Živý vánoční stromek v nádobě

Živý vánoční stromek v nádobě

Kategorie: PRAKTICKÉ

Jehličnatý stromek patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Módním hitem se stávají stromky v nádobách. To co lidi láká je možnost využití stromků i v dalších letech, možnost výsadby do zahrady nebo volné přírody a neposlední řadě ochrana přírody. Je jednoduché udržet takovýto stromek při životě? A přežije vůbec do jara?

Obrázek vánoční stromekVánoční stromek, který po svátcích nekončí na skládce, ale i nadále krášlí balkon, lodžii nebo zahrádku, stromek, který můžeme navrátit přírodě, to je to co přitahuje stále více lidí. Ovšem udržet takovouto dřevinu při životě není tak jednoduché. Musíte si uvědomit, že jde o velký zásah do životního cyklu rostliny. A proto je potřeba dodržet určité zásady, aby stromek tyto změny unesl.

 

Výběr stromku

 

V prodejnách se setkáte se dvěma dva druhy kontejnerových vánočních stromků, u kterých na první pohled není rozdílu. Rozdíl je v sázení těchto stromků. První jsou rostliny zasazené do květináčů narychlo jenom za účelem prodeje. To jsou stromky, které většinou vydrží do vánoc a pak postupně zahynou. A tak na další pěstování nejsou  vhodné.

Vhodnější jsou tedy stromky, které byly přesazeny z volné půdy do kontejneru již koncem léta a během podzimu měly ještě čas v nádobě mírně prokořenit. Tyto stromky mají také výrazně větší přežít i do dalšího roku.

Jak poznáte ten vhodný vánoční stromek? Ten správný poznáte tak, že po vyjmutí rostliny z nádoby má bohatě rozvětvené jemnější kořeny a bal po vyjmutí zůstává vcelku. Menší množství silnějších kořenů, z nichž opadává zemina, ukazuje na to, že stromek v nádobě nevyrostl a byl do ní přesazen až později.

 

Co nejkratší doba

 

Uvědomte si že přechod z mrazu do tepla je pro každý stromek šok. Stromek by neměl být v teple moc dlouhou dobu, aby se neprobudil ze zimního klidu, proto jej  přinesete domů, přestěhujte do místnosti těsně před Vánoci. Čím déle jej  totiž ponecháme rostlinu v teple, tím větší je pravděpodobnost jejího „probuzení“ a narašení.

Rovněž zasazení ven by mělo být při co nejteplejším počasí a teplota by neměla klesnout pod -3°C. Před tím je potřeba stromek postupně aklimatizovat přechodem přes nějakou studenější místnost třeba sklep.

  

Při teplém počasí tedy kontejner s dřevinou zapustíte do země a jej chráníte proti promrznutí například obsypáním listí nebo chvojkami. Vhodná je stinná poloha. Je možné nechat stromek raději v  nějaké chladné, ale světlé místnosti chodbě, na schodišti nebo v garáži. Stromek je nutné zalévat!

 

Pokud stromek začne rašit může to být pro něj osudné!. Takovou dřevinu již nelze dát ven! A tak zůstává jenom varianta se studenou místností.

 

Na jaře stromek bud  vysadíme  do zahrady a nebo jej zapěstujeme v nějaké nádobě.

 

 

Vhodné stromky

 

Ne každý stromek je vhodný pro tento účel. Nejvhodnější jehličnany jsou tyto: smrk pichlavý (Picea pungens), borovice černá (Pinus nigra), jedle normannská (Abies normanndiana), jedle bělokorá (Abies alba).

 

Při dodržení všech uvedených zásad máte dost velkou šanci, že se s tímto stromkem budete těšit i v následných letech.


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle