Petr Štěpánek a Jan Vlasák v hlavních rolích

Petr Štěpánek a Jan Vlasák v hlavních rolích

Kategorie: DIVADLO

V divadlech ABC a Rokoko se zkoušejí listopadové premiéry. V Divadle ABC se zkouší drama Na miskách vah s Janem Vlasákem v hlavní roli, Divadlo Rokoko uvede v české premiéře inscenaci Hodina před svatbou s Petrem Štěpánkem.



Na miskách vah

Skvěle napsaná hra Na miskách vah Ronalda Harwooda (mj. též autora scénáře oscarového filmu Pianista) o hledání pravdy a společenské zodpovědnosti umělce v totalitní společnosti uvede Divadlo ABC u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války. „Drama se odehrává krátce po válce v Berlíně a je to hra o procesu denacifikace, očištění německé společnosti. Jde v ní o střet mezi americkým vyšetřovatelem, důstojníkem, který má za úkol odhalit velké nacistické ryby – a jedním z nejvýznamnějších dirigentů té doby Wilhelmem Furtwänglerem, uznávaným geniálním umělcem nařčeným z aktivní účasti na nacistické vládě. Hra klade otázky, zda má umělec morální právo tvořit „pod hlavičkou“ zločinného režimu, zda jsou politika a umění oddělené, je-li umělec vinen, pokud se nechá režimem využít, byť stojí jakoby stranou a aktivně se do politiky nezapojuje. Ty otázky jdou na dřeň, přesahují do obecnějších rovin a přestávají se týkat jen umělců. Jak může člověk žít ve zločinném režimu a neprovinit se? Celá hra je velmi dramatická a napínavá a reflektuje mnohé, čím si prošlo Německo po druhé světové válce a jak se s tím dokázalo vyrovnat. Ta očistná kúra měla velký smysl, protože mnohé země, které tím procesem neprošly, jako třeba Rakousko, se s důsledky potýkají dodnes. A myslím, že toto téma má velkou rezonanci i u nás. Se svou totalitní minulostí se česká společnost prostě nevypořádala, a to je jedním z hlavních důvodů, proč je naše společnost ve stavu, v jakém je,“ říká režisér Petr Svojtka.

V roli dirigenta se představí Jan Vlasák, v roli amerického vyšetřovatele Vasil Fridrich. Dále uvidíte Veroniku Janků a Pavla Juřicu a také dvě nové posily souboru Městských divadel pražských Ninu Horákovou a Jiřího Suchého z Tábora. 

Petr Štěpánek

Hodina před svatbou

Druhou premiérou sezony bude španělské drama Pera Riery Hodina před svatbou s podtitulem Každá rodina je nemocná po svém. Drama o tom, jak finanční a obchodní zájmy devastují rodinné vztahy, nastuduje režisér Ondřej Zajíc: „Znepokojivá hra Hodina před svatbou je určena především těm, kteří vše obětují rodině, a přesto jejich vztahy s blízkými připomínají spíše peklo. Když se v rodině ještě navíc skrývá děsivé tajemství, je o zábavu postaráno. Úspěšný, ale stárnoucí podnikatel Viktor – hlava rodiny – se těší, že konečně provdá svou dceru za ideálního manžela. Netuší však, že jeho tři povedení synové mu zrovna nadnárodní firmu na cukrovinky vyfoukli. Takže den, který měl být šťastnou chvílí v rodinné historii, se začíná měnit v noční můru. A mohu slíbit, že tím vše pouze začíná. Současná moderní dramatika je sice her s podobnou tematikou plná, přesto se text španělského objevu Pera Riery z této produkce vymyká, a to nejen originální pointou. Naše nezpochybnitelná práva jsou v ohrožení. Jak se zachováme? To je klíčová otázka, kterou si šokujícím způsobem mladý dramatik klade.“

Kromě Petra Štěpánka v hlavní roli na jevišti Divadla Rokoko od 14. listopadu uvidíte také Michaelu Badinkovou v alternaci s Barborou Valentovou, Viktora Dvořáka, Jiřího Hánu, Danu Batulkovou, Mášu Málkovou, Lukáše Jurka, Evellyn Pacolákovou a Milana Kačmarčíka


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle