Mýtus teplé podlahy

Mýtus teplé podlahy

Kategorie: BYDLENÍ

Stále více firem nabízí teplou podlahu. Teplovodní podlahové topení. A stále více majitelů domů s podlahovým topením reklamuje podlahu málo teplou.



Jak to tedy je?

Podlahové topení je luxusní a energeticky úsporné topení. Ať již topíte čímkoliv, cca o 30 % klesne spotřeba energie. Proč? U podlahového topení je mnohem vyšší tepelná pohoda. Není nutno v místnosti topit na vyšší teplotu. U tepelných čerpadel je energetická úspora ještě vyšší.

Tak, jak říkám, že je konstrukční vada, nedat tepelné čerpadlo do pasivního domu, stejně tvrdím, že je konstrukční vada, nedat teplovodní podlahové topení do novostavby.

Proč raději teplovodní podlahové topení, než elektrické?

Pokud máte trubku, s topnou vodou, můžete topit čímkoliv. Elektrokoltem, krbem, solárem, dřevokotlem,... v budoucnu i palivovým článkem. Pokud máte jen elektrické podlahové topení, tyto možnosti již nemáte.

teplá podlaha

 

A jak je to tedy s teplotou teplé podlahy?

Záleží na kvalitě tepelné obálky budovy a venkovní teplotě vzduchu. Pokud bude venku minus 30°C, asi bude mít teplovodní podlahové topení vyšší teplotu. Obecně, u kvalitního podlahového topení je však teplota podlahové krytiny jen cca o 2 °C vyšší, než teplota vzduchu. Lidé pak říkají - podlahy není teplá, ale v domě není zima. Nebo - li , v domě je teplo, ale podlaha moc teplá není.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Lze vytopit dům 5 žárovkami?
Celoroční vytápění domu za 3000 Kč
Nulové domy

 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 to zní logicky - Autor: login10. 1. 2017




CLUB ŽENA


Lifestyle