Kurkuma jako lék

Kurkuma jako lék

Kategorie: LÉČIVÉ BYLINY

Když se řekne „kurkuma“, též Indický šafrán, téměř každého hned napadne, že jde o hojně využívané koření se specifickou chutí, vůní i zbarvením. Málokdo ale ví, že se tato bylinka podobná zázvoru tradičně využívá již po celá tisíciletí nejen do pokrmů, ale i jako velmi účinný lék proti různým neduhům.



O jejích blahodárných účincích se vědělo už od samého počátku nejstarší celostní medicíny na světě, tedy od vzniku Ajurvédy.

Indický šafrán je lepší než 10 doktorů

Kurkuma (Indický šafrán) a její léčivé účinky jsou předmětem vědeckého zkoumání už delší dobu. Zjistilo se, že kurkuma (kurkumin-látka v ní obsažená) má výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky. Příznivě ovlivňuje naši imunitu, dokáže léčit Parkinsonovu či Alzheimerovu chorobu a značně posílit paměť, a dokonce předchází i vzniku rakovinových buněk! V Ajurvédské medicíně byla kurkuma využívána jako skvělá pomoc při jaterních potížích. Také velmi pomáhá při otravě z jídla, zánětu žaludku, zažívacích potížích, nebo i artritidě. Také snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

kurkuma jako lék

Kurkuma a její účinky na psychiku

Pokud trpíte častými výkyvy nálad, nespavostí, nechutí do života, depresemi, nebo jste často vystaveni stresovým situacím, i s tím vám může pomoct kurkuma, která je také často doporučovaná právě díky svým antidepresivním účinkům.

Pěstování kurkumy

Tuto zázračnou přírodní rostlinku můžete najít ve velké míře v Indii, Číně, Malajsii a v mnoha dalších teplejších zemích. Můžete si ji však snadno vypěstovat i u vás doma. Kurkuma se totiž pěstuje podobně jako zázvor. Její hlízu tedy musíte dát do květináče se směsicí hlíny a písku a na dno květináče nasypejte malé oblázky, nebo drenáž pro lepší propustnost vody. Květináč si pak umístěte na slunný parapet. Čím více sluníčka rostlince dopřejete, tím lépe vám pak bude růst. Kurkuma také miluje časté zalévání a rosení, a občasné hnojení taky není na škodu.

Jak kurkumu zařadit do jídelníčku?

Kurkuma dokáže příznivě ovlivňovat zdravotní stav, ale v jaké míře se má konzumovat? Kurkuma se nejčastěji mísí s dalšími typy koření, jako je pepř, kari a podobně. Její doporučená denní dávka je 1 gram, ale vzhledem k tomu, že kurkumin tělo neumí samo strávit, tak se nejčastěji doporučuje užívat různé potravinové doplňky obohacené o kurkumin, nebo již zmíněné směsice koření.

Kurkuma je dalším zázrakem ze široké škály přírodních léčiv, které stojí za to znát, pěstovat i jíst.

Související články:
Omlazující koupel a soda Bicarbona
14 potravin, které zrychlí metabolizmus a odbourají tuk


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle