5 tipů na zmírnění příznaků lupénky

5 tipů na zmírnění příznaků lupénky

Kategorie: ZDRAVÍ

Všechny z nich můžete aplikovat v pohodlí svého domova, bez větších počátečních nákladů. Námi uváděné tipy patří mezi ty „nejprověřenější“ a doporučuje je i americká Nadace pro lupénku. 



Sůl z Mrtvého moře

Koupele v Mrtvém moři byly pro lidi s lupénkou oblíbené po staletí. Dnes za blahodárnými účinky Mrtvého moře nemusíte cestovat na Blízký východ. Sůl z Mrtvého moře seženete na internetu i v kamenných lékárnách.

Bezlepková dieta

Tento druh diety doporučuje i americká Národní nadace pro lupénku. Lepek podle některých vědeckých studií může podporovat vznik zánětu (lupénka je přitom zánětlivé onemocnění). Někteří lidé aplikující bezlepkovou dietu po určité době začínají reportovat „lepší pocit“ – méně svědění a pálení.

Omega 3 mastné kyseliny

Tento druh kyselin je nezbytný pro lidský organismus a může mírnit tvorbu zánětu u autoimunitních onemocnění (tj. lupénka, revmatoidní artritida apod.) Omega 3 mastné kyseliny nejenže mohou pomoci s fyzickými projevy lupénky, ale zároveň zlepšují duševní pohodu (existují studie prokazující pozitivní vliv rybího oleje na pacienty trpícími středně těžkými depresemi). Omega 3 mastné kyseliny najdete v rybím oleji a rybách všeobecně, brokolici, salátu, špenátu, borůvkách, melounu apod.

Jedlá soda

Údajně jeden z nejúčinnějších způsobů, jak zmírnit svědění – rozpustit jedlou sodu ve vodě a připravený roztok na dobu 15 – 20 minut přikládat na nejvíce postižená místa. Tento druh domácí „léčby“ si v porovnání s ostatními žádá nejmenší počáteční investice a jeho efekt by se měl dostavit nejrychleji.

Zvlhčující krémy

Kosmetika (včetně parfémů), slunce, stres, to vše vysušuje naši pokožku. Lidé trpící lupénkou toto musí řešit častěji a intenzivněji, než lidé se zdravou kůží. Na trhu je dostupná cela řada „hydratujících“ krémů, bohužel ne všechny ve skutečnosti nabízí to, co slibují. V západní Evropě a stále více i v České republice je velmi oblíbená mast Epaderm (ve Velké Británii tento přípravek získává od roku 2012 ocenění „Výrobek roku“ v anketě, jíž se účastní skoro 6 000 lékárníků). Epaderm neobsahuje parabeny, barviva ani jiné dráždivé látky, k Vaší pokožce je tedy maximálně šetrný. Pokud tedy hledáte přípravek, který Vám pomůže zmírnit vysušení kůže, můžete začít právě u Epaderm.

5 tipů na zmírnění příznaků lupénky
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle