Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí

Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí

Kategorie: KNIHY

S audioknihou tentokrát poznáme mystiku světa kolem nás. Vychutnejte si příběh inspirovaný poetikou orientálních pohádek ale i moderní popkulturou a poddejte se autorově bezbřehé představivosti v podání brilantní Hany Maciuchové. Kolik nocí jsou „Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí“?



Název: Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí

Originál: Two Years Eight Months and Twenty-eight Nights

Autor: Salman Rushdie

Interpret: Hana Maciuchová

Nakladatelství: v Edici Mistři slova Bookmedia, Audiotéka.com

 

„New York zasáhne katastrofální bouře a převrátí naruby město i život jeho obyvatel. Je to začátek vlny „podivna“, která změní tvář celého světa a promění ho v bojiště nadpřirozených sil. Během následujícího tisíce a jedné noci – dvou let, osmi měsíců a osmadvaceti dnů – se v zápase o všechno utká dobro a zlo, světlo a temnota. Zachrání civilizaci s jejími sny, ambicemi i obyčejnými lidskými životy princezna džinů Dunia se svými potomky, počatými před dávnými časy a nyní povolanými do války proti zákeřným běsům?“

 

Kniha začíná příběhem v historii ve 12. století s filosofem Ibnem Rušdem, do kterého se zamiluje džinka Dunjá a rozhodne se s ním zplodit početné potomstvo džinů. Starý filosof, který se celý život zabývá polemikou smíření rozumu a citu nic neodhalí. Svou džinku se snaží držet v klidu vyprávěním příběhu další a další noc.

Příběhy se rodí jeden z druhého a Rushdie je drží skvělým vypravěčským umem a především humorem pohromadě jako jeden celek. Celým příběhem prostupuje smích, který vyvstává z proměnlivosti osudu a světa a z autorovy mistrné práce se slovy. Ačkoliv je Rushiedo příběh založen zcela na fantazii místy vám připomenou nejen předsudky, které chová dnešní společnosti, linku reálného kontextu. „Dva roky osm měsíců a osmadvacet nocí“ rozhodně nepatří mezi úplně oddechové čtení, čtenář či posluchač musí dávat více pozor, aby se v příbězích a propojení neztrácel a neunikala mu pointa. Příběh není rozdělen do kapitol, nýbrž do tematických kusů, kde na sebe jeden za druhým navazují příběhy života a světa mystických a zajímavých bytostí spolu s problémy světa. Jednotlivé příběhy nabízí kromě mystických postav řadu popkulturních narážek, úvah o náboženství a zamyšlení nad soubojem dobra a zla, které nikdy nekončí.

Rushdieho pojetí příběhů 1000 a 1 noci povznáší v audioknize ještě o něco výše přednes Hany Maciuchové, která dodává nespoutanému příběhu dynamiku a kouzlo uměleckého přednesu. Audiokniha vychází v jedinečném projektu Edice Mistři slova vydaném Audiotékou.com, na kterém se podílejí přední čeští umělci. Knihu „Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí“ si poslechnete na oficiálních stránkách vydavatele.

Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle