Audiokniha Geniální přítelkyně

Audiokniha Geniální přítelkyně

Kategorie: KNIHY

První díl stejnojmenné románové tetralogie vás přenese do neapolské periferní čtvrti Luzzatti do padesátých let minulého století, kde začíná celoživotní příběh ženského přátelství. Nechte se okouzlit nesmírným literárním talentem Eleny Ferrante, který ohromil bezmála celý svět, i vy.



Název: Geniální přítelkyně

Autor: Elena Ferrante

Interpret: Zuzana Slavíková

Rok vydání: 2017

Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia

Vypravěčkou celé tetralogie je Elena, která již jako stará žena vzpomíná na příběh svého celoživotního přátelství od chvíle, kam až jí paměť sahá. Celý svůj život je ovlivňována svou kamarádkou a silnou osobností Lilou, kterou považuje za geniální. Klíčovou postavou života a geniální přítelkyní pro Lilu i náš příběh je vypravěčka Elena.

První díl tetralogie vás živě vtáhne do padesátých let 20. století do italské Neapole, kde se tato dvě děvčata od dětí mění v mladé dívky toužící po lásce, uznání, přátelství a bohatství ve stínu mužského světa, který je plný násilí, pokrytectví a touhy po moci. Na pozadí brilantně prostupují ideologické roviny, které ovlivňovaly tehdejší prostředí nejen v italské Neapoli. Elena Ferrante se svými dvěma hrdinkami se vám dostane pod kůži s bravurní uměleckou interpretací emocí, a tak vám připomene chvíle, které jste zažívali i vy sami. Vzájemné emoce mezi dvěma dívkami jsou motivem celého příběhu – silné pouto přátelství, náklonnost, celoživotní soupeření i pouto, které mnohdy silně škrtí.

Autorka vás tak nechá nahlédnout do spletitých vztahů neapolské čtvrti, které nepatřila mezi ty bohatší, mezi tuhé sociální struktury propojené přetvářkami, vášní a konvencemi, které se mísí již od nevinného dětského věku do životů obou protagonistek.

Italská sága z Neapole od Eleny Ferrante se stala celosvětově neskutečně populární a samotná autorka je kritiky řazena mezi největší žijící italské autory a týdeníkem Times byla v roce 2016 zařazena mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Vydání celé ságy od počátku provázelo několik tajemství. Prvním z nich, které bylo v roce 2016 odhaleno, bylo skutečné jméno autora tetralogie. Autorka píše již do 90. let pod pseudonymem Elena Ferrante. Za tímto jménem se skrývala neapolská spisovatelka a překladatelka Anity Rajová. Druhým otazníkem stále zůstává, zda jde o příběh, který vychází z autorčiny osobní zkušenosti. Podnět k této otázce vychází ze strhující síly výpovědi jakou dává Elena nejzákladnějším lidským citovým poutům v „Geniální přítelkyni“.

Sama tuto knihu považuji za klenot a jednu z nejlepších, ne-li nejlepší knihu, se kterou jsem se setkala a doporučuji ji jako tištěnou knihu i pohodovou audioknihu namluvenou Zuzanou Slavíkovou, která vám svým hlasem a přednesem celý příběh okoření. Audioknihu "Geniální přítelkyně" si můžete poslechnout na stránkách audioteka.com.

Geniální přítelkyně


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle