikrát obrátíme.

Před grilováním maso vyjmeme z marinády a osušíme. Rozložíme je naplocho a propícháme vodorovně 2-3 grilovacími jehlami, aby se při grilování nekroutilo. Maso potřeme po obou stranách olivovou pastou tapenade (možno vynechat).

Grilovací rošt potřeme olejem a položíme na něj maso. Rošt postavíme 10cm nad žhavé uhlí a maso grilujeme 5 minut. Obrátíme a grilujeme 5 minut i z druhé strany. Obrátíme ještě dvakrát v pětiminutových intervalech a vždy je při tom potřeme olivovou pastou (možno nahradit marinádou). Pokud se maso začíná připalovat, zvýšíme vzdálenost od uhlí na 15 cm. Po 20-25 minutách bude maso středně propečené.

Nakonec maso odstavíme a necháme 10 minut odpočinout. Nakrájíme je na tenké plátky, ozdobíme snítkami rozmarýny a tymiánu a podáváme.

 

Ryby na grilu

Grilované makrely

4 makrely (zmražené)
zelená petrželka
grilovací koření na ryby
olej
sůl
2 mladé cukety
2 rajčata

 

Vykuchané makrely necháme rozmrazit, dobře opláchneme, ale hlavu ani ocasní ploutve zatím neoddělujeme. Břišní dutinu vytřeme solí a naplníme ji snítkami zelené petrželky. Dvě lžičky grilovacího koření na ryby rozmícháme se dvěma lžícemi oleje a touto směsí potřeme povrch ryb. Makrely klademe na gril a grilujeme po obou stranách dozlatova. Během grilování je můžeme znovu potřít zbytkem grilovacího koření rozmíchaného v oleji. Mladé cukety omyjeme a nakrájíme na plátky asi 3 mm silné. Také rajčata omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Asi v polovině doby grilování je přidáme na grilovací rošt k rybám a také je grilujeme po obou stranách. Hotové makrely obložíme na talíři grilovanými plátky cuket a rajčat (můžeme je mírně posolit). Ryby servírujeme celé, hlavu a ploutve si oddělují až strávníci na talíři. Jako příloha se hodí vařené brambory, ale stačí i čerstvý chléb.

Grilovaný losos s bagetou

Lososové filé (bez kůže) 800g

2 limetky

2 stroužky česneku

3 lžíce másla

1 žloutek

1 lžička hořčice

1/2 svazku kopru

3 lžičky bílého vína

100ml řepkového oleje

2lžíce olivového oleje

bílé víno

bageta

pepř

sůl

 

Nejprve rybu omyjeme a osušíme. Pak filetu rozdělíme na 4 porce. Vymačkáme z jedné limetky šťávu a rybu pokapeme a osolíme.

Zbylou jednu limetku omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Omyjeme také kopr a najemno ho nakrájíme. Dále oloupeme česnek a nasekáme ho najemno.

Polovinu takto připraveného česneku smícháme s rozměklým máslem a osolíme. Bagetu nakrájíme na šikmé krajíčky a namažeme je česnekovým máslem.

Jeden žloutek, půl lžičky soli a hořčici ušleháme do pěny. Poté přikapáváme za stálého míchání řepkový olej. Česnek, který nám zbyl, vmícháme do majonézy a ochutíme solí a pepřem.

Lososa po jednotlivých porcích klademe na velký kus alobalu a posypeme pepřem a koprem. Navrch dáme plátky limetky a zakapeme olejem. Rybu pak zabalíme a 10 minut grilujeme.

Během posledních 4 minut grilování přidáme na gril plátky bagetky. Nakonec vše upravíme na talíři, přidáme česnekovou majonézu a dozdobíme citronem a koprem.

Grilovaný kapr

4 porce kapra
4 plátky citronu
20 g oleje,
citronová šťáva
sůl
tatarská omáčka

Očištěné a oprané porce kapra nařízneme na hřbetě a do otvoru vložíme plátek citronu. Osolíme, pokapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Po odležení grilujeme 3 min. po každé straně. Podáváme s tatarskou omáčkou. nebo 4 porce kapra, sůl, grilovací směs, olej nebo sádlo, citron, rajče, zelená petrželová nať Očištěné a omyté porce kapra osušíme čistou utěrkou, osolíme, potřeme olejem nebo rozpuštěným sádlem, obalíme v grilovací směsi a grilujeme tak dlouho, dokud kůže není křupavá. Podáváme ozdobené tenkým kolečkem důkladně omytého citronu, kolečkem rajčete a zelenou petrželovou natí.

 

Zeleninová jídla na grilu

Grilovaná kukuřice se slaninou a bylinkami

8 klasů cukrové kukuřice

200 g anglické slaniny v plátcích

4 lžíce másla

sůl

svazek pažitky

petrželka

majoránka

tymián

pepř

 

Z kukuřice odstraníme listeny a vlákna, povaříme asi 5 min. v osolené vodě. Vždy 1-2 plátky slaniny obložíme bylinkami a pevně jimi ovineme jednotlivé kukuřičné palice. Upevníme párátkem, můžeme také svázat stéblem pažitky. Potřeme změklým máslem, osolíme, opepříme. Kukuřice položíme na gril a grilujeme asi 10 min. Několikrát obrátíme

Papriky na grilu

1 větší červená paprika

1 větší zelená paprika

1 větší oranžová paprika

250 g balkánského sýra

ppř

sůl

tymián čerstvý, ale může být i sušený

čerstvá oregáno, ale může být i sušeén

čerstvá petrželka

olivový olej

citronová štáva

 

 

Zelenou a  oranžovou papriku rozkrojíme na poloviny, vyjmeme semeník, zabalíme lehce do většího kusu alobalu a chvilku grilujeme. Mezitím pokrájíme červenou papriku a sýr na malé kostičky. Rozšleháme asi 2 lžíce oleje se lžící citrónové šťávy, pepřem, špetkou sušeného nebo rozemnutého čerstvého tymiánu a do této marinády vložíme kostičky papriky a sýra. Rozevřeme alobal, naplníme teplé papriky, znovu zabalíme a chvíli grilujeme. Nejlépe chutnají s krajíčky celozrnného chleba.

Zeleninový špíz

1 zelená paprika
1 červená paprika
4 rajčata
1 salátová okurka
1 pórek
olej
oregano
pepř
sůl

 Papriky, rajčata a okurku nakrájíme na plátky, pórek na špalíčky. Zeleninu střídavě napichujeme na jehly a grilujeme ze všech stran asi 8 minut. Potíráme olejem smíchaným s oreganem, solí a pepřem.

 Kebab na grilu 

1 velká červená paprika
1 velká zelená paprika
1 velká oranžová paprika
1 velká cuketa
4 mladé lilky
2 střední červené cibule
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
1 rozetřený stroužek česneku
sůl, pepř

Papriky překrojte na poloviny, zbavte je semínek a nakrájejte na stejné kousky o šířce asi 2,5 cm. Cuketu očistěte, podélně rozkrojte na poloviny a pokrájejte na stejně tlusté kousky. Papriky i cuketu dejte do misky. Lilky očistěte a podélně rozkrojte na čtvrtiny. Obě cibule oloupejte a pak každou rozkrojte na 8 zhruba stejných klínků. Přidejte do mísy pokrájený lilek a cibuli. V malé misce ušlehejte citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Zálivkou přelijte zeleninu a zamíchejte, aby se rovnoměrně obalila. Zeleninu napíchejte na špejle, rozmístěte na mřížku grilu a pečte za častého otáčení 10-12 minut, až zelenina začne měknout a mírně se opálí.

 

Související články:

Vychytávky v kuchyni a při vaření I. 
Vychytávky v kuchyni a při vaření II. 
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl 
Recepty z kuřecího masa – II.díl

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle