Zachovalé interiéry od Adolfa Loose přitahují turisty

Zachovalé interiéry od Adolfa Loose přitahují turisty

Kategorie: CESTOVÁNÍ

Výjimečným architektonickým skvostem v Plzni je soubor osmi dochovaných bytových interiérů. Vytvořil je význačný architekt Adolf Loos ve 30. letech 20. století pro bohaté investory.



Kromě jedinečného designu představují komentované prohlídky Loosových interiérů zajímavý pohled do způsobu bydlení prvorepublikové židovské komunity. Každý interiér představuje zajímavý příběh, v němž se prolínají osudy jeho obyvatel s událostmi před 2. světovou válkou, v jejím průběhu a v období socialismu.

Loosovy interiéry mají mimořádnou hodnotu. Také ve Vídni se dochoval větší počet Loosových realizací. Kromě Loosova působení v Plzni jsou známá i i další díla, například Müllerova vila v Praze, dům Tristana Tsary v Paříži anebo vídeňský obchodní dům Goldman & Salatsch.

Loos předběhl svou dobu

Loosova práce byla nadčasová. Svými pracemi předběhl svou dobu. Pro jeho tvorbu bylo typické používání přírodních materiálů. Loos klad důraz na promyšlenou funkci a také na vnitřní uspořádání bytu. Striktně odmítal umělou zdobnost a dekorativismus. Přitom kladl důraz na praktické využití bytu.

Byt rodiny Krausových -  Klatovská 12

V bývalém bytě rodiny Krausových je zaujme nádherný salon a jídelna s protilehlými zrcadlovými stěnami. Místnosti jsou obložené tmavě zeleným žilkovaným mramorem Cipollino. Návštěvníci se také podívají do ložnice. Které jsou zajímavé vestavěnými skříněmi. Rekonstrukce tohoto bytu byla dokončena v září 2014 a to na základě projektu architektů Ludvíka Gryma a Jana Sapáka.

Klatovská 12

Bytu doktora Josefa Vogla na Klatovské třídě

Druhou částí trasy je návštěva bytu doktora Josefa Vogla na Klatovské třídě, kde se dochovaly dvě místnosti. Jsou jimi nejreprezentativnější prostory původního bytu. Těmi je salon s jídelnou. Místnosti byly během rekonstrukce vedené architektem Václavem Girsou vybaveny přesnými replikami původního nábytku, díky čemuž si mohou návštěvníci vyzkoušet, jak se v bytě od Loose sedělo.

Nejlépe zachovalý objekt - dům Brummelových

Nejlépe zachovalý objekt v Plzni s výrazným Loosovým rukopisem je dům Jana a Jany Brummelových v Husově 58. Loos navrhl přístavbu k původnímu jednoposchoďovému domu z 80. let 19. století. Také sjednotil vnější fasádu v jednolitý objekt a jeho vnitřek zadaptoval na moderní účelné bydlení. Dům s částí původního mobiliáře patří k nejkrásnějším Loosovým realizacím v Plzni. Dvougenerační apartmán je tvořen pěti pokoji. Tento objekt je z větší části zrekonstruován, na dokončení čeká pouze část ložnice s koupelnou manželů.

Husova 58

Raumplan v Plzni a Semlerova rezidence

Nejslavnějším Loosovým principem je tzv. raumplan. V Plzni jej najdeme pouze ve vilovém domě Oskara a Jany Semlerových na Klatovské třídě 110. Prostorové řešení domu je postaveno na základě Loosova konceptu, ale samotný interiér je pak dotvořen Loosovým žákem Heinrichem Kulkou. Původně šlo o činžovní dúm s vícero byty. Tato budouva byla kompletně přebudována a vzniklo zajímavě propojené několikaúrovňové apartmá.

Semlerova rezidence

Prohlídky

Tyto interiéry je možné navštívit od dubna až do konce října a to každý čtvrtek, sobotu a neděli. Mimo sezonu potom pouze ve čtvrtek a sobotu v předem stanovených časech. Vstupenky si můžete zakoupit v plzeňském Turistickém informačním centru anebo prostřednictvím internetu. A to na stránce www.adolfloosplzen.cz.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle