Recepty na vánoční cukroví

Recepty na vánoční cukroví

Kategorie: RECEPTY

K vánocům patří v českých zemích neodmyslitelně pečení cukroví. I když se dnes dá objednat cukroví od pekařů nic nenavodí příjemnou atmosféru vánoc jako vůně domácího cukroví. Pro inspiraci zde zveřejňujeme několik zajímavých receptů na přípravu vánočního cukroví.

 

Vánoční hvězdičky

 

Suroviny:

3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, kostku ztuženého tuku, na špičku nože mleté skořice, tuk na potření plechu, hladkou mouku na posypání válu, moučkový a skořicový cukr na obalení hvězdiček.

 

Postup:

Do mouky smíchané se skořicí nastrouháme ztužený tuk, přidáme smetanu, rychle vypracujeme těsto, necháme nejméně hodinu v chladničce odpočinout a poté z něj vyválíme plát silný 3 mm. Tvořítkem vykrajujeme z plátu těsta hvězdičky, přeneseme je na plech slabě potřený tukem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Teplé hvězdičky obalíme ve směsi moučkového a skořicového cukru.

 

Linecká kolečka

 

Suroviny:

600 g hladké mouky, 400 g tuku (Hera, Stela, Perla...), 200 g cukru moučka, 4 žloutky

Postup:

Zpracujeme těsto, necháme půl hodiny v chladnu odpočinout, vyválíme plát a vypichujeme kolečka. Polovinu plných, druhou polovinu s otvorem uprostřed. Po upečení slepíme pikantní marmeládou.

 

 

Čoko kolečka

 

Suroviny:

1 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, lžíci sójové mouky, 2 lžičky mleté skořice, 1 tlučený hřebíček, mouku na vyválení těsta, čokoládu a oloupané mandle.

Postup:

Mouku promícháme s cukrem, sójovou moukou, skořicí a hřebíčkem. Přidáme žloutek, změklé pokrájené máslo, vypracujeme vláčné těsto, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu 30 min. odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme kolečka, ozdobíme vždy polovinou mandle, klademe na suchý plech a v horké troubě pečeme 10 až 12 minut. Po vychladnutí kolečka ozdobíme tenkou linkou rozehřáté čokolády.

 

 

Kometky

 

Suroviny:

1 3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 1/2 balíčku rozinek, 2-3 lžíce nastrouhaných ořechových jader, mouku na vyválení těsta, tuk na vymazání, zavařeninu, citrónová poleva, 1/2 tabulky čokolády.

Postup:

Mouku promícháme s cukrem, ořechy a jemně pokrájenými rozinkami. Přidáme změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku, necháme hodinu odpočinout a vyválíme plát silný asi 4 mm. Tvořítkem vykrajujeme komety nebo jiné tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na tukem vymazaném plechu dorůžova. Vychladlé komety spojíme zavařeninou, polijeme citrónovou polevou a ozdobíme tenkou linkou rozehřáté čokolády.

 

 

Krtkovy kopečky

 

Suroviny:

 50 g másla, 150 g ovesných vloček, 80 g medu, 50 g strouhaného kokosu, lžíci smetany, 50 g čokoládové polevy.

Postup:

Máslo rozpustíme, opražíme na něm vločky, smícháme s kokosem, medem a smetanou a necháme vychladnout. Vytvoříme kopečky a asi po hodině ponoříme spodek kopečků do tekuté čokolády a ozdobíme špičku.

 

 

Kokosové stromečky

 

Suroviny:

150 g mouky, 100 g strouhaného kokosu, dobře umytý citron, vejce, 100 g cukru, 100 g másla, mouku na podsypání, formičky stromečky. Na polevu: 150 g práškového cukru, dobře umytý citron, 100 g strouhaného kokosu.

Postup:

Nastrouháme citrónovou kůru, přidáme mouku, kokos, máslo, vejce, cukr a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 20 min. do chladu. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto podsypeme, vyválíme plát vysoký 3 mm, vykrájíme stromečky, dáme na plech, upečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 min., necháme na mřížce vychladnout. Potřeme cukrovou polevou (cukr, šťáva, strouhaná kůra) a posypeme kokosem.

 

 

Zázvorky

 

Suroviny:

30 g nakládaného zázvorového kořene (v obchodech s orientálními potravinami), 50 g másla, cukru, medu a sezamu, 125 g mandlových lupínků.

Postup:

Zázvor dáme okapat a nakrájíme ho na drobounké kostičky. Na středním ohni svaříme za stálého míchání máslo, cukr a med. Přimícháme zázvor, mandlové lupínky a sezam a vaříme za stálého míchání 3-5 min. Dvěma lžícemi hmotu odebíráme a kopečky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 8-10 minut v troubě předehřáté na 200°C. Hrudky sejmeme a dáme vychladnout. Podle přání můžeme spodní stranu potřít rozpuštěnou čokoládovou polevou.

 

 

Pískové koláčky

 

Suroviny:

250 g másla, 200 g cukru, balíček vanilkového cukru, 400 g polohrubé mouky, lžičku kypřícího prášku.

Postup:

Máslo rozpustíme, až je zlatavé; pak je necháme vychladnout. Ještě tekuté máslo ušleháme do pěny, postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přimícháme mouku a kypřící prášek a vypracujeme těsto. Utvoříme z něj bochánek, zabalíme do fólie a hodinu chladíme. Z těsta vyválíme váleček o průměru 3 cm a nakrájíme ho na plátky silné 5 mm. Koláčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 12-15 min. v troubě předehřáté na 175°C. Okraje ještě horkých koláčků obalíme v cukru.

 

Medové kostky

Suroviny:

500 g medu, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 100 g citronátu, 3 vejce, 250 g cukru, 1 kg hladké mouky, 10 g amonia (cukrářské droždí), 300 g čokoládové polevy.

Postup:

Med rozpustíme na velmi mírném ohni, přimícháme skořici, hřebíček a najemno nasekaný citronát. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, až vznikne hustý krém. Přimícháme mouku s amoniem, medový krém a těsto dobře propracujeme. Z těsta vyválíme přímo na plechu vyloženém papírem na pečení plát a ponecháme asi hodinu v klidu. Perník dáme na střední lištu trouby předehřáté na 180°C a pečeme 20-25 min. Pak jej překlopíme na kuchyňskou mřížku, po vychladnutí nakrájíme na kostky a potřeme polevou.

 

 

Perníková srdíčka z karamelu

 

Suroviny:

100 g kostkového cukru, 2,5 dl vody, 600 g hl. mouky, 1/2 balíčku prášku do perníku, 160 g moučkového cukru, balíček vanilinového cukru, 60 g másla, 2 lžíce medu, 2 vejce, po lžíci citrónové a pomerančové šťávy, skořici, tlučený hřebíček, tuk na vymazání, vejce na potření, čokoládovou polevu.

Postup:

Z cukru připravíme karamel, zalijeme vodou a povaříme. Mouku smíchanou s práškem do perníku prosijeme, přidáme moučkový a vanilinový cukr, rozehřátý tuk s medem, vejce, šťávy, koření, vypracujeme vláčné těsto, vyválíme plát 1 cm silný a formičkou vykrajujeme srdíčka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, upečeme dorůžova a vychladlé zdobíme polevou.

 

 

Kokosové koule

 

Obrázek vánoční cukrovíSuroviny:

1 balíček dětských piškotů, 1/2 l uvařeného vanilkového pudinku, 1 máslo, 2/3 dortových oplatek nalámaných na malé kousky, cukr, rum, rozinky, ořechy (nakrájené na kousky) podle chuti

Na obalení: kokos nebo kokos smíchaný s kakaem

Postup:

Utřeme máslo s cukrem, přidáme vanilkový pudink (stačí pouze trochu promíchat, nemusí se třít), rozdrcené piškoty, oplatky, rum, oříšky a rozinky. Ze vzniklé hmoty vytváříme koule, které obalujeme v kokosu a nebo kokosu smíchaném s kakaem. Uložíme v chladu. Místo rozinek můžeme použít i sušené meruňky nebo švestky.

 

 

Bílé rumové kuličky

 

Suroviny:

80 g másla, 2 lžíce smetany, 200 g bílé čokolády, 10 cukrářských piškotů, 8 lžic rumu, 6 lžic sekaných mandlí, 100 g mandlových plátků

Postup:

Ve smetaně necháme rozpustit máslo a necháme vychladnout. Ve vlažné tekutině rozpustíme čokoládu. Piškoty rozdrobíme a zakapeme rumem. Sekané mandle opražíme, smícháme s čokoládovou hmotou a piškoty. Pokud je směs příliš tekutá, dáme ji vychladit. Pak tvarujeme kuličky, které obalujeme v mandlových plátcích a skládáme do papírových košíčků.

 

 

Burisonové hrudky (recept, který zvládnou i děti)

 

Suroviny:

půlka másla, balíček karamelek, 1 sáček obyčejných burisonů

Postup:

Ve vodní lázni se rozpustí máslo s karamelkama a vsypou se burisony. Z hmoty tvoříme hrudky. Příchuť karamelek může být libovolná. Je to výborné cukroví, které zvládnou i děti.

 

 

Sladké brambory

 

Suroviny:

Buflery: 60 g pískového cukru, 110 g hladké mouky, 15 g pudinkového prášku vanilkového, 150 g bílků, 80 g žloutků, 40 g vody, kakao na obalení

Cukrová hmota: 100 g moučkového cukru, 100 g sušeného mléka, 1 lžička medu, 20 g másla, rumové aroma, kousek bílku, popř, kapka vody - vše smícháme v hladkou hmotu

oblíbený máslový krém

Postup:

Předem si připravíme bulflery - jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, zašleháme cukr, lehce vmícháme žloutkovou směs a nakonec zbylou mouku. Dáme do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem větší hromádky. Pečeme při teplotě asi 170-180 °C dorůžova.

Připravené buflery spojíme vždy 2 čokoládovým máslovým krémem a již slepené lehce potřeme krémem. Cukrovou hmotu rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, do kterých zabalíme připravené buflery s krémem. Obalíme v kakau a vložíme do papírových košíčků.

 

 

Čokoládové kuličky v kokosu

 

Suroviny:

150 g piškotů (balíček), 150 g 100% tuku, 150 g cukru,1 vejce, 30 g kakaa, rum, oříšky, kokos na obalení

Postup:

Piškoty rozdrtíme (válečkem). Z piškotů, cukru, tuku, vejce, kakaa a ořišků vypracujeme za pomocí rumu těsto, ze kterého tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.

 

 

Vosí úly

 

Suroviny:

Těsto: 200 g ořechů, 200 g moučkového cukru, 1 vejce

Krém: 100 g másla, 200 g moučkového cukru, troška silné černé kávy

Linecké těsto: 120 g másla, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 120 g moučkového cukru

Postup:

Uvedené suroviny na těsto se zpracují. Utvoří se kuličky, jež se zlehka obalí v mletém cukru a vtlačením do formičky vytvarujeme vosí hnízdo. Suroviny na krém umícháme a z lineckého si upečeme úměrně velká kolečka pod vosáky. Vše spojíme dohromady.

 

 

Tlapky

 

Suroviny:

150 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 60 g strouhaných vlašských ořechů, 70 g cukru moučka, mletá skořice, hřebíček, 100 g másla, 1 vejce, ztužený tuk na vymazání, cukr moučka, vanilkový cukr

Postup:

Na vál prosijeme mouku promícháme s práškem, přidáme strouhané ořechy, cukr, mleté koření, rozemneme tuk a pomocí vejce zpracujeme těsto. Necháme jen krátce odpočinout, vyválíme váleček, odkrajujeme stejnoměrné kousky, lehce obalujeme v mouce a vtlačujeme do vymaštěných formiček. Pečeme dozlatova. Upečené tlapky ihned vyklopíme na vál a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

Související články:

Vychytávky v kuchyni a při vaření I. 
Vychytávky v kuchyni a při vaření II. 
Recepty pro pohodové léto
Recepty z kuřecího masa – I.díl 
Recepty z kuřecího masa – II.díl

Recepty na moučníky

Vánoční kaktus a jeho pěstování


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Vaječný koňak - recept - Autor: Alena S.25. 7. 2018




CLUB ŽENA


Lifestyle