Jak se připravit do pálenice

Jak se připravit do pálenice

Kategorie: POČTENÍČKO

Pěstitelské pálenice zažívají boom. Lidé chtějí pít kvalitu, destilát, nikoliv lihoviny mnohdy bohužel méně jasného původu. Aneb, kdo nepálí s námi, pálí proti nám. Jak se připravit na pěstitelskou pálenici? Jak se připravit na kvalitní destilát?



Kvalitní destilát vyžaduje kvalitní surovinu. Tedy ovoce nenahnilé, neplesnivé, bez větviček, bez listí. Nejlépe perfektně vyzrálé. Vyzrálost se projevuje v cukernatosti a tím pádem výtěžnosti ovoce. Letošní rok byl unikátní. Tak teplé léto zajistilo ještě mnohem vyšší cukernatost, než standard. Běžně bývá cukernatost švestek (trnek) 12 °a durancií 14 °. Letos to bylo mnohem více.

Ideální je plnit nádoby, ať již dřevěné, nebo plastové, najednou. Pokud sypeme průběžně, například u letních kvasů, kvašení není ideální. Nejlépe je švestky, přidávané do bečky narušit, aby z nich vytékala šťáva. Jinak švestka žije v bečce a může se zapařit.

Někteří lidé přidávají do bečky 2 kg cukru, na rozkvašení, myslím ale, že je to i protizákonné. Zvyšuje to výtěžnost, ostrost destilátu.

Koláč - je svrchní vrstva ovoce v bečce, která zplesniví. Pokud máte plastovou bečku s víkem, koláč se ani nevytvoří, kvašení probíhá pod ochranou CO2. Kvašení je anerobní proces, nepotřebuje kyslík. Koláč nesmíte přidávat do kvasu do kotle.

Do pálenice odvážíme kvas, pokud cukr poklesne na 4 - 6 °, u trnek i 2°. Pozor, zvláště u letních kvasů na překvašení. Aby vám kvas nezoctovatěl. Pokud nastoupí octové kvašení, nenapálíte pomalu nic a bude to méně kvalitní. Staří odborníci cukernatost neměřili, postačovalo jim ochutnat, zda je kvas kyselkavý. A jeli do pálenice.

Pálenice jsou různé - jednokotlové s přepalováním na skleněných koulích, dvoukotlové, měděné a nerezové. Mě se líbí měděné dvoukotlové, vytápěné dřevem. Pomalé pálení zajišťuje kvalitu destilátu.

V pálenici získáte zvýhodněnou, zahrádkářskou sazbu na spotřební daň z lihu. Domácí destilát tedy bude kvalitní a nebude drahý. Zpravidla potřebujete alespoň 2,5 q ovoce. Na jeden menší kotel. To není moc, cca 3 x 120 litrové plastové bečky. Samostatnou kapitolu pak tvoří chlazení pálenic. Firma Master Energy montuje do pálenic chlazení tepelným čerpadlem. Získané teplo například celoročně vytápí rodinné domky a zlepšuje chlazení zvláště v suchých letech.
Na zdraví

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Slivovice nebo slivovica
Slivovice nebo slivovice - 2. díl


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Laskominy. - Autor: Jura14. 2. 2016




CLUB ŽENA


Lifestyle