Krkonoše. Tipy na výlet. - 1. díl - Centrální Krkonoše

Krkonoše. Tipy na výlet. - 1. díl - Centrální Krkonoše

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Krkonoše jsou zcela určitě nejnavštěvovanější hory v České republice, rozprostírají se v severovýchodních Čechách na státní hranici s Polskou republikou. Krkonoše nabízí spoustu rekreačních aktivit v každém ročním období. Pokud vás zajímají typy na výlet v centrální části Krkonoš naleznete je zde.

Horní Mísečky

 

Krkonoše-dřeviny.jpgVýznamné horské rekreační středisko Horní Mísečky leží 1 000 m n.m. V Horních Mísečkách se nachází řada rekreačních objektů. První bouda byla v Horních Mísečkách postavena již roku 1642. V současnosti zde lze spatřit zbytky hald hlušiny po rudném průzkumu z poloviny 20. století.

 

Krkonošské středisko Horní Mísečky je položené v klidné oblasti obce Vítkovice ve výšce 1000 m n. m. a svou atmosférou je vhodné pro rodinnou rekreaci. Čtyřsedačková lanová dráha Medvědín, která vede do nadmořské výšky 1.270 m n. m., je ideálním spojením Horních Míseček se Špindlerovým Mlýnem. Nachází se zde sjezdové tratě všech obtížností, určené jak pro náročné lyžaře, tak začátečníky. Provoz střediska doplňují další služby: snowboard park, snowboardová škola a snowtubingová dráha určená pro děti i dospělé.

 

Běžecké tratě na Horních Mísečkách jsou častým vyhledávaným místem nadšenců běžeckého lyžování. Pro milovníky běžek je zde připraveno celkem až 40 km každodenně kvalitně upravovaných běžeckých tratí s běžeckými stopami po hřebenech Krkonošských hor. Navíc hosté mohou využívat přímo v areálu Horních Míseček upravený zasněžený běžecký stadion, který je připraven pro  klasické běžecké lyžování. Běžecké tratě Horní Mísečky patří k nejlepším v ČR.

 

V letních jsou Horní Mísečky výchozím bodem pro vycházky do okolí bez většího převýšení, ale je zde možné podniknout i náročné horské tůry po Krkonoších. Různé druhy dopravních komunikací, upravené cesty, pěšiny a stezky jsou vhodné i  cykloturistiku.

 

Hlavní hřebenová turistická cesta Vás zavede až k prameni řeky Labe, který se nachází necelých 6 km od Horních Míseček. Městečko Špindlerův Mlýn je pro pěší turisty vzdáleno pouhé 3 km. Jsou zde ideální podmínky pro sběr lesních plodin ( houby, borůvky, maliny).

 

Strážné

 

Obec Strážné v Krkonoších leží 800 m n.m. Obec Strážné je vzdálena asi 4 km od Vrchlabí a spolu s Herlíkovice tvoří jednu správní obec. Rozkládají se mezi východním svahem Žalského hřbetu přes výběžek Planiny až na Liščí horu. Obec Strážné byla založena v 17. století hrabětem z Pomořan. Skiareál Strážné je lyžařské centrum vybavené čtyřmi sjezdovými tratěmi, množstvím běžeckých tratí, snowtubingem, dětskou lyžařskou školkou s vlekem.

 

Ski areál Strážné je vybaven čtyřmi sjezdovými tratěmi všech stupňů obtížnosti (od modré až po černou). Na vleku Kotva lze využít večerní lyžování. Pro děti je zde taky dětský vlek a velmi mírný cvičný svah. Pro další sportovní aktivity v zimě je připraven snowtubing, freestyle snowpark vybavený osvětlením pro večerní jízdy, nebo například zimní projížďky na koních. Pro běžkaře je ideální výchozí bod pro hřebenové tůry.

 

Rozhledna Žalý

Mezi Beneckem a Vrchlabí se nachází zalesněný vrch na jehož vrcholu se tyčí 18 metrová kamenná věž. Rozhlednu nechal vystavět r. 1892 hrabě Harrach. Rozhledna Žalý je vysoká 19 m a je 1019 m.n.m. Rozhledna Žalý je otevřena denně. Z rozhledny je nezapomenutelný rozhled do vzdálených koutů republiky. Můžete například vidět Ještěd, Trosky a vrcholy Orlických hor.

Lánov

 

Podhorská obec Lánov leží 462 m n.m. Obec Lánov je rozložená podél bystřiny Malého Labe východně od Vrchlabí. První písemné zmínky o obci Lánov jsou z poloviny 14. století. V Lánově jsou celoročně v provozu dva hotely a dále penziony pro turisty a dostatek možností ubytování v soukromí. Lánov se stane Vaším příjemným zázemím pro výlety za poznáváním nejvyšších českých hor a krásného okolí.

 

Špindlerův Mlýn

 

Město leží v nadmořské výšce 715 - 1310 m.n.m.. Dnešní centrum se rozprostírá kolem soutoku Dolského potoka a řeky Labe. O Špindlerově Mlýně se již ve starší literatuře hovoří jako o "perle Krkonoš" především pro jeho jedinečnou polohu v centrální části Krkonošského masívu. Výjimečné klimatické podmínky a rozmanitá horská příroda přispěly k tomu, že se z původní hornické osady zmiňované již v 15. století stalo jedno z nejvyhledávanějších středisek cestovního ruchu v České republice. Na počátku 17. století se zde těžilo stříbro, měď a dřevo, v polovině 18. století byla na Krausových boudách, dnešním Bedřichově založena sklárna. Základní kámen kostela Svatého Petra byl položen roku 1802, zděný kostel byl dostavěn roku 1807 v klasicistním slohu a nahradil dřívější dřevěnou kapli. Rozvoj turistiky se stal důležitým v 70-tých letech 19. století. Krkonošský spolek se svým vedoucím Edvardem Rudolfem Petrákem propagoval horskou turistiku od roku 1880. Vznikaly horské boudy, hotely a restaurace, které nabízely služby turistům. Mnoho farmářů a dřevorubců se stalo obchodníky. Špindlerův Mlýn se počátkem 20. století stává významným letním zimním střediskem a v roce 1961 získává statut města.

 

Špindlerův Mlýn je ideálním místem pro všechny druhy zimních sportů. 26 kilometrů technicky zasněžovaných sjezdových tratí a 85 kilometrů běžeckých stop k tomu přímo vybízí. Bylo zde vybudováno několik lyžařských sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Lyžařské sjezdovky jsou vybaveny moderním systémem umělého zasněžování, který umožňuje kvalitní lyžování až 5 měsíců v roce. V provozu jsou čtyři lanové dráhy jedna dvousedačková (Svatý Petr), jedna třísedačková (Hromovka) a dvě čtyřsedačkové (Svatý Petr a Medvědín) a 11 vleků.  Pro příznivce běhu na lyžích je zde na 100 km upravovaných a značených běžeckých tratí pro klasiku i skating. V zimní sezóně můžete dále využít nabídky špindlerovských hotelů a jít si zahrát tenis do krytých tenisových hal, zaplavat si v hotelových bazénech, které jsou přístupné pro veřejnost, zajít na squash, zastřílet si ve sportovní střelnici, zahrát si kuželky, nebo něco udělat pro své zdraví při aerobicu, nebo ve fitness centrech a saunách. Vaše děti pak jistě uspokojí okružní výlet v saních tažených koňmi. Neměli by jste si nechat ujít sáňkařskou dráhu nebo bobovou dráhu, snowtubing nebo, za příznivých povětrnostních podmínek, paragliding.

 

V létě okolí Špindlerova Mlýna nabízí přes 180 km značených turistických cest. Pro náročnější jsou tu k dispozici trasy hřebenových túr, na jejichž počátek Vás i v létě pohodlně dopraví lanové dráhy na Pláni (1182m) a na Medvědíně (1235m). Pro milovníky horské cyklistiky poskytuje okolí Špindlerova Mlýna přes 100 km vyznačených cykloturistických tras. Vodní nádrž v části Špindlerova Mlýna - Labské skýtá ideální podmínky pro rybaření, které je umožněno od začátku května do konce srpna. Na jaře jsou tu ideální podmínky pro rafting.

 

Vrchlabí

 

Historie města Vrchlabí je nedílně spjata s dějinami osidlování Krkonoš - nejvyššího českého pohoří. České (původně Werchlab, Wrchlab) i německé jméno (Hohenelbe asi z roku 1518) města souvisí s jeho polohou na horním toku Labe, nejstarší latinský název Albipolis s Labem a jeho latinským pojmenováním Albis (Bílé) právě tak. Pravděpodobně již před rokem 1300 vzniká na území našeho města první osada českého jména Wrchlab, doložená písemným pramenem r. 1359, a o něco později (r. 1365) německá ves Goswinsdorf.

 

Vrchlabí je město s ideálním východiskem pro cyklistické či pěší túry do hor. Dají se využít lanovky či speciální autobusy upravených i pro dopravu kol.

 

Pro milovníky zimních sportů  se zde nachází známý lyžařský areál a necelých 15 kilometrů odtud pak největší a nejznámější české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn.

 

Zámek Vrchlabí

 

dominanta města. Stavbu v roce 1546 započal Kryštof Gendorf z Gendorfu. Postaven v renesančním slohu, patří k prvním stavbám svého druhu v Čechách. Stavitel neznámý, vycházel ze schématu italského kastelu (malé pevnosti či tvrze). Nádvoří nahrazeno vstupní halou. Na dostavbě zámku pracoval pravděpodobně Ital Carlo Valmadi. Pro návštěvníky volný přístup pouze do vstupní haly, kde je možno vedle intarziemi zdobenými dveřmi spatřit obrazy posledních ulovených krkonošských medvědů (v letech 1665, 1693, 1701 a 1726). Z původního zařízení zbývá nejvzácnější památka – renesanční kachlová kamna v bývalém rytířském, dnes ve velkém zasedacím sále. Dominují zde velikostí i výzdobou, jsou jedním z prvních příkladů využití majoliky v českých zemích. Kachle s biblickými náměty nesou letopočet 1545. Dnes je zámek sídlem městského úřadu.

 

Ambrožova vyhlídka

 

Žulová skála na hraně Labského dolu, 1 km j. od Labské boudy. Výhled na pohraniční Slezský hřbet od Violíku po Sněžku, na celé Sedmidolí, do Labského dolu, na Kozí hřbety a na hory jižně od Svatého Petra.

 

Luční hora

 

Druhý nejvyšší vrchol Krkonoš (1555 m n. m). Temeno hory je členěno mrazovýmiKrkonoše-výhled.jpg půdními formami.

 

Labská přehrada

 

Hráz postavena v letech 1910–1916 v rámci zemského programu ochrany území před povodněmi. Impulsem k tomu byly povodně, které způsobily katastrofální škody koncem 19. století, v Krkonoších zejména v roce 1897. Účinky povodní zmírňovaly už od prvních let 20. století desítky stupňů hrazení horských bystřin v povodí přehrady. Oblouková samotížná hráz je vysoká 34,5 metru. V letech 1966–1986 rekonstruována, aby se zabránilo průsakům. Od r. 1993 zde pracuje vodní elektrárna. Možnost koupání, ovšem břehy jsou strmé a chybí jakékoliv zázemí. Sportovní rybolov povoluje Lesní správa Špindlerův Mlýn.

 

Krkonoše-mapa.jpg

 

Autor: -Š.E.-


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle