Co jíst před a po cvičení

Co jíst před a po cvičení

Kategorie: ŽIVOTNÍ STYL

Pokud se věnujeme cvičení, neměli bychom zapomínat na vhodnou výživu. Nesprávnou stravou či jejím úplným vynecháním bychom našemu organismu totiž mohli ublížit a cvičení by nemělo valný efekt.



Co je vhodné konzumovat před a po cvičení? Na to se dnes podíváme s Tamarou z kuchyňských studií Gorenje v Ostravě.

Nehladovět

První zásadou při fyzické aktivitě je nehladovět. Pokud svému tělu odpíráte jídlo v domnění, že v kombinaci s cvičením budete rychleji hubnout, pak si zaděláváte na problém. Můžete si přivodit hypoglykemii, zcela rozhodit metabolismus a místo tuku můžete přicházet o svalovou hmotu, což vašemu tělu rozhodně neprospěje.

kaše

Platí to i v případě, že konzumujete tzv. prázdné kalorie, tedy jídla, která vašemu tělu kromě pocitu nasycení nedodají žádné živiny. Tělo potřebuje deficit látek, o které přišlo cvičením doplnit, a nejlépe, když jich má dostatek předem a může být díky tomu v dobré kondici.

Než jdete cvičit

Před cvičením není vhodné jíst velké množství jídla, neznamená to však, že nemáme jíst vůbec a několik hodin před hladovět. Obecně se uvádí, že bychom se měli najíst nejpozději 30 minut (ideálně hodinu až dvě) před cvičením, aby mělo tělo čas na strávení pokrmu a nedělalo se nám při sportu špatně. Záleží ovšem na druhu aktivity a individuálních potřebách vašeho organismu. Pozorujte tedy, co dělá vašemu tělu dobře a co ne.

Než půjdete sportovat, vyhněte se těžkým mastným jídlům a přijměte stravu bohatou na sacharidy a bílkoviny. Tuky je lepší omezit. Zvolte si lehčí a dobře stravitelná jídla jako je třeba jogurt s granolou a ovocem, vaječná omeleta se zeleninou, celozrnný toust s avokádem a sýrem Cottage nebo nejrůznější ovocná smoothie.

Pokud nestíháte, zkuste sportovní doplňky, které nezatíží vaše trávení a budou dobrým základem pro práci svalů. Pokud chcete budovat svalovou hmotu, nenahrazujte pokrmy pitím samotných proteinových nápojů. Vysoký podíl bílkovin totiž může způsobit únavu a omezit prokrvení svalů. Půl hodiny předem však vypijte sklenici vody a i během aktivity po malých dávkách tekutinu doplňujte.

Po cvičení

Po skončení aktivity dopřejte tělu klidový režim, tedy asi 15 minut po cvičení vůbec nejezte. Po té můžete přijímat sacharidy jako například banán, müsli tyčinka, tvaroh s ovocem. Důležité je po výkonu hodně pít nejlépe neperlivou minerální vodu, nebo můžete tělo podpořit i iontovými nápoji a proteinovými drinky.

cvičení

Strava po cvičení by měla být opět bohatá na sacharidy (asi 60 %) a bílkoviny (asi 25 %), v malé míře tuky (asi 15 %). Snězte asi polovinu kalorií, které jste daným cvičením spálili ideálně hodinu až dvě po cvičení. Může se jednat o pokrmy s masem a přílohou, vejce, zeleninové saláty s luštěninami, sýrem, chléb s arašídovým máslem apod. Necvičíte-li večer, můžete si dopřát i sladká jídla jako třeba proteinové palačinky. Vhodné jsou také různé proteinové nápoje a smoothie.

Podstatné je sledovat příjem živin po celý váš den a uzpůsobovat ho tak, aby byl vyvážený. Pokud pravidelně cvičíte, připravte si svačinky dopředu, abyste pak narychlo nekonzumovali pokrmy, které váš organismus nepodpoří a vaši snahu o lepší kondici budou spíše mařit.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle