Film Věc: Počátek

Film Věc: Počátek

Kategorie: FILM

Počátek – nový americký film navazuje na kultovní film Věc



Do kin přichází kin nový americký film Věc: Počátek, který žánrově spadá do oblasti sci-fi thrilleru či hororu. Děsivý příběh dějově předchází klasickému filmu režiséra Johna Carpentera z roku 1982. Film, který diváka zavede na Antarktidu na výzkumnou stanici, je režijním debutem nizozemského režiséra Matthijse van Heijningena. Distributorem v českých kinech je společnost EEAP Film Distribution CZ-SK.

O filmu

Antarktida je pozoruhodný a překrásný kontinent. Ve filmu Věc: Počátek se na něm ale nachází také odlehlá výzkumná stanice, jejíž osazenstvo, tvořené mezinárodním vědeckým týmem, objeví v ledových hlubinách neobyčejné stvoření. Z objevu, který má obrovský vědecký potenciál, se však brzy stává vražedná hrozba. Vědci jsou nuceni čelit narůstající paranoii tváří v tvář zcela neznámému tvorovi, který je schopen změnit se v dokonalou kopii jakéhokoliv živého organismu.
Paleontoložka Kate Lloydová (Mary Elizabeth Winstead) se do ledové pustiny vydala v naději, že zde učiní nejzásadnější objevy své kariéry. Společně s norským vědeckým týmem, který narazil na loď, uvězněnou v ledu, zde objevuje organismus, který, jak se alespoň zdá, před mnoha tisíci lety během havárie lodi zemřel. Ten však pouze spí a čeká na své probuzení.

Věc: Počátek

Režisér Matthijs van Heijningen

Matthijs van Heijningen je synem významného nizozemského filmového producenta. Jeho dílo, ať už se jedná o krátké filmy či velmi oceňované reklamní projekty, se vyznačuje pozoruhodnou kombinací ironické komedie, kvalitního příběhu a pozoruhodné filmové estetiky. Od roku 1999 se stal jedním z nejúspěšnějších a nejvyhledávanějších evropských režisérů reklamních spotů, který získal nemalé množství cen. Pracoval pro klienty jako Toyota, Peugeot, Renault, Stella Artois, Pepsi, Heineken a Visa. Ve van Heijningenovi nalezli producenti filmu Věc: Počátek Marc Abraham a Eric Newman dokonalého tvůrčího partnera, který projektu dodává potřebnou svěžest a originalitu a současně je velkým znalcem a fanouškem původního filmu z roku 1982.

Obsazení hlavních rolí

Mary Elizabeth Winstead (Kate Kloudová) vystudovala původně baletní školu Joffrey Ballet School v New Yorku. Po letech tvrdé dřiny se jí podařilo nastartovat úspěšnou kariéru ve filmu i televizi. Mezi její snímky patří například film Grindhouse: Auto zabiják, ve kterém si zahrála společně s Kurtem Russellem a Rosario Dawson, na Zlatý globus nominovaný snímek Bobby Emilia Esteveze s hvězdami jako Wiliam H. Macy, Demi Moore, Elijah Wood, Sharon Stone či sir Anthony Hopkins, Warholka, Černé Vánoce, Smrtonosná past 4.0, Škola superhrdinů či Nezvratný osud 3.

Joel Edgerton (Braxton Carter) se objevil ve filmech jako Erskineville Kings, Král Artuš, Ned Kelly či Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů, kde si zahrál mladého Owena Larse, nevlastního bratra Anakina Skywalkera a strýce Luka Skywalkera.
Ulrich Thomsen (dr. Sander Halvorson) se mezinárodnímu publiku poprvé představil jako člen nejproblematičtější dánské rodiny v hitu Thomase Vinterberga Rodinná oslava, za který byl nominován na Evropskou filmovou cenu. Snímek získal mimo řady jiných cen také cenu poroty na festivalu v Cannes. Mezi jeho filmy, které natočil mimo Dánsko, patří například Jeden svět nestačí, Váha vody Kathryn Bigelow, Max Menno Meyjese, Zabij mě něžně Chena Kaigea a Království nebeské Ridleyho Scotta. Kromě toho si zahrál v oscarovém krátkém snímku Election Night.

Eric Christian Olsen (Adam Goldman) si zahrál v řadě celovečerních snímků, mimo jiné ve filmech Loudilové, Poslední polibek, Bulšit, Válka surfařů, Žába k zulíbání a Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda. Mezi jeho další snímky patří například Záložní plán, Mojave, Pearl Harbor, Cellular, Oktoberfest, Kněz je poděs, Bacha na balóny, Jarní úklid s.r.o. a Oko dravce.

Příběh filmu Věc: Počátek

Historie snímku THE THING se datuje až do roku 1938, kdy známý spisovatel žánru science fiction John W. Campbell Jr. vydal svou novelu Kdo tam chodí?, děsivý příběh, který popisuje události na výzkumné stanici v Antarktidě poté, co zde výzkumníci v ledu objeví mimozemskou loď. Na motivy Campbellovy novely vytvořili v roce 1951 Howard Hawks a Christian Nyby snímek The Thing From Another World. Tento thriller dále rozvíjel Campbellův příběh o skupinové paranoie a demonstroval jeho paralely s obdobím studené války. O třicet let později se ke Campbellově knize vrátil John Carpenter a inspiroval se jejím příběhem při psaní scénáře svého filmu Věc. Snímek, který měl na svou dobu převratné speciální efekty, se stal klasikou, která od té doby inspirovala celou generaci fanoušků i režisérů, stejně tak jako producenty Marca Abrahama a Eric Newmana, kteří říkají: „Jakmile jsme se rozhodli, že nechceme točit remake Věci, přišel s nápadem vyprávět příběh o tom, co se seběhlo, než jsme se v příběhu ocitli u toho běžícího psa z úvodu Carpenterova filmu.“
EEAP Film Distribution CZ-SK s.r.o.

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle