Na co nezapomenout při cestě do zahraničí

Na co nezapomenout při cestě do zahraničí

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Začíná letní sezóna plná cestování a dovolených. Přečtěte si pár tipů, co byste měli vědět, než vyrazíte na cesty.
 



1. Telefon

V dnešní době si už ani neumíme představit vyjít z domu bez mobilního telefonu. Při volání mimo české hranice se ovšem výrazně mění pravidla, kolik nás volání, SMS a data stojí. Zatímco ze zemí EU voláte za stejné ceny jako doma, teprve v polovině května 2019 se snížila cena hovorů do zahraničí, která do té doby výrazně převyšovala běžnou sazbu. Chcete-li předejít obrovskému účtu za telefon, nejjednodušší variantou je pořídit si předplacenou kartu, kde máte částku utracenou za každý hovor stále pod kontrolou.

2. Peníze

Pro cestování potřebujete mít u sebe také správnou měnu a v tom je někdy háček. Určitě se informujte ve své bance, zda máte platební kartu nastavenou pro výběry a platby v zahraničí. Dále je určitě dobré zjistit předem, zda má vaše banka v zemi pobočky, na které se můžete v případě nouze obrátit, jestli se dovoláte na infolinku, popřípadě nastavení vašeho internetového bankovnictví. Raději ale nespoléhejte jen na kreditní kartu a pro všechny případy u sebe vždy noste alespoň pár drobných v hotovosti a nějaká eura do letadla

Cestování

3. Doklady

Přestože je toto téma poměrně časté, stále ještě není úplně zřejmé, kdy si vzít pas sebou, a kdy jej můžete bez obav nechat doma. Pokud jde o cesty do zahraničí na území EU by vám měl stačit občanský průkaz. Ovšem pozor, cestujete-li s dítětem mladším 15 let. V tomto případě musí mít u sebe vždy platný cestovní pas nebo vlastní „občanku“, abyste prokázali jeho totožnost.

4. Cestovní pojištění

Stojí pár korun, většinou je vyřízené za několik minut, a přesto dělá spoustě lidí potíže jej včas obstarat. Stejně jako v Čechách, ani v zahraničí nikdy nevíte, kdy vás potká vážnější úraz nebo zdravotní problémy.

5. Průvodce

Určitě není nutné před odjezdem do ciziny číst cestopisy a romány o destinaci, kam se chystáte, ale alespoň základní povědomí byste přece jenom mít měli.  


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle