Levandule lékařská

Levandule lékařská

Kategorie: LÉČIVÉ BYLINY

Staří Římané ji používali k provonění vody v lázni. Tato rostlinka je již od dob starověku ceněná pro svou svěží a jemnou vůni. Řekové ji předepisovali proti kašli. O levanduli víme, že je to významná léčivka, ale i na našich zahrádkách se se svými modrofialovými květenstvími výborně vyjímá.

 

Pěstování

Ideálními podmínkami pro pěstování levandule jsou: lehká, spíše suchá půda a přímé slunce. To nám zaručí, že barva i aroma bylinky bude co nejintenzivnější. Levanduli můžeme množit jednak ze semen nebo rostlinnými řízky. Semena vyséváme na jaře do misky, později přepícháme a vzrostlé sazeničky (asi okolo 10 cm) vysazujeme přímo na záhon. Bylinné řízky odebíráme z již vzrostlých rostlin, a to opět na jaře. Rostliny lze také snadno množit hřížením půdy okolo stonků. Sazenice vysazujeme na záhon ve vzdálenosti zhruba 30 cm od sebe, případně pokud chceme vytvořit živý plot, můžeme i blíže. Šlechtěné kultivary se často pěstují jako zahradní okrasné byliny, jejich blahodárná složka je ale oslabená. Okrasné rostliny pravidelně sestřihujeme do požadovaného tvaru, vytvoří tak košatější keříčky. Nedoporučuje se ale sestřihávat až do starého dřeva, rostlina pak velmi těžko obráží. Levandule přezimuje i v našich podmínkách, při větších mrazech doporučujeme rostliny zakrýt chvojím a kořeny přihrnout kompostem.

Použití

Díky obsahu silic působí rostlina relaxačně, sedativně, zklidňuje nervový systém a snižuje bdělost. Složky silice uvolňují hladkou svalovinu a působí proti bolesti. Z některých studií je patrný také protinádorový, protizánětlivý a protikřečový účinek.

Levandule pochází ze Středomoří. Je to rostlina teplomilná. Je to rozvětvený keřík až 60 cm vysoký s čárkovitými listy. Z rostliny se používají květy sbírané těsně před rozkvětem. Pomalu se suší, při vyšší teplotě hrozí ztráta těkavé silice. Z kvetoucích výhonků a listů se destiluje silice (eterický olej). Levandule patří do čeledi hluchavkovité. Hlavní obsahové látky jsou silice např. linaloon a linalylacetát.

Extrakt z rostliny pozitivně působí při léčbě nervozity, nespavosti, neklidu, závratí, bolestí hlavy souvisejících s migrénou a bolestí zubů. Pomůže Vám také při pohmožděninách, nadýmání, ztrátě chuti a žaludeční nevolnosti. Dále je rostlina používaná při revmatismu, akné, menstruačních obtížích a nádorových onemocněních. Lokálně je používaná k léčbě plešatosti a jako přísada do koupelí k podpoře prokrvení.

Rostlina je bezpečná a při jejím užívání se většinou nevyskytují výrazné nežádoucí činky. U citlivých jedinců se při kontaktu s ní může projevit alergické reakce.

Čaj připravíte přelitím 1,5 g rostliny 150 ml horké vody pak nechte 5-10 minut louhovat. Dávky nutraceutické jsou 500 mg květů denně.


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle