Řebříček obecný - nejen léčivka

Řebříček obecný - nejen léčivka

Kategorie: LÉČIVÉ BYLINY

Je to bylina vhodná zejména při hojení ran, jejíž latinské jméno řebříčku (Achillea millefolium) je převzato od řeckého hrdiny Achillea, který ji právě takto používal pro léčení bojovníků.

řebříček obecný 007.jpgŘebříček obecný je vytrvalá 30-100 cm vysoká bylina. U nás je hojně rozšířen na sušších slunných místech jako jsou suché louky, pastviny a meze s kamenitým nebo písčitým podkladem, dále okraje lesů, cest, řídké světlé lesy, úhory, navážky a rumiště od nížin až do hor. Tato rostlina skrývá v sobě velkou sílu. Kořene řebříčku zvyšují odolnost rostlin rostoucích v blízkosti proti chorobám a posilují léčebné účinky jiných bylin. Kvete od června až do srpna.

 

Řebříček je rovněž účinným hojivým prostředkem. Jméno achillea (Achillea millefolium) může pocházet z trojské války, kdy achilles, zastavoval krvácení, léčil mnohé válečníky. Je vhodný i jako urychlovač kompostu, stačí jediný její list (čerstvý jemně rozdrcený) a i ten urychlí svými výměšky rozklad celého kolečka surového kompostu. Díky poměrně vysokému obsahu hořčin se řebříček kdysi používal jako náhrada chmele pro výrobu piva.

 

Řebříček mé semeno malé, šedohnědé, ploché slzovité. Květy jsou malé, špinavě bílé, někdy růžové květy v plochých květenstvích s pronikavou vůní. Kvete od léta do podzimu. Stonek řebříčku má lodyhu dutou, přímou, zelenou. Sušené listy jemně voní po šalvěji.

 

Řebříček se užívá se v léčivých v čajích. List je úzký, složený z mnoha dále dělených úkrojků, tmavě zelený, vonný a bohatý na vitamíny a minerální látky

 

 

Pěstování řebříčku

 

Poloha slunečná. Snáší i lehké zastínění. Půda středně úrodná a vlhká. Rozmnožování semeny nebo rozsazováním a oddělováním invazních kořenů na jaře a na podzim. Pěstování řídký výsev nebo vyjednocení či rozsazení na vzdálenost 30 cm. Odkvetlá květenství ostříhat, aby podruhé vykvetl. Řebříček se nehodí k pěstování jako pokojová květina. Sklízíme listy a květy, které se sbíráme v pozdním létě. Uchováváme je sušením.

 

Řebříček jako léčivka

 

Obsahuje hlavně silice, glykosidická hořčina, tříslovina a flavonoidy. Složení silice je podobné jako u heřmánku, obsah jednotlivých složek (zejména chamazulenu) je však v závislosti na odrůdě, lokalitě a počasí velice proměnlivý.Listy žvýkání čerstvého listu zmírní bolesti zubů. Výluh je vhodný jako čaj při žaludečních potížích, upravuje menstruaci, vyvolává pocení, očišťuje soustavu a léčí nachlazení (rýmu). Vývar se hodí na rány, rozpraskanou pokožku a vyrážky. Vývar se taky užívá jako ústní voda při zánětu dásní. Čerstvě vylisované listy jsou výborné na pořezanou pleť při holení. Sbíráme ho v období od června do října, přičemž nejvhodnější je sklízet vrchní nedřevnaté části rostliny v plném květu. Suší se nejlépe zavěšeny ve svazcích (musíme dbát, aby se uvnitř nezapařily) při teplotě do 35 °C.

 

Pozor: V lidovém léčitelství je řebříček oblíbený ale nedoporučuje se dlouhodobější používání ani překračování uvedených denních dávek. Některé obsahové látky, zejména v silici obsažený thujon, jsou značně toxické a vyvolávají nervové poruchy, které se v mírném stupni projevují bolestmi hlavy a závratěmi.

 

Jiné využití

 

Řebříček jako koření

 

Řebříček se využívá i jako koření.  Listy jemně rozdrcené nahořklé, slabě palčivé mladé listy do salátů a do sýrových pomazánek. Užívají se i ke zdobení jídel.

  

Využití na zahradě

 

Celé rostliny pomáhají sousedním rostlinám v boji proti různým chorobám. Navíc zvyšují jejich vůni a chuť. Výluh řebříčku může být i hnojivem.

 

Přírodní urychlovač kompostu

 

Jde využít i jako přírodní urychlovač kompostu. Jemně rozdrcený čerstvý list přidaný řebříčku do zahradního kompostu přispívá k rychlému rozkladu (dekompozici). Obecně se udává, že na kolečko kompostu postačí jeden list řebříčku.

 

Dekorace

Pro ozdobu se využívají usušené květy. Suší se nejlépe zavěšeny ve svazečcích při teplotě do 35 °C.

 

V kosmetice

V kosmetice se využívá hodně čerstvých květů ve formě výluhu. A to k napařování obličeje a do tonizujících roztoků, pro relaxační lázeň a nebo jako základu pro pleťové masky (pro mastnou pleť).

 

autor: - Š.E.-


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle