Velký podzimní festival České televize startuje v září

Velký podzimní festival České televize startuje v září

Kategorie: ZE SPOLEČNOSTI

Velký podzimní festival České televize startuje v září. S novými seriály třikrát týdně i originálními dokumenty.



Velký podzimní festival odstartuje na obrazovkách České televize prvního září. Nabídne téměř dvě stě premiérových hodin původní tvorby; čtyři seriály, dva cykly televizních filmů, dva nové zábavné formáty, pět cyklů žánru docusoap, čtyři dokumentární série, novinky v oblasti publicistiky, devět premiér kultovních seriálů či jedenáct nových dětských pořadů.

„V roce 2012 Česká televize zásadně změnila svůj přístup k původní tvorbě. Na poli dokumentu i dramatiky se otevřela moderním žánrům, originálním námětům a vedle zkušených dala příležitost i začínajícím tvůrcům. Už loňská sezona ukázala, že se České televizi důraz na kreativitu vyplatil, a v tomto trendu proto budeme pokračovat i letos,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Vytvořili jsme fantazijně-investigativní seriál o vodnících, vztahový příběh ze soudnického prostředí i klasický sitcom. Tato pestrost jasně ukazuje, že na poli hrané tvorby Česká televize v tuto chvíli udává trend. To konečně dokazuje i úspěch loňských novinek Cirkus Bukowsky a České století, které letos budou pokračovat ve své druhé řadě a pokračování se na ČT1 dočkal i cyklus Nevinné lži.“

Cirkus Bukowsky

Letošní podzim přinese na první program České televize ale i nezvyklé žánry. „Následujeme vývoj u progresivních zahraničních veřejnoprávních stanic a podobně jako ony považujeme za nezbytné zkoušet nové formáty i v oblasti takzvané veřejné služby, tedy zpracovávat silná společenská témata tak, aby měla pro diváky jasnou přidanou hodnotu. Na ČT1 proto uvedeme například docusoap o prvních českých paterčatech nebo docureality o jedné problémové třídě, kterou se učitelé pokoušejí motivovat k lepším výkonům. K finanční gramotnosti by pak měl přispět projekt Hlava rodiny, ve kterém si teenageři vyzkouší řídit rodinný rozpočet,“ doplňuje Petr Dvořák.

Pondělí, středa a pátek ve znamení nových seriálů. I česká Malá velká Británie.

Týden zahájí v České televizi David Švehlík v seriálu Život a doba soudce A. K. či sitcom Kancl se sebestředným Václavem Koptou v roli šéfa firmy Papír a Print. S druhou řadou kriminální road movie Cirkus Bukowsky se diváci setkají od prosince, tradičně ve středu a nově rovněž v pondělí večer. Páteční prime-time obsadí od září nový vodnický seriál Neviditelní s celou plejádou známých hereckých tváří v čele s Jiřím Bartoškou a Luďkem Sobotou. Prostor dostane na druhém kanálu České televize i to nejlepší ze současné zahraniční seriálové tvorby, jako jsou kultovní Ve jménu vlasti, Panství Downton, Borgiové nebo Hra o trůny.

Česká televize představí na podzim také dva nové zábavní formáty. „Nebát se originálního humoru a dát ve vysílání prostor autorské tvorbě, jakou kdysi představovala Česká soda, nebo navázat na úspěšné zahraniční formáty typu Malá Velká Británie. To byly hlavní důvody, proč jsme se pustili do výroby alternativních zábavních formátů, Pečeného sněhuláka s Jakubem Kohákem a Boje o koláč. Přestože riskujeme, že nás možná mnozí diváci obviní z trapnosti, jsem si jistý, že i takové pořady do veřejnoprávního vysílání patří,“ říká ředitel programu ČT Milan Fridrich.

Čvančarová - Život a doba soudce A. K

Český dokument se rozrůstá o nové formáty i odvážná témata

Česká televize rozšíří svoji dokumentární tvorbu o nové formáty, silná témata i originální autorské výpovědi. Studentům FAMU dala například možnost vytvořit portréty bývalých předsedů českých vlád v projektu Expremiéři, renomovaní tvůrci naopak staví ze vzpomínek vojáků Raport o Velké válce, Domeček z karet nastiňuje soužití dětí s mentálně retardovanými maminkami a Jeden rok s Fulbrightem mapuje rok života stipendistů Fulbrightova programu. Další řada dokumentárně publicistického cyklu Pološero se na podzim nevyhne těžkým tématům, jakými jsou užívání marihuany nebo ilegální obchody se zbraněmi. Novinka v kategorii publicistiky, pořad Ivety Toušlové Gejzír, si naopak klade za cíl ukazovat výhradně pozitivní stránky české společnosti.

Česká televize se na podzim pouští i do divácky oblíbených formátů. V druhé řadě pořadu Herbář se vracejí Linda Rybová s Kateřinou Winterovou a další dvojice, Sandra Pogodová a Petr Rajchert, se stanou průvodci cestopisného pořadu věnovaného sousednímu Německu Bedekr.

Déčko posiluje v oblasti vzdělávacích pořadů

Nejsledovanější dětský kanál mezi veřejnoprávními televizemi v Evropě, ČT :D, nabídne vedle premiérových pokračování oblíbených formátů jedenáct nových projektů vlastní tvorby a čtyři zahraniční novinky. „Jsem přesvědčen o tom, že podzimní programové schéma je naplněním a reflexí našeho poslání děti zábavnou formou vzdělávat a rovněž motivovat k aktivnímu přístupu k životu,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha s tím, že děti se budou moci od září učit anglicky s Hurvínkem, počítat s Michalem Nesvadbou nebo se seznamovat zábavnou formou s vážnou hudbou a cvičit jógu. V oblasti dětské tvorby vzniká v České televizi také několik řad nových večerníčků, mezi nimi pokračování legendárních dobrodružství Štaflíka a Špagetky.

Podzim na ČT art – Antonín Dvořák, česká undergroundová scéna, nebo Děti sametu

„Kanál ČT art funguje jedenáct měsíců, a byť se neustále vyvíjí, jeho diváci už přesně vědí, jaké pořady od něj očekávají. Artové filmy v původním znění, prvotřídní přenosy kulturních událostí, kvalitní dokumenty z oblasti umění i původní analytické a publicistické pořady. Ve všech těchto oblastech jim vycházíme od září vstříc,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: „Vlajkovou lodí podzimního vysílání bude především cyklus Fenomén Underground, který mapuje podzemní a zakázanou kulturu v časech komunistického režimu. Děti sametu naopak přinesou kulturu zcela současnou: série portrétů totiž představí úspěšné umělce, dnešní třicátníky, kteří se už dokázali prosadit nejen v Česku. Art nabídne také premiérové díly oblíbeného cyklu Šumné stopy architekta Davida Vávry i všechny symfonie Antonína Dvořáka, natočené ve spolupráci s Českou filharmonií. Na podzim odstartuje také nový diskusní pořad Konfrontace Petra Fischera, moderovaný renomovaným kritikem a publicistou.“


 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle