Tapiko 2. díl

Tapiko 2. díl

Kategorie: PRAKTICKÉ

V minulém článku jste se mohli seznámit s nabídkou polštářů Tapiko. Mnozí z Vás, kteří jste reagovali na náš článek, jste měli obavu, zda techniku vyvazování uzlíků zvládnete. Proto Vás dnes seznámíme s návodem na vázání a ukážeme Vám, jak vypadá souprava Tapiko



V první řadě Vás chceme ujistit, že vázání uzlíků není nic náročného a nemusíte se obávat toho, že by jste to nezvládli. Z tohoto důvodu jsme Vám jako první představili polštáře. Nejsou příliš časově ani zručně náročné.

Jak na Tapiko?

K vyvazování tapika potřebujete předlohu. U některých vzorů je předloha vytištěna na papíře a mřížka, na kterou se uzly vyvazují je čistě bílá. Některé vzory – hlavně ty větší pro koberce – jsou tištěny přímo na mřížku. Mřížka je bavlněná a silně tužená. Dále potřebujete řezance příze. V každém balíčku je 200 kusů řezanců jedné barvy a jsou dlouhé asi 6,5 cm. Pak ještě potřebujete speciální háček na vyvazování a na závěr přízi a jehlu na obšití hotové práce. To vše obsahuje souprava Tapiko.

PostupTapiko

Nejprve si vezmeme mřížku a podíváme se na její osnovu. Doporučujeme vázat na silnější vlákno, zachováte si tak předepsaný rozměr výsledné práce. U tištěné mřížky musí být jedna barva přes dvě vlákna nad sebou. Bílá mřížka je mírně elastická a pokud začnete vyvazovat na tenčí vlákno, získáte rozměry o 5 cm menší na délku a větší o 5 cm na šířku.

 

Vezmeme si tedy háček a jeden řezanec příze, který kolem háčku obtočíme za jeho zavíráním. Takto háček vpíchneme do oka mřížky pod jedno vlákno a za ním ho vystrčíme. Oba konce příze zavřeme do háčku a jakmile jsou uzavřené, vytáhneme je očkem. Pokud chcete uzlík utáhnout, netahejte vlákna příze za konce, ale chyťte přízi těsně nad uzlíkem a zatáhněte. Nevytrhnete tak kus příze. A uzlík je hotový.

Pokud se Vám nepovede uzlík hned na poprvé, třetí a další už bude určitě dobře. Dbáme také na to, aby oba konce příze byly po vytažení stejně dlouhé a tvořily tak nerušeně plnou plochu tapika. Jde pouze o cvik.

Související články:
Tapiko 1.díl


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle