Nickyho rodina získala cenu

Nickyho rodina získala cenu

Kategorie: FILM

Film Nickyho rodina získal cenu Fóra pro zachování audio-vizuální paměti na MFF v Jeruzalémě



Celovečerní dokumentární film o záchraně 669 českých a slovenských dětí sirem Nicholasem Wintonem Nickyho rodina získal 15. července cenu Fóra pro zachování audio-vizuální paměti na 28. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Jeruzalémě. Během krátké doby jde o další úspěch, 9. července si tvůrci odnesli Diváckou cenu deníku Právo na MFF Karlovy Vary.

Nickyho rodina

Své rozhodnutí odborná porota zdůvodnila slovy: „Filmařům se podařilo inteligentně, přesně a jasně využít archivní materiály, které získali z mnoha rozmanitých zdrojů. Archivní materiály spolu s historickými rekonstrukcemi umělecky ilustrovaly tento nádherný, dojemný příběh a podařilo se tak vytvořit lidský a monumentální film. Archívy, drama a autentická svědectví jsou kombinovány v neobvyklé koláži. Rafinované použití barvy v archivních záběrech vytváří rozdíly mezi zobrazením nacistického nepřítele v chladných modrých tónech, oproti obětím a jejich zachráncům, kteří se objevují v teplých hnědých tónech. Titulky ve filmu pomáhají divákovi orientovat se v událostech a archivních materiálech.“ V porotě zasedli: Ruti Avramovitz, ředitelka projektů Státního archivu Izrael, Yaakov Gros, dokumentarista a historik izraelské kinematografie a Billy Segal, ředitel Kanálu 1 izraelské IBA, člen výboru pro program a výrobu Mezinárodní federace televizních archivů (FIAT).

„Této ceny z prestižního festivalu si velmi vážíme, bereme ji jako ocenění profesionální filmařské kvality našeho dokumentu. Často jsem v souvislosti s filmem Nickyho rodina četl, že jeho naléhavost, emoce, smích skrz slzy... jsou jaksi automaticky zakódované v samotném tématu příběhu sira Wintona. Na jeruzalémském filmovém festivalu vysoce vyzdvihli koncepční a mravenčí práci střihačů v čele s Patrikem Paššem, kteří dopomohli ke vzniku lidského a monumentálního filmu, jak píše porota ve svém zdůvodnění. Z ceny máme všichni opravdu velikou radost. Film nás nadále plně zaměstnává. Připravují se kinodistribuční premiéry v USA, Austrálii, ve Francii, premiéry v Londýně se zúčastní sám Nicholas Winton. Brzy se chystáme na World Film festival v Montrealu,“ komentoval zisk ocenění režisér Matej Mináč.

Nickyho rodina
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle