In Concerto

In Concerto

Kategorie: HUDBA

Komu by se zdálo, že se momentálně na naší hudební scéně nic zvláštního neděje, je na velkém omylu. Právě v těchto dnech se připravuje nový hudební projekt pod názvem In Concerto.



In ConcertoŽe nevíte, o co jde a kdo se na projektu podílí? To je v celku velmi pochopitelné, ale z následujícího rozhovoru se vše podstatné dozvíte. V jedné pražské restauraci, jsem se sešel se dvěma milými chlapíky, kteří už na naší hudební scéně něco znamenají, a vždy se snaží přijít s něčím novým, zajímavým, neoposlouchaným a také neokoukaným.

Těmi chlapíky jsou Jiří Škorpík a David Uličník. Vám budou bez pochyb známí z populárního vokálního seskupení 4tet, ale dnes je poznáte i jako součást nového, již zmiňovaného projektu IN CONCERTO.

V prvé řadě Vás oba pánové zdravím
Jiří Škorpík: My taktéž...
David Uličník: ...zdravíme.

Kluci dnes jsme tu proto, abychom představili Váš nový projekt, který se dle mých informací bude jmenovat IN CONCERTO? Ten název je záměr?
Jiří Škorpík: Dlouho jsme přemýšleli a je opravdu nelehké nají název, který by nebyl zavádějící.
David Uličník: Tenhle název v Italštině nám přišel nejlepší.

Díky za ujasnění :))))))Má to souvislost i s tím, co bude tento projekt nabízet posluchači?
Jiří Škorpík: Tím pádem tedy úplně ne... Prostě je to „Jiří a David společně...“
David Uličník: Ačkoli maličko asi přece jen ano, protože určitou část repertoáru budou tvořit italské skladby.

Ty písně jste čerpali z nějakých dobových materiálů nebo jsou to věci, které znáte a které se Vám líbily?
David Uličník: Část repertoáru vlastně tvoří skladby, na nichž pracuji já se svou profesorkou Martou Boháčovou.

Takže se dá říci, že budete vycházet z toho co znáš, znáte?
David Uličník: Částečně určitě.

Protože Vás trochu znám a také znám Vaší práci, dá se zřejmě očekávat, že dojde na propojování různých žánrů.
Jiří Škorpík: Budeme se o to již tradičně snažit.
David Uličník: Určitě……!

Ještě mi řekněte pánové něco konkrétnějšího o seskupení IN CONCERTO. Dva výrazné hlasy Jiřího Škorpíka a Davida Uličníka a co dál…..přibude nějaký muzikant?
David Uličník: Ano, je to tak. Tento projekt vlastně vzniká na základě určitého tvůrčího přetlaku Jirky Škorpíka, který na poli 4TETu nejde úplně realizovat. Jirka má jasnou představu a my jsme již dříve uvažovali nad realizací společného projektu s dalšími muzikanty. Takže konečně v tomto projektu to nabralo konkrétní podobu. Vize je v podstatě akustická. Konkrétně akustická kytara, akustické violoncello, perkusní nástroje a Jirka bude střídat hru na piáno, klarinet, různé flétničky.

Bude Vás tedy pět?
Jiří Škorpík: No, to bude maličké překvapení.
David Uličník: Mělo by se tam střídat hodně hudebních barev a dojde i na nějaké to překvapení.

To si vcelku dovedu dobře představit i vzhledem k tvému hlasovému fondu a ve spojení s Jirkovou instrumentací a moderním cítěním vokálních linek. To zní velmi zajímavě.
David Uličník: Nesmíme ale taky zapomenout, že Jirka není jenom vokální aranžér, ale on má i svůj druhý pól, kterým je třeba velká filmová muzika pro symfonický orchestr.
Aha, takže mezitím vším se bude pohybovat IN CONCERTO.
Jiří Škorpík: Dá se to tak říct.

Teď už víme cosi o projektu, seskupení, o písních, ale je tu něco, na co byste chtěli příznivce vyloženě nalákat, či si to zatím necháte v utajení, jako překvapení.
Jiří Škorpík: Jako překvapení. Je velmi příjemné překvapovat... v dobrém.
David Uličník: Máme samozřejmě některé perličky, které nechceme prozrazovat již nyní, protože si myslím, že i pro nás bude těžké, ustát je. Určitě můžeme říci, že se v rámci repertoáru objeví úprava Janáčkových lidovek, nějaká Jirkova autorská tvorba a potvrdilo se nám, že písně Karla Gotta opravdu nestárnou.

Přiznám se, že něco takového jsem čekal.
David Uličník: Nutno podotknout, že Karlovy písně zazní v jiných úpravách, než jsou lidé běžně zvyklí.

Máme se rozhodně na co těšit. Ještě mi pánové řekněte. Nemůžeme opomenout, že oba vycházíte ze 4TETu, kde jste se měli možnost za ta léta poznat lidsky i profesně, zjistit jak vám to spolu funguje a tzv. si na sebe hodně zvyknout. 4TETu nevadí tato vaše další aktivita?
David Uličník: Rozhodně můžeme říci, že nevadí. Ve 4TETu funguje od samého počátku určitá volnost, tvůrčí svoboda, protože každý z pánů má svoje projekty a mít je vždy bude. Myslím si dokonce, že to může být jistým způsobem i obohacením pro další tvorbu 4TETu tím, že se realizuje každý i někde jinde a sbírá tak zkušenosti.
Jiří Škorpík: 4TET je a vždy bude svobodomyslný.

Dostáváme se k tomu velmi podstatnému, že chystáte premiérový koncert. Kde, kdy a v kolik hodin koncert bude?
David Uličník: V divadle v Rytířské v Rytířské ulici na Praze 1 ( vedle Stavovského divadla ), 7. prosince od 19:00 hodin.
Jiří Škorpík: Velmi se těšíme a doufáme, že tam nebudeme sami.

Jak to vlastně vypadá s dalšími koncerty, chystáte se vystupovat v Divadle v Rytířské pravidelně? Budete tuto scénu brát za svoji domovskou? A budete také jezdit po republice?

David Uličník: Ano rádi bychom toto divadlo pojali jako domovskou scénu, dejme tomu v periodě jednou za dva měsíce s tím, že koncerty se budou časem vyvíjet. Nebudou mít zkrátka jeden model jako třeba ve 4TETu, ale budou se měnit. Stále je to živý tvar a budeme reagovat i na reakce posluchačů. Určitě bychom chtěli koncertovat nejen v Praze, ale to vše ukáže čas.

U 4TETu se vždy kromě skvělých pěveckých i hudebních výkonů očekává i ten vizuální.
David Uličník: Zde to nebude po vizuální stránce postavené stejně výrazně jako v projektu, který je tím do jisté míry tak specifický, ale vyloučit se to fakticky nedá ani tady.

Pánové, mě nezbývá než Vám oběma velmi poděkovat za příjemně strávený čas s Vámi a popřát Vám, aby se IN CONCERTU v té šílené džungli našeho malého showbussinesu dařilo, a abyste dělali svým projektem radost nejen sobě, ale i posluchačům a fanouškům.
Jiří Škorpík: Budeme se snažit nezklamat a i nám bylo potěšením.
David Uličník: Děkujeme a zavazujeme se k řádné práci.

In Concerto


Místo konání: Divadlo v Rytířské, 7.12.2011 od 19:00 hod.
Divadlo v Rytířské je domovskou scénou černého divadla All Colours Theatre s 25-ti letou tradicí. Navštivte představení Faust a Frankenstein, zábavné inscenace pro celou rodinu.
Vstupenky možno zakoupit v síti Ticket-Art
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle