Jak se správně zbavit klíštěte

Jak se správně zbavit klíštěte

Kategorie: ZDRAVÍ

Zdá se, že každý má svůj vlastní trik k odstranění klíštěte. Zápasení s klíštětem, dušení za použití vazelíny či otrava lakem na nehty donutí klíště se tak akorát přisát ještě pevněji. Správné řešení je prosté: klíště jednoduše vytáhněte z kůže. 



Postačí pinzeta

Postupujte následovně a klíště bude bezpečně to tam! Jako nástroj vám poslouží obyčejná pinzeta. Nikdy však nezacházejte s klíštětem holýma rukama.

Chyťte klíště pinzetou co nejblíže kusadlům (část, která uvízla v kůži), jak to půjde. Tělo klíštěte je zřetelně viditelné nad vaší kůží. Klíště nechytejte za zduřelou část těla, stiskem byste mohli vytlačit infikovanou tekutinu do těla. Jemně a v klidu jej vytáhněte směrem ven. Klíště nijak nevytáčejte! Mohlo by dojít k zatrhnutí a část klíštěte může zůstat v kůži.

Po vytažení klíštěte postižené místo opláchněte alkoholem, peroxidem vodíku nebo velkým množstvím teplé a čisté vody. Umyjte si dobře ruce mýdlem a pinzetu desinfikujte v alkoholu.

Klíště

Zatržené klíště

V případě, kdy se vám nepovede vytáhnout klíště celé a pozorujete na kůži stopy kusadel, není třeba se znepokojovat. Riziko přenosu boreliózy či klíšťové encefalitidy se tím prakticky nezvyšuje. Doporučuje se v rance již nic nelovit, pořádně desinfikovat a naše tělo si se zbytkem klíštěte poradí samo.

Kam s vytaženým klíštětem?

Vytažené klíště můžete vložit do suché nádoby nebo do pytlíku a uložit do mrazničky pro případnou identifikaci nebo jej spláchněte do toalety. Klíště nikdy nerozmačkáváme nehty, pokud bylo infikované, může dojít k přenosu.

Nepanikařte!

Pokud se objeví v průběhu několika týdnů po odstranění na postiženém místě vyrážka, navštivte lékaře a informujte jej o kousnutí.

Většina klíšťat choroby nepřenáší a většinou ani kousnutí nevyvolá žádné vážné zdravotní problémy, ale přesto je důležité se klíšťatům vyhnout, kontrolovat se a přisáté klíště rychle odstranit. Včasným odstraněním klíštěte se vyhnete pravděpodobnosti onemocnění lymskou boreliózou či klíšťovou encefalitidou, které se přenáší do těla sáním.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle