B.B. King - Poslední koncert

B.B. King - Poslední koncert

Kategorie: HUDBA

Bluesový kytarista všech dob, žijící legenda, král vládnoucí nejdéle ze všech panovníků se vrací do Prahy řící své závěrečné „Bye bye baby“.

Jeho vládnoucí období nepřekonal žádný jiný panovník na světě. Dodnes,  ve věku 84 let,  B.B. King stále nosí královskou korunu a titul nejlepšího bluesového kytaristy všech dob, stále vystupuje, zpívá a hraje fantastické blues s nehasnoucí vášní. Čas se na B.B.Kingovi nijak nepodepsal, kromě faktu, že je populárnější, více milovaný a významější. Více než půl století Riley B. King, známý jako B.B. King, definuje blues celosvětovému publiku. Od doby, kdy začal nahrávat v roce 1940, vydal více než 50 alb.

 

Krátce po jeho hitu č. 1 "Three O'Clock Blues", B.B. vyrazil na turné a ještě se nezastavil. Průměrně odehraje 275 koncertů za rok.  Z 23 nominací vyhrál 14 cen Grammy, především za nejlepší bluesové album. Pyšní se několika zlatými i platinovými deskami. Několik let po sobě byl oceněn americkými hudebními magazíny jako nejlepší kytarista roku. Je majitelem 4 čestných doktorátu, prezident USA ho roku 1990 ocenil významnou medailí za umění. Jeho ocenění nemají konce, s každým rokem přichází další.

 

Jeho technika hry na kytaru je velice komplikovaná a propojená s delikátní, jemnou prací s jednotlivými strunami, vydávajícími přerušované, hlasité akordy s přesným rytmem. Technika hry na rockovou kytaru je velkou částí odvozená od stylu B.B. Kinga. Jeho šetrnost a jeho pečlivé zpracování každé noty bylo a je modelem pro tisíce hráčů na kytaru včetně Erica Claptona, Mika Bloomfielda, Alberta Collinse, Buddyho Guye, Freddie Kinga, Jimi Hendrixe, Otis Rushe, Johnny Wintera, Alberta Kinga a mnoho dalších.

 

B.B. kombinuje tradiční blues, jazz, swing, mainstream pop a tím vzniká jeho jedinečný styl.  Jeho zpěv je bohatě melodický a propojen se „zpěvem“, který vychází z jeho kytary.

 

B.B.-King.jpg 

  "Když zpívám, v myšlenkách hraji na kytaru... a ve vteřině přestanu zpívat ústy a začínám zpívat srze „Lucille“ (kytara B.B. Kinga, která s ním koncertuje od roku 1949).

 

„Snažím se donutit lidi vidět, že jsme všichni bratři a sestry, stále na tom pracuji.  Rudí, bílí, černí, žlutí, bohatí, chudí, my všichni máme „blues“.

 

"Ze své osobní zkušenosti bych rád řekl, především mladým lidem, jakékoli barvy pleti. Následujte své pocity a věřte jim, hledejte to, co chcete dělat a dělejte to a potom to praktikujte každý den ve vašem životě a udržujte navzdory překážkám a utrpení, které vás potká!“

 

B.B. King vyráží na své poslední turné, kde představí své nejnovější a zároveň poslední album. Nenechte si ujít tuto vzácnou kulturní událost. Vstupenky v prodeji od 16.2. 2009 Pořadatelem akce je Makroconert, s.r.o.

 

B.B. King - Tesla Aréna Praha 15.7.2009 „Poslední koncert“

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle