Lopuch a jeho léčivé účinky

Lopuch a jeho léčivé účinky

Kategorie: LÉČIVÉ BYLINY

Pravděpodobně jste se minimálně jednou vrátili z přírody plni pichlavých hlaviček semen lopuchu, ale tušili jste, že kořen lopuchu je výborná zelenina, která detoxikuje tělo? Čaj z lopuchu bojuje proti akné, ekzému i lupénce. Navíc je tato bylinka, která inspirovala vznik suchého zipu, skvělým prostředkem proti rakovině.



Výskyt a pěstování lopuchu

Lopuch je dvouletá kvetoucí rostlina, kvete tedy až v druhém roce. Lopuchu se nejvíce daří podél silnic, příkopů a míst, kde je odpad, ale můžete si jej vysadit ze semínek přímo na zahradě. Vysazujeme přibližně 6 cm od sebe a zasazujeme hlouběji do kompostového lůžka. Na sběr kořenu použijte tenký rýč, abyste snadněji vytáhli tvrdé kořeny. Kořen pro léčivé rostliny sbírejte již v prvním roce růstu. Zbytek rostliny je skvělým přídavkem do organického kompostu.

Léčivé účinky

Lopuch působí na lidský organismus antibakteriálně, protizánětlivě, protinádorově, protiplísňově, antioxidačně, snižuje horečku, působí močopudně a zvyšuje činnost ledvin, podporuje vylučování potu a škodlivin z těla, zabraňuje vzniku mutací a snižuje jejich účinnost, a dokonce srovnává hladinu cukru v krvi. Není to přírodní zázrak?

Čistí krev – v tradičních bylinkářích je kořen lopuchu nazýván čističem krve. Kořen má aktivní složky, které detoxikují těžké kovy z krve, zlepšují zdraví orgánů i zdraví celého těla. Podporuje krevní oběh a zlepšuje zdraví pokožky.

Posilovač funkce lymfatického systému – lymfatický systém je vnitřní „odvodňovacím kanálem“ těla - síť cév a lymfatických uzlin, které přenáší tekutiny z tkání kolem do krve a naopak. Pokud podpoříte funkci lymfatického systému, pomůžete tělu v ochraně před všemi druhy chorob a vážných zdravotních problémů.

Přírodní diuretikum – diuretika stimulují ledviny a pomáhají tělu zbavit se nadměrného množství vody a sodíku. Díky konzumaci lopuchu přirozeně a jednoduše tělo eliminuje přebytečnou vodu tím, že zvýší produkování moči. Moč vyplaví odpad z těla. Pokud máte problémy se zadržováním vody, zeptejte se svého obvodního lékaře na přípravek obsahující kořen lopuchu.

Lopuch

Léčitel kůže – kořen lopuchu nabízí úlevu od otravných problémů kůže po staletí. Od akné, ekzém až po lupénku uklidňuje a léčí. Užívání lopuchu může lidem s mnoha kožními onemocněními pomoci očistit krev a vyrovnat vnitřní systém regulace tělesné teploty. Klinické výzkumy dokázaly, že lopuch dokáže zmírnit příznaky stárnutí pokožky.

Srovnává hladinu cukru – kořen lopuchu obsahuje inulin, rozpustné a probiotické vlákno, které zlepšuje trávení a snižuje hladinu cukru v krvi, což je skvělá volba pro všechny, kteří se snaží přirozeně řídit svou hladinu cukru. Velmi vhodný je i pro zvířata, která trpí diabetickými komplikacemi.

Protinádorové účinky – již od středověku byl využíván lékaři lopuch pro léčbu nádorových onemocnění díky vysokému obsahu arctigeninu, který zabraňuje množení rakovinných buněk

Tradiční čínská medicína využívá sušená semena lopuchu také při nachlazení, kašli, proti otokům v krku a spalničkám

Lopuch v kuchyni

Kromě léčivých účinků je lopuch velmi populární v asijské kuchyni, především v Japonsku a Číně, kde je čerstvý kořen oloupán, nakrájen na kolečka a přidává se do polévek a do jídel připravovaných na pánvi wok. V Japonsku je velmi populární miso vývar se zeleninou a lopuchovými kořeny.

Velmi mladé jarní listy jsou používány jako salát, pozdější listy už jsou velmi hořké a těžko se dají konzumovat. Křupavé čerstvé mladé výhonky se hodí ke konzumaci za syrova nebo ovařené jako chřest.

Způsob přípravy a dávkování

Lopuch je v léčitelství využíván jako tinktura nebo extrakt. Smíchejte jednu polévkovou lžíci sušeného kořene lopuchu ve 2 šálcích vody a nechte odstát po 20 minut. Takové šálky pijte až 4 denně. Čaj lze použít jako čistící prostředek na kůži a obličej. Aplikujte ochlazený čaj na čistý obličej a poté dobře opláchněte chladnou vodou.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle