Jaroslav Svěcený se upsal Diablům

Jaroslav Svěcený se upsal Diablům

Kategorie: HUDBA

Společný koncert houslisty  Jaroslava Svěceného s mistrovskou kapelou Cigánski diabli.



Energii, která zvedá ze sedadel, a strhující virtuozitu slibuje společný koncert houslisty světové úrovně Jaroslava Svěceného s mistrovskou kapelou Cigánski diabli, který se uskuteční 17.září v pražském Divadle Kalich a navazuje na úspěch jarní pražské premiéry v Kalichu.

Co nám o projektu prozradil sám Jaroslav Svěcený:

Jak vlastně vzniklo vaše spojení s kapelou Cigánski diabli?

Cigánski diabli mě před časem sami oslovili, že by si se mnou chtěli zahrát,já si poslechl jejich nahrávku, ze které jsem byl naprosto nadšený, a tak jsem s radostí souhlasil. Dnes jsou to mí přátelé, s nimiž se rád vidím, a na koncertech si naše společné hraní opravdu užívám.

Jaroslav Svěcený

V čem všem je pro vás vystoupení s Diabli odlišné od koncertů s klasickým tělesem?

Multižánrovými projekty se už zabývám přes dvacet let, jsou mojí srdeční záležitostí a asi to mám trochu v genech, neboť můj dědeček byl kapelník a houslista. Na rozdíl některých kolegů takové projekty nedělám z důvodů „zviditelnění se", ale protože to vedle čistě klasické hudby beru jako dlouhodobou součást svého profesního života. Na konci března vyjde již druhé CD projektu Vivaldianno, na němž se podílím s Michalem Dvořákem. Právě v posledních letech ukázalo svoji životaschopnost a oslovilo publikum všech generací. S Diabli je to něco podobného, já s nimi hraji hudbu, která je kombinací folklóru určitých etnik a klasické muziky. Nemáme s tím žádný problém, členové tohoto skvostného tělesa jsou
všichni vystudovaní konzervatoristé, například primáš Štefan Baniak je absolvent profesora Kopelmanna na konzervatoři v Bratislavě.

Vaše společné koncerty jsou doslova erupcí energie a nakažlivé muzikantské radosti. Jak se po takovém koncertu cítíte?

Pódiová setkání s těmito muzikanty mi dodává pozitivní energii, která je v těchto dnech, měsících a letech víc než potřebná.

Cigánski diabli

Divadlo Kalich je komorním sálem. Vyhovují vám takové intimní prostory, anebo máte raději větší auditoria?

Obojí je paráda! Komorní prostory mně dávají možnost bližšího kontaktu s publikem, velká auditoria zase umožňují radost z velkého tónu, který se nese prostorem a dodává koncertu jakousi sváteční velkolepost. V každém případě hraji všude naplno!

Vstupenky na koncert můžete zakoupit v Divadle Kalich nebo v síti Ticket Art, včetně všech poboček CK ČEDOK.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle