Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně

Kategorie: FILM

Ve dnech 31. 5. – 7. 6. 2009 proběhne ve Zlíně a partnerských městech 49. Ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež.

Návštěvníci i hosté se letos mohou těšit na 473 filmů ze 44 zemí celého světa. Mezi nejatraktivnější snímky bezesporu patří slavnostní předpremiéra filmu Kletba měsíčního údolí, kterou natočil maďarský režisér a jeden z hlavních porotců festivalu Gabor Csupo. V sekci animovaných filmů je zařazeno 65 krátkometrážních filmů.

 

Španělská filmová tvorba

 

Letošní Dny evropské kinematografie jsou věnovány španělské filmové tvorbě a kultuře. Kromě toho nejlepšího ze španělské filmové tvorby pro děti a mládež budou představeni dva klasici španělského filmu – Luis Buňuel a Carlos Saura. Součástí sekce bude také fotografická výstava portrétů španělských filmařů, animační workshop pro děti vedený španělskými animátory a lektory.

 

malovani-na-chodnik-008b.jpg

 

Hosté festivalu

 

Projekce vybraných filmů obohatí setkání s jejich režiséry či představiteli hlavních rolí. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit například na filmovou a divadelní hvězdu,anglického herce Tima Curryho, známého z filmů Sám doma 2: Ztracen v New Yorku.

 

Ve Zlíně se představí v předpremiéře celovečerního filmu Kletba Měsíčního údolí. Nebude ovšem jediným hostem reprezentující tento film. Do festivalového Zlína zavítá také jeho režisér Gabor Csupo.  

 

Festival přivítá i další významné hosty: režiséra a syna proslaveného španělského režiséra Luise Buñuela, Juana Luise Buñuela, mladou americkou hvězdu AnnaSophiu Robb, španělského režiséra Imanola Uribeho, významného kanadského režiséra, scenáristu a kameramana Vica Sarina, mladou španělskou herečku Claru Lago a mnoho dalších.

 

Doprovodné akce

 

Součástí festivalového programu je také Mezinárodní festival reklamy Duhová kulička. Hlavním tématem tohoto ročníku se stala etika reklamy pro děti a zodpovědnostreklamních tvůrců

 

zlinsky-festival-008.jpg

 

12. Minisalon filmových klapek dosáhl letos rekordního počtu 137 výtvarných děl. Po dobu konání festivalu bude možno nejen shlédnout ucelenou expozici, ale také se setkat s autory některých klapek. Výstava bude slavnostně zahájena v Galerii pod Radnicí a všechna výtvarná díla pak budou vystavena v prostorách Univerzity Tomáše Bati. Akce vyvrcholí tradiční aukcí klapek, jejíž výtěžek bude věnován na podporu studentské filmové tvorby.

 

Po celý festivalový týden je pro jeho návštěvníky připraven také pestrý doprovodný program. Již první festivalový den přijede do Zlína známý Kinematovlak. Letos je nově obohacen o nový vagon plný zábavných her pro děti. Tradičním místem konání mnoha doprovodných akcí festivalu je zlínské Náměstí Míru. Letos zde mohou děti prožít Den s Českou televizí, Den s Českým rozhlasem, s Kašpárkem v rohlíku nebo koncert Nadačního fondu Kapka naděje. Náměstí Práce se i letos stane dějištěm Malování na chodníku a chodník slávy před Velkým kinem se rozšíří o další dětské filmové hrdiny.

 

malovani-na-chodnik-008.jpg


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Mezinárodní festival filmů pro - Autor: Raul31. 5. 2009




CLUB ŽENA


Lifestyle