Medvědí česnek a tinktura

Medvědí česnek a tinktura

Kategorie: LÉČIVÉ BYLINY

Medvědí česnek je nyní hitem internetu. Používá se dávno. Je velmi léčivý. Nesmrdí tolik po česneku, ale je vysoce účinný. Traduje se, že je to první bylina, kterou si medvěd provádí očistu těla, když na jaře vyleze z brlohu. Medvědi na jaře ujdou i stovky kilometrů, aby tuto bylinu našli.



Tedy i vy vylezte z brlohu a jděte si ji nasbírat. Sbírání a pěstování na zahradě není problém. Problémem je její uschování. Nedoporučuje se sušit. Doporučuje se zmrazit a podobně.

Česneková tinktura - recept

Speciální možností je vyrobit si česnekovou tinkturu. Česnek umyjete pod tekoucí vodou a usušíte. Nakrájíte na drobno a vařečkou natlačíte do láhve, co tam vejde. Dolijete alkoholem, 30 - 40 %, Valaši si dají slivovici. Praktičtější je dát ho do zavařovací sklenice.

Necháte v teple na slunku, nebo u radiátoru 14 dnů luhovat. Pak slijete a denně užíváte 10 - 15 kapek rozředěných ve vodě. Alkohol umožní vyšší využití látek obsažených v medvědím česneku.

medvědí česnek

Léčivé účinky medvědího česneku

Co všechno medvědí česnek léčí? Má především výborné detoxikační schopnosti. Léčí vysoký tlak, žaludeční problémy, bolesti hlavy, dokáže vypudit z těla i hlísty. Tyky posiluje imunitu, léčí horní cesty dýchací a křečové žíly.

Jak pěstovat medvědí česnek na zahradě

Medvědí česnek patří mezi rostliny z čeledi liliovitých. Rozmnožuje se semínky, nebo cibulkami. Sadí se do stínu keřů a stromů. Není dobré jej sadit po cibuli, cibule bere ze země podobné živiny. Co tak jej nasadit na severní stranu domu? 

Lístky medvědího česneku, které neotrháte, po odkvetení odhnijí a uvolní místo dalším letním bylinám. Medvědi za touto pozoruhodnou bylinou ujdou často mnoho kilometrů a tak se pro ni vydejte i vy.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Tuřín a jeho lečivé účinky
Sirup na hubnutí
Multifunkční hrnce
 

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Já mám také ve sklenicích nadrcený - Autor: Alena Lacigová4. 5. 2016
 na Slovácku česnek končí - Autor: převálcovala ho čína4. 5. 2016
 spíše má tendenci "zaplevelit - Autor: Pěstitel, konzumátor3. 5. 2016




CLUB ŽENA


Lifestyle