NethWorks.cz – start s fotografiemi Erwina Olafa

NethWorks.cz – start s fotografiemi Erwina Olafa

Kategorie: ZE SPOLEČNOSTI

Hned dvojí premiérou se stane 31. března vernisáž výstavy Choreografie citů věhlasného nizozemského fotografa Erwina Olafa v pražské Langhans Galerii. Výběr z jeho fotografických prací z let 2004 – 2008, rozšířený o soubor černobílých snímků Blacks (1990), bude vůbec první Olafovou prezentací v České republice.

Světově uznávaný autor se tím rovněž postará o předpremiéru festivalu nizozemské kultury – NethWorks.cz. Ve vybraných českých a moravských městech však většina z pestrého spektra kulturních akcí proběhne až mezi 22. květnem a 5. červnem.

 

Hlavním organizátorem přehlídky NethWorks.cz je Velvyslanectví Nizozemského království. Ideu NethWorks.cz přibližuje velvyslanec nizozemské ambasády J.E. p. Jan Lucas Inayat VAN HOORN: „Ve spolupráci se zavedenými festivaly a kulturními institucemi pod značkou NethWorks.cz uvedeme na tři desítky kulturních akcí představující celosvětově uznávané i méně známé umělce, soubory, projekty a další kulturní aktivity.“

Hope-The-Practice.jpg 

Přehlídka NethWorks.cz nabízí pohled na současný nizozemský design, architekturu, prezentuje současný tanec a divadlo i různé hudební žánry. Nizozemští umělci se díky NethWorks.cz objevují v programech renomovaných festivalů jako Tanec Praha, Pražské jaro nebo Festival Respect.

 

Hudební nabídka festivalu bude více než pestrá. Jedna z podob nizozemské world music bude k vidění (a samozřejmě ke slyšení) na světovém romském festivalu KHAMORO. Známé pražské kluby Lucerna Music Bar a Reduta rozezní rázný cikánský kytarový jazz v podání The Rosenberg Tria a mladé talentované čtveřice Basily Boys. V Paláci Akropolis pak po dvou letech české posluchače roztancuje populární nizozemsko-brazilská kapela Zuco 103 kombinující sambu se samplovanou taneční hudbou. Multimediální projekt Vito Brothers přiveze do Prahy jedinečnou show tvořenou kombinací elektro-akustického jazzu a groove music, kterou vizuálně doplňují dynamické video sekvence a obrazy.

 Ruben-009.jpg

Mezi výrazné události festivalu NethWorks.cz patří jednoznačně koncert Nederlands Blazers Ensemble, který svým vystoupením v rámci Pražského jara NethWorks.cz zahájí. Do Česka s nimi přicestuje proslulý virtuos na violu da gamba Jordi Savall. Společně s Nederlands Blazers Ensemble představí originální úpravy historické taneční hudby. Hudebníci ve svém programu kopírují pouť napříč Středomořím a Černým mořem a umně zohledňují jednotlivé hudební vlivy, které cestou míjejí – španělské, maurské, židovské, řecké, perské nebo například balkánské.

 

Na své si přijdou i milovníci současného výrazového tance. Pro ně je určeno představení STAU přední nizozemské choreografky Anouk van Dijk. Inscenace v Divadle Archa zbourá pod hlavičkou Tance Praha tradiční divadelní hranice s úmyslem prozkoumat vztah mezi účinkujícími a publikem a rozmělnit obvyklé vnímání moderního tance. Další ukázku z oblasti pohybového umění přiveze například amsterdamský soubor BNO Productions s projektem Mo(ve)ment and Mo(ve)ment with Musicians, jenž má formu nonverbálního multidisciplinárního divadla a skvěle zapadá do koncepce Fringe Festivalu. Pod projektem Poslední dotek poprvé (Last Touch First) jsou pak podepsáni světoznámý tanečník a choreograf Jiří Kylián a velký taneční improvizátor Michael Schumacher. Mezinárodní festival Divadelní flora v Olomouci nabídne před začátkem festivalu NethWorks.cz premiéru projektu T.†Bernadette, kterou speciálně pro tuto příležitost nastudoval renomovaný soubor T.R.A.S.H.

 

Organizátoři festivalu NethWorks.cz významně akcentovali rovněž oblast architektury a designu. V rámci této tematické linie se například v Brně uskuteční výstava Zlatý věk: vrcholná díla nizozemského grafického designu (1890-1990) / Golden Age: Highlights of Dutch Graphic Design (1890-1990) a putovní výstava Nizozemského institutu architektury Horror Vacui. Na ní bude zdejšímu publiku zprostředkován pohled osmnácti současných předních nizozemských architektonických kanceláří na problematiku zahušťování měst a zástavby starších městských celků, včetně tolik aktuálních brownfieldů.

 

V Praze se naproti tomu uskuteční výstavní projekty představující různé oblasti nizozemské umělecké tvorby. V Museu Kampa svou tvorbu poprvé v České republice představí CoBrA, skupina umělců překračující existující tradice prostřednictvím spontánního projevu, založeného na fantazijní představivosti dětí nebo mentálně postižených. Prostřednictvím unikátní výstavy Umění bez hranic se návštěvníci budou moci blíže seznámit s jedním z klíčových uměleckých směrů modernismu. MeetFactory bude v rámci projektu Artist in Residence hostit talentované nizozemské výtvarnice Anouk Kruithof a Aukje Koks. Práce deseti umělců propojí video, zvuk, skulptury a specifické prostorové instalace na výstavě The Eventual, která bude k vidění v centru současného umění FUTURA. Galerie Václava Špály se zaměří na umělce, kteří se různými způsoby orientují na veřejný prostor. Galerie Gambit dále představí veřejnosti dílo nizozemského výtvarníka Reného Eicka.

 

„S ohledem na oblíbenost filmových festivalů v České republice jsme se rozhodli zařadit také ukázky soudobé nizozemské kinematografie. Stane se tak jednak v rámci účasti na populárním zlínském Filmovém festivalu pro děti a mládež, jednak uspořádáním samostatného Holandského filmového večera ve spolupráci s organizací Člověk v tísni,“ doplňuje program Heleen Saaf van der Beek, kulturní rada Velvyslanectví Nizozemského království.

 

Kromě jednotlivých představení, výstav a koncertů se v rámci NethWorks.cz uskuteční řada dalších přednášek, odborných seminářů a workshopů.

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle