Jak naučit děti hospodaření s penězi

Jak naučit děti hospodaření s penězi

Kategorie: DĚTI

Přestože každé ráno posíláme dítě do školy, nenaučí se tam všechno. Například správně hospodařit s penězi je musíme naučit my - rodiče. Vyplatí se tedy nedávat potomkům příliš vysoké kapesné či jim kupovat hned vše, na co si vzpomenou. Zkrátka finančně je nerozmazlovat a naučit je šetřit.

Naučit své dítě zacházet s penězi, není jednoduchá záležitost, ale nejlepším výukovým plánem je jít mu příkladem. Pokud dítě uvidí, že přemýšlíte nad tím, za co peníze utratit, a že není nutné mít hned vše, máte z poloviny vyhráno. Ukázat dítěti, že peníze takzvaně nerostou na stromě a že je potřeba se s nimi naučit zacházet, může rodič mnoha způsoby. Nechte dítě, ať si ukládá své peníze do prasátka, nejlepší je jej motivovat novou hračkou či vysněným mobilem. Pokud si jej alespoň z části zaplatí samo, bude si ho více vážit. 

 

Jelikož z kapesného či brigády dítě moc peněz nenašetří, můžete mu pomoci do budoucna vy. Nejlepší možností na tuzemském trhu je stavební spoření, které umožňuje spořit libovolně zvolenou částku. Jak spořit na děti vysvětluje ing. Petr Zaremba, ředitel odboru řízení aktiv a pasiv Raiffeisen stavební spořitelny a. s.: „Možná by byla lepší formulace nikoliv „na děti“, ale „pro děti“. Smlouva samozřejmě nemusí být uzavřena jen na dospělé členy domácnosti, ale i na děti. Je to naopak v současné době velmi výhodný a zároveň bezpečný způsob uložení peněz.“ Založit je mohou za své děti rodiče, spořit za ně ale již může kdokoli. Stavební spoření má zde tu výhodu, že můžete dítěti uzavřít po sobě minimálně tři smlouvy po šesti rocích. „A tak můžete svému potomkovi připravit k jeho osmnáctým narozeninám hezký dáreček. Ve škole se děti sice naučí znát čísla, počítat, ale pokud své ekonomické vzdělání nerozvíjí později na školách k tomu určených, často netuší, že svět financí není tak jednoduchý jak na první pohled vypadá. A stavební spoření se pak náramně hodí jako základ pro další spoření nebo záloha na koupi vlastního bytu. Dětem pak odpadne řada problémů, které nyní mladé dvojice řeší, když se chtějí postavit na vlastní nohy,“ dodává.

 

Váš potomek tak nejen že bude mít finanční základ na samostatné bydlení, ale může později zažádat u stavební spořitelny i o úvěr, jehož vyřízení je mnohem snazší než u běžných hypoték. Pokud v průběhu spoření přijde nečekaná událost, například se vám rozbije střecha na domě, můžete tyto finanční prostředky využít, přestože vaše dítě ještě není plnoleté. Jak dokládá Petr Zaremba z Raiffeisen stavební spořitelny a. s.: „Pokud chtějí rodiče disponovat s takto naspořenými penězi, například zažádat o úvěr, musí požádat opatrovnický soud o ustavení opatrovníka, který bude dítě zastupovat. Soud se pak rozhoduje podle toho, na co chce rodina peníze použít a zda budou využité ve prospěch dítěte. Bez problémů by měla ale být například rekonstrukce domu či bytu, ve kterém potomek žije.“ Další velkou výhodou stavebního spoření určitě je, že do jednoho úvěrového případu lze slučovat i více smluv příbuzných osob. Investiční možnosti rodiny tak významně rostou.

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle