Výběr bot ve vyšším věku

Výběr bot ve vyšším věku

Kategorie: PRAKTICKÉ

Znáte 5 věcí, na které byste ve vyšším věku neměli zapomenout při výběru bot



Přibývající léta pomalu mění priority a potřeby každého z nás. A s nimi se mění i preference při výběru oblečení, módních doplňků či bot. Právě výběr vhodné obuvi nabývá s rostoucím věkem na důležitosti. Správná obuv pro starší věkové kategorie by měla především předcházet zdravotním rizikům a poskytovat noze dostatečné pohodlí a oporu. Poradíme vám, na co se při jejím výběru zaměřit.

Proti zatížení kloubů

Na bolest kloubů si stěžuje snad každý druhý člověk v pokročilejším věku. Nejvíce namáhané jsou většinou ty kyčelní a kolenní. Při výběru správné obuvi je na to třeba brát zřetel a vyhýbat se botám s tvrdou nepoddajnou podešví. „Základem vhodné obuvi šetrné ke kloubům je především dostatečně měkká a lehká podešev, která je dobře odpružená. Kvalitní podešev efektivně tlumí nárazy a tím šetří nejen klouby, ale i celý pohybový aparát,“ vysvětlila Jolana Němcová, obchodní ředitelka společnosti Moleda, která vyrábí odpruženou obuv Prestige Air vhodnou pro všechny věkové kategorie. „Vhodnými materiály na podešev jsou například polyuretan nebo termoplastický elastomer,“ doplnila Němcová.

výběr bot

Proti uklouznutí

Uklouznutí na ledu či jiném kluzkém povrchu je nepříjemné v každém věku. U starších z nás však může mít pád mnohem vážnější následky. Kostra staršího člověka totiž postupně ztrácí potřebnou pevnost a pružnost a tím je náchylnější ke zlomeninám. Právě proto by jeden z hlavních parametrů obuvi vhodné pro starší ročníky měla být odolnost vůči uklouznutí. Podrážka by měla být z kvalitního nesmekavého materiálu se vzorkem, který zajistí dobrou přilnavost boty i na velmi klouzavých površích. V zimě v době ledovatky je pak možné využít i speciální gumové návleky na podrážky, které bývají často opatřeny i kovovými hroty.

Správná velikost

Špatná velikost obuvi může způsobit řadu vad nohou, například vybočení palce či kladívkové prsty. Při výběru správné velikosti přitom není radno spoléhat na to, že máte celý život stejnou velikost, která vám musí vždycky padnout. Číslování bot se totiž u jednotlivých výrobců může lišit. Zároveň je třeba brát ohled na to, že noha se v průběhu let mění. Pokud vám navíc občas otékají nohy, je nutné vzít v potaz i tuto skutečnost a pořídit si raději boty nepatrně větší. Při výběru obuvi v kamenném obchodě si vždy nasaďte obě boty a zkuste se v nich projít. Neměly by nikde tlačit nebo dřít a dobře padnout musí ve všech partiích. Dáváte-li raději přednost nákupu přes internet, vždy si pečlivě prostudujte tabulku velikostí a nohy si raději řádně přeměřte. Po doručení se v botách nejprve projděte po koberci a zjistěte, zda vás nikde netlačí. Boty můžete do 14 dnů vrátit, musí být ale nepoužité.

Ortopedická klenba

Podélně plochou nohou, u níž dochází k poklesu podélných nožních kleneb, trpí asi 75 % populace. V pokročilejších stádiích této vady, která se často dostavují ve vyšším věku, je noha bolestivě ztuhlá a často dochází k deformitě prstů. Zabránit rozvoji této vady lze i vhodně zvolenou obuví. Taková obuv musí mít správně zhotovenou tvarovanou stélku z přírodních savých materiálů, která podpoří podélnou i příčnou klenbu, ale i prostornou špici. Použitý materiál by měl být vždy lehký a poddajný. Podpořit klenbu a zabránit jejímu propadání pak samozřejmě můžete i speciálními ortopedickými vložkami. Pokud již takové máte, nezapomeňte si je ke zkoušení nové obuvi vzít s sebou.

Pohodlné přírodní materiály

Materiál použitý na obuvi má důležitý význam pro pohodlí i zdraví vaší nohy. Odborníci se přitom shodují, že nejvhodnější je obuv z kvalitních přírodních materiálů, tedy nejlépe z kůže nebo přírodní tkaniny. Syntetické materiály jsou totiž neprodyšné, zadržují vlhkost a tím mohou vést až ke vzniku nepříjemných plísní nohou, vyrážek nebo bradavic. Díky špatnému odvodu vlhkosti v nich rovněž často dochází ke vzniku nežádoucího zápachu. „Kromě dobré absorpce a odpařování vlhkosti se kvalitní přírodní usně také mnohem lépe přizpůsobují individuálnímu tvaru lidského chodidla. Na rozdíl od syntetických materiálů tak nezpůsobují nežádoucí otlaky a odřeniny,“ sdělila Jolana Němcová ze společnosti Moleda, která vyrábí obuv Prestige Air z přírodní vlasové usně.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle