Mistrova poetika se opět vrací na nádvoří Špilberku

 Mistrova poetika se opět vrací na nádvoří Špilberku

Kategorie: DIVADLO

Patnáctý ročník Letních shakespearovských slavností v Brně startuje již v pondělí 21. července 2014. Příznivcům divadelního festivalu pod širým nebem nabídne celkem pět originálních inscenací v patnácti představeních v čele s očekávanou premiérou komedie “Mnoho povyku pro nic”.



Režie premiéry se ujal, již podruhé pro Letní shakespearovské slavnosti, Jiří Menzel. „Mám pro tuhle Shakespearovu komedii – nekomedii zvláštní slabost. Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filozofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů člověk tvorem nejlegračnějším,“ řekl k letošní premiéře Jiří Menzel.

Komedie je střízlivě drsným příběhem plným překvapení, milostných zvratů, důvtipných pletich i zákeřných pomluv. Získá Claudio lásku Héró? Odhalí pošetilí strážníci Puškvorec se Štovíčkem intriky Dona Johna? Jak dopadnou šarvátky Benedicka a Beatrice? Zvítězí láska? “Shakespearovská představení si nekladou za cíl být kopií autorova díla, ale rozehrávají originální part mezi režisérem, scénou a hereckými osobnostmi. Osobně se nejvíc těším právě na letošní premiéru - Menzelovo překvapení sezóny a věřím, že i diváci si v této komedii najdou zalíbení,” uvedl Roman Valla, ředitel spolupořádající agentury Ogilvy & Mather Morava.

Shakespearovské slavnosti

A na co se ještě těšit? Partnerské zápletky, myšlenky a motivy - ač staré několik století, jsou aktuální i v dnešní době. I dnes, 450 let od mistrova narození, se v nich můžeme najít a žasnout nad jejich aktuálností. Premiéru “Mnoho povyku pro nic” budou následovat čtyři úspěšné kusy předešlých ročníků: “Sen noci svatojánské”, “Richard III.”, “Zkrocení zlé ženy” a “Veselé paničky windsorské”.

Letní shakespearovské slavnosti v Brně 2014

Mnoho povyku pro nic (21. - 24. 7. 2014)
režie: Jiří Menzel
hrají: Václav Jílek, Petra Horváthová, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Lenka Zahradnická

Sen noci svatojánské (25. - 27. 7. 2014)
režie: duo SKUTR – Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský
hrají: David Prachař, Eva Vrbková, Václav Kopta

Richard III. (29. - 30. 7. 2014)
režie: Martin Huba
hrají: Jiří Langmajer, Klára Issová

Zkrocení zlé ženy (5. -7. 8. 2014)
režie: Daniel Špinar
hrají: Pavel Kikinčuk, Tatiana Vilhelmová, Lucie Štěpánková, Roman Zach

Veselé paničky windsorské (8. - 10. 8. 2014)
režie: Jiří Menzel
hrají: Bolek Polívka, Simona Stašová, Jaromír Dulava
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle