Lyžování v Krkonoších

Lyžování v Krkonoších

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Lyžování v Krkonoších je super. Upravené zasněžené sjezdovky, nulové fronty, parkoviště zdarma, výborné komfortní a přitom levné ubytování. Máte pocit, že si vymýšlím? A nadsazuji? Musíte jen vědět kdy a kam máte jít lyžovat.

krkonoše lyžování.jpgDo Krkonoš jezdím na lyže i s celou rodinou již léta. Když jsme začínali jezdit do Krkonoš, taky jsme se zde nevyznali. Třeba jsme před Silvestrem bláhově šli lyžovat  Na Jánské Lázně. Reklama říkala „ Nejdelší sjezdovky v ČR.“  V řadě jsme pak stáli 3 hodiny. Dobré místo, špatný čas.

 

Sjezdovky jsou zde výborné. Ale ne před Silvestrem. To se zde objeví mraky svátečních lyžařů z „půlky Evropy“. Mnohem chytřejší je v tento exponovaný termín jít na okrajové sjezdovky, nebo na běžky. Úderem 1.1 každého roku, davy lidí z Prahy a okolí, jako by byli centrálně řízeni, nasedají do aut a hromadně, v zácpách opouštějí Krkonoše. Jako by se domluvili, kdo bude hloupější. ( Stádovitost stojí peníze. Znáte to: všichni budeme topit naftou, pak všichni budeme topit přímotopy, později všichni budeme topit zemním plynem,…). Podobně špatný nápad je jít  lyžovat před  Silvestrem na Malou Úpu.  Je to výborný areál, ale má nedostatečnou kapacitu skibusu. 

 

Kam jít lyžovat? krkonoše lyžování 007d.jpg

           

Před Silvestrem

 

Žacléř – Prkenný důl  

Náročný a pěkný svah. Dobře si zalyžují i zdatní lyžaři. Svah je jako„kostelní střecha“. Parkoviště zdarma hned vedle vleku.

 

Danken 

Výborné, ale krátké. Samozřejmě je zde i večerní lyžování.

 

Po Novém roce

 

Malá Úpa 

Pěkný areál, pro celou rodinu. Pro malé děti i zdatné lyžaře. Zvlášť výhodné při inverzích. Celá ČR se topí v mlhách, zde je díky nadmořské výšce nádherné slunečné počasí. Před Silvestrem  je zde však problematický skibus. krkonoše lyžování 007.jpg

 

Pec pod Sněžkou

Ideální pro celou rodinu. Pro 3 leté děti malý vlek, 100 ,- Kč /půl dne. Je možné své nejmenší přihlásit do lyžařské školičky. Rychle se zde naučí lyžovat pod odborným dohledem instruktorů, kteří pro své svěřence mají připravené nejedno překvapení – např. velkého tučňáčka, který děti obdarovává bonbony, jezdí na vleku i na sjezdovce. Sjezdovek a vleků je zde spousta. POMY, sedačkové vleky,… Parkování u vleku  cca 75 Kč /půl dne. Levnější než v Beskydách. Pokud chcete projet všechny vleky, které Pec pod Sněžkou nabízí, je třeba být na vleku již od rána.

 

Mladé Buky    

Velmi vhodné pro absolutní začátečníky, i pokročilé. Velké parkoviště zdarma hned u vleku. I když hrozí vichřice, zde je bezpečno. Nádherně hladké upravené sjezdovky, jako v Alpách. Náročnější lyžaři mohou vyzkoušet “U“ rampu.. Výborné je taky noční lyžování. Nulové fronty, nádherně osvětlená sjezdovka. Cena nočního lyžování nižší, než v Beskydách. Jen 230,- Kč.

 

Černá Hora

Velký areál. Krásné lyžování. Nejdelší vleky v ČR.  Pozor na termín před Silvestrem a jarní prázdniny v Praze.Jinak vřele doporučuji. Pak je zde sousta menších sjezdovek a vleků, které však již nejsou vybaveny sněžnými děly. Cena kolem 100,- Kč /půl dne. Např. Horní Albeřice Celnice a  Šuhajka.

 

Zdatnější lyžaři pak jezdí i na Špindlerův Mlýn. Prudké náročné sjezdovky.

 

Osobně mám raději Východní Krkonoše. Připadá mi, že je zde větší počet slunečních dní, hezčí příroda, méně komerce, menší nával těžké turistiky. 

 

Informace o počasí

Velkou výhodou Krkonoš je perfektní informační systém. Ráno vstanete, na internetu si prohlédnete aktuální snímky webových kamer na svahu, a hned víte, jaké je kde počasí. Navíc můžete probrat po hodinách snímky z minulých dnů, a hned víte, i kolik je lidí na svahu, a zda tam nejsou fronty. Není tak problém najít si slunečné počasí. I informace o parkování, slevách a cenách. Snadno tak zjistíte, že například proklamovaný orkán je alibistická novinářská kachna. Kéž by podobný systém on-line mohli mít i řidiči o silnicích. Řidičům na silnicích nezbývá, než věřit hysterickým zprávám z rádia o silniční dopravě. Neúplným, nepřesným  a pochybným. Média se vyžívají v tom, když Vás mohou strašit neúplnými, nepřesnými, ale zlověstně vypadajícími informacemi. Jako řidiči, to podstatné se tam nedozvíte ani po 4 hodinách čekání v koloně na D1. A ještě mají tu drzost nazývat tuto činnost informováním veřejnosti.

                           

I ubytování v Krkonoších, při srovnatelných cenách, má několikanásobně vyšší úroveň. Pozor. Našinci mnohdy srovnávají ceny v Krkonoších Silvestr a ceny v Alpách týden před uzavřením sezony, kdy v Alpách bydlí v místnosti podobné kupéčku ve vagonu se 2 patrovýkrkonoše lyžování 007c.jpgmi postelemi namačkaní jako sardinky.

 

Dle mého názoru je lyžování v Krkonoších cca 5 x levnější, než v Alpách. Velmi výhodné a komfortní ubytování má např. Dům Setkání v Albeřicích. Díky levnému vytápění (od firmy KODEK), je rok předem vyprodán. Obdobně i Pomezní Boudy p. Jeněk. Taktéž areál horských chat, které velmi levně vytápí kotly KODEK. Je to konkurenční výhoda. Jiné obdobné rekreační objekty zaplatí i 7 x více za teplo. Ten, kdo má levnější teplo, může mít příjemnější ceny při stejném komfortu a stejné ziskovosti. Přejeme vám stejně příjemné zážitky, jaké můžeme zažívat my při dovolené v Krkonoších.

 

 

 

 

 

Autor: Pavla Sýkorová

Foto Marta Sýkorová

www.studnyvrty.cz


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Alpy zadarmo ? - Autor: Tůrista22. 9. 2014
 Ani Kaprůn není moc drahý- - Autor: celkem levné27. 12. 2012
 Dost dobrá je nová sjezdovka na Pomezních - Autor: Lyžník z kerkonoš9. 1. 2011
 Lyžování v Krkonoších - Autor: frenk29. 1. 2008




CLUB ŽENA


Lifestyle