Vylaďte si imunitní systém na výbornou

Vylaďte si imunitní systém na výbornou

Kategorie: ZDRAVÍ

Všichni se shodneme, že imunitní systém potřebuje pro správné fungování především správnou výživu. Jak ale poznat, jestli mu ji dáváme? 



 Přinášíme vám několik výživových tipů, které vám pomohou udržet imunitní systém ve skvělé kondici.

Je neuvěřitelné, jak tvrdě imunita pracuje, aby nás udržela zdravé a ochránila nás před nemocemi v každém okamžiku našeho života. Neexistují pro ni žádné prázdniny ani dovolená. Proto, aby mohla svou práci vykonávat co nejlépe, potřebuje také dostatek živin, vitamínů a minerálů.

Podpora imunity v zimě

Mohlo by se zdát, že chladnější počasí a nemoci jdou ruku v ruce. Je to dáno tím, že když se ochladí, trávíme více času uvnitř. To znamená, že jsme v užším kontaktu s větším množstvím lidí. Navíc méně větráme, což má za následek menší cirkulaci vzduchu. Jsme proto vystaveni většímu množství choroboplodných zárodků, které nás mohou ohrozit a způsobit nám rýmu, či bakteriální infekci.

To ovšem neznamená, že náš imunitní systém není v pohotovosti v průběhu celého roku, naopak funguje nepřetržitě. Imunitní systém si můžete představit jako armádu "vojáků“, která jakmile identifikuje vir, bakterii nebo parazita okamžitě zasáhne a nemilosrdně ho zničí.

V zimě prostě jen máme tendenci se na imunitu a její podporu více soustředit. Většina z nás bere vitamíny a nejrůznější doplňky stravy, to je sice dobře, ale pestré stravě se to nevyrovná. Důležité je také udržovat tělo v kondici pohybem a případným otužováním.

Kvalitní výživa a imunitní systém jsou ruku v ruce

Hlavní zbraní imunitního systému jsou bílé krvinky, které produkují protilátky. Vzhledem k tomu, že protilátky jsou v podstatě bílkoviny, potřebujete jich mít ve stravě dostatečné množství, abyste zajistili, že vaše tělo bude schopné potřebné protilátky vyrábět.

Jídla bohatá na bílkoviny, jako jsou ryby, drůbež, libové maso, sójové pokrmy a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, tvoří základní stavební kameny pro jejich stavbu.

Ovoce a zelenina jsou dalšími klíčovými hráči v boji o silný imunitní systém, protože jsou bohatými zdroji vitamínů A a C a také fytonutrientů. Vitamín C podporuje tvorbu protilátek a vitamín A podporuje zdraví pokožky a tkání trávicího ústrojí a dýchacího systému.

Všechny tyto látky tvoří první linii obrany proti virům a bakteriím. Mnoho z fytonutrientů obsažených v ovoci a zelenině působí také jako antioxidanty, které mohou přispět ke snížení oxidativního stresu, který může oslabit schopnost bojovat s nemocí.

imunita

Zdravé trávení je základ

Pro podporu správného fungování imunitního systému je důležité i zdravé trávení. Zažívací trakt je domovem milionů bakterií, které jsou pro zdraví velmi důležité. Některé kmeny bakterií pomáhají trávit vlákninu, jiné rozpouštějí střevní plyn, zatímco další produkují vitamíny jako je vitamín K a vitamín B12.

Když je váš trávicí trakt osídlen těmito "dobrými" bakteriemi, slouží to také k vyloučení potenciálně škodlivých bakterií, které by do něj mohly vstoupit. Nejlepšími zdroji těchto přátelských bakterií jsou kultivované mléčné výrobky, jako je jogurt a kefír.

V některých případech je možné tyto bakterie doplňovat do stravy uměle, pomocí probiotik. Než se však pustíte do užívání nových doplňků stravy, konzultujte správnou dávku se svým lékařem či lékárníkem.

Někteří lidé však trpí onemocněními, která ovlivňují činnost jejich imunitního systému. Samotná dieta a vitamíny proto u nich zhoršenou funkci imunitního systému nezlepší. Ale u zdravých lidí může správné jídlo pomáhat udržet imunitní systém zdravý a silný. Zjednodušeně řečeno, aby vaše tělo mohlo bojovat s nepřátelskými viry, potřebuje vaše vnitřní "armáda" tu nejlepší výživu.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle