Bydlení a rady našich praprababiček - III.

Bydlení a rady našich praprababiček - III.

Kategorie: NAŠE BABIČKY

Podívejme se, jak fungovala domácnost našich předků před 100 lety. Jaké měli starosti a jak se starali o domácnost. Jaké výhody přináší dřevěné necky vyplechované, jak vyčistit telefoní sluchátko a další...Upozorňujeme, že některé rady není možno aplikovat a za škody způsobené jejich využitím v praxi nenese redakce žádnou odpovědnost.

Obrázek bydlení babiček 2Barometr levně si pořídíme,

 

když naplníme hrnek vlhkým pískem a zatkneme do něho jedlovou šišku. Má-li přijíti krásné počasí, tu slupiny šišky, se otevírají, připravuje-li se deštivé počasí, zavírají se.

 

Poduška na špendlíky.

 

Aby měla švadlena špendlíky stále při ruce, zejména při zkoušení šatů, zavěsí podušku na stuhu, kterou si ováže kolem pasu.

 

Dětské střihy

 

lze zvětšiti takto: Rozstřihneme je přesně od shora dolů v prostředku a napříč. Změříme velikost potřebnou na nový střih, rozstřižené části položíme na papír a vzdalujeme je od sebe na všechny strany do potřebné velikosti. Pak na kreslíme obrysy nového Střihu a ustřihneme. Aby sud na dešťovou vodu v zimě vlivem mrazu se neroztrhl. Ováže se, nějaký kolík hodně slámou a postaví se do vody tak, aby sláma zpola vyčnívala. Tímto jednoduchým zařízením vede se do sudu vzduch, čímž právě stává se roztržení sudu mrazem nemožným.

 

Skřipce a brýle se při změně temperalury nespotí,

 

potřeme_li je mýdlovou pěnou a tuto bez opláchnutí hádříkem setřeme. Potí-li se nám v kuchyni vlivem páry okna, pomůžeme si stejným způsobem. Je však nutno to denně opakovat, neboť druhý den účinek pomalu  se ztrácí.

 

Ztracené jehly.

 

Spadne-li nám, při šití na zem jehla nebo špendlík, neohýbáme se pro-ni a nenamáháme, zraku při hledání. Ale opatříme si dětský magnet, uvázaný na nit, který sám najde a zvedne jehly i špendlíky:

 

Malovali nebo bílili venkovskou kuchyni?

 

Kuchyně bílená jest hygieničtější než malovaná nejlepší jest ovšem kuchyně vyložená kachlíky bílými. Modře bílená osvědčuje se pro zamezení udržování se muší havěti.

 

Čištění malby.

 

Pokud není malba příliš zašlá, můžeme ji sami vyčistiti tvrdým chlebem. Opatrně kus po kuse čistíme malbu skývou, jako gumou.

 

Obrázek petrolejová lampaLampy petrolejové,

 

jsou důležité i tam  kde je elektrické osvětlení. Při poruše máme po ruce náhradu. Lampy udržujeme v čistotě. Petrolej rovněž nesmí nikdy dojít, ale být stále v zásobě. Proto má být připravena vhodná lucernička nebo baterka.

 

Telefonní sluchátko

 

Mluvící trubka musí se občas vyčistit lihem. Lépe je slyšet.

 

Vánoční stromek

 

nepovalujeme do jara na balkoně nebo dvoře, ale ponecháme ho na půdě nebo ve sklepě až zaschne a pak no rozštípáme na palivo. Je to vždycky známkou nedbalosti hospodyně, jestliže návštěvník uvidí měsíce po vánocích stromek, povalující se někde v koutě.

 

 

Praktická ozdobná bedna na různé věci do chat, vil, selských kuchyní a pod.

 

Jakoukoli bednu s připevněným víkem ozdobíme vkusně březovými větvemi následovně: Nařežeme stejně dlouhé pruhy březových větví s kůrou asi 1 cm tlusté, a přibijeme je ke, spodku bedny kolem dokola. Nad to přibijeme těsně vedle řadu koleček z větví březových i s kůrou, asi 1 cm silných (jako koláčky citronu) ; uprostřed je přibijeme hřebíčkem. Třetí řada je opět pruh rovné větve (zaoblený kraj s kůrou), opět řada koleček, a tak postupujeme, až je bedna i s víkem úplně pokryta. Vypadá velmi krásně. Řady můžeme upraviti svisle nebo vodorovně.

 

Koupelna má být v každé domácnosti

 

a vždy udržována ve vzorné čistotě. Nemá tu být skladiště krámu, čistících pomůcek a náčiní, beden a krabic, ale má být tak uspořádána, aby se mohla kdykoli bez velké námahy připravit koupel, po př. sprcha. V koupelně má být podle možnosti vše bílé a skvící se čistotou. Kachlíky jsou ideální; kde to není možno, postačí i lakovaný, olejový nátěr. Větrání; úzkostlivá čistota je podmínkou hygienické koupelny, bez níž se moderní domácnost neobejde.

 

Pracovní pláště pro ženy v domácnosti

 

jsou mnohem úhlednější, praktičtější a pohodlnější, než obvyklé různé zástěry se šlemi a knoflíčky a patentkami, které nedrží a trhají se. Pláště jsou vhodné jak k vaření, tak i k úklidu. K vaření bílé nebo světlé zefírové, k úklidu, klotové tmavých barev. Také ke stlaní postelí má, býti jeden bílý plášť vždy připraven, aby se peřiny neušpinily od špinavé zástěry, v které byla služebná třeba ve sklepě pro uhlí nebo čistila kamna.

 

Barevné vzorované papíry

 

Hodí se dobře do kredencí, polic, zásuvek. Koupíme-li dražší druh, je trvanlivější a dá se i mýti.

 

Výšivky vybledlé učiníme výraznějšími,

 

obšijeme-li vzor, toutéž svěží barvou, po př.i barvou jinou.

 

 

Slupky z pomerančů a citronů

 

máčíme 2-3 dny ve studené vodě, pak do sucha vymačkáme, rozsekáme.a drobné kousky, poházíme po kobercích či podlaze a dobře vymeteme. Pokoj voní a prach se uchytí na vlhkou kůru.

 

Cylindry lamp

 

dobře se čistí smačkaným novinovým .papírem, pokapaným lihem. Také solí se snadno vyčistí.

 

Zakouřená slídová okénka kamen

 

nutno často čistit, jinak neslouží svému účelu, t.j. vyhlídkou na žhavý oheň. Snadno je vyčistíme Sidolem.

 

Smetí v uhláku

je známkou nepoučenosti hospodyně nebo pomocnice. V uhlí takto znešvařeném tvoří se zárodky hmyzu;" uhlí páchne a vzhled. takového uhlí a uhláku nepřispívá k estetickému vzhledu kuchyně ani bytu.

 

 

Ramínka na šaly

 

potáhneme-buď sametem nebo jakoukoliv látkou, po př. odloženými hedvábnými punčoškami. Hodí se k tomu také dobře vyřazené pánské kravaty,  které vypářeme, obrátíme a přežehlíme. Můžeme použíti 2-3 kusů kravat a upravit potah tak, že kraje potáhneme (obtočíme) půlí jedné kravaty, střed opět kombinujeme jinak. Pevně přišijeme a máme vkusné a praktické ramínko, s něhož šaty se nesmekají.

 

Ramínka na šály se sáčkem na drobnosti.

 

Nejnověji hotoví se ramínka luxusně vypravená, potažená květovaným kretohem, který je upraven na sáček na drobnosti. Je asi 50 cm dlouhý, jedna strana kratší a opatřená ještě dvěma kapsami. Prostě sáček visí po celé šíři ramínka (trochu nabraný). Lze do něho uložiti k šatům patřící doplňky, jako pasy, límce, rukavice, klipsy a jiné drobnosti, které se někdy rozběhnou a, dá práci shledati je dohromady. A takový sáček nepřekáží, naopak vyplněním prázdné, prostory v šatech napomáhá k tomu, aby se nemačkaly.

 

Gumové a pologumové pleny

 

ošetřují a čistí se umýváním vlažnými mydlinkami bez mnutí a ždímání. Stírají se pouze houbou nebo hadříkem a suší se ne u kamen ale v chladné místnosti. Tak se guma uchová a neodprýská.

 

Mokré kartáče

 

neklademe nikdy štětinami nebo kořínky nahoru, ale vždy dolů, aby voda do něho nezatékala a kartáč nehnil.

 

 

Související články:

 

Bydlení a rady našich praprababiček - I.

Bydlení a rady našich praprababiček - II.

Bydlení a rady našich praprababiček - III.

Rady léčitelské a praktické


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle