Víte, jak se zbavit chrápání?

Víte, jak se zbavit chrápání? - Inmagazin.cz Kategorie: VOLNÝ ČAS

Stydíte se vyrazit s někým na dovolenou, protože v noci chrápete? Nebo jen máte špatné svědomí z toho, se váš partner pořádně nevyspí? Chrápání trápí nejednoho z nás a dokáže pěkně znepříjemnit spánek nejen nám samotným, ale i všem kolem nás. Naštěstí se s ním dá bojovat. Ptáte se jak? Čtěte dál!



Proč vlastně chrápeme?

Chrápání vzniká vibrací měkkých částí horních cest dýchacích. Napětí svalů měkkého patra se během spánku snižuje, horní cesty dýchací se částečně uzavřou a sníží průchod vzduchu do plic. Měkké patro se pak snadno rozkmitá a výsledkem je ten nepříjemný zvuk typický pro chrápání.

Stejně tak může vzduch narazit na překážku, kterou rozechvěje. Na vině ale může být i špatná spánková hygiena, oteklé mandle, nadmíra alkoholu, kouření, užívání léků na spaní nebo dokonce spánková apnoe. U toho, kdo jí trpí, dochází k přílišnému uvolnění svalů natolik, že dojde k uzavření dýchacích cest na 10 a více vteřin.

chrápání

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/rozbresk-muz-dvojice-laska-7556565/

Víte, že častěji chrápou obézní lidé s nadváhou?

Co dělat proti chrápání?

Zdravý spánek je pro naše tělo naprosto nepostradatelný. Měl by být dostatečně dlouhý a ničím nerušený. Chrápání k němu rozhodně nepřispívá, takže se možná ptáte, co proti chrápání?

Tip číslo jedna: V čem spát?

Pro kvalitní spánek je důležité dobře vybrané místo, kde spíte. V místnosti je třeba správně větrat, mít zde postel s kvalitní matrací. To je obecně známá věc. Víte ale, že spánek ovlivní i to, v čem spíte?

chrápání

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/postel-loznice-lampa-zarovka-545012/

Když vás noční košile, pyžamo nebo spodní prádlo na spaní bude během chladných nocí studit, budete se v něm potit nebo vás bude škrtit, určitě se moc nevyspíte. Někdo na spaní musí oblékat ponožky, aby mu nebylo chladno od nohou. Jinak noc také probdí.

Dámy by měly vsadit na pohodlné dámské spodní prádlo, pánové si zase musí dobře vybrat pánské spodní prádlo. Někdo preferuje boxerky, jiný volné trenýrky, další zase potřebuje kraťasy od pyžama.

chrápání

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/salek-hrnek-zavod-uvnitr-7235669/

Tip číslo dva: Zkuste změnit spánkovou polohu

Chrápání ovlivňuje i to, jak ležíte. Někdy postačí změnit polohu a je po chrápání. Zkuste to!

Víte, že pravděpodobnost chrápání zvyšuje poloha na zádech? Spánek na boku je vhodnější. Pomoci může i polohovací polštář. Když hlavu zvednete o 10-15 cm, zprůchodníte proudění vzduchu v dutinách.

chrápání

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-relaxace-postel-loznice-3807624/

Tip číslo tři: Dýcháte volně?

Vaše dýchací cesty může dráždit ucpaný nos, alergie i nedostatek čerstvého vzduchu. Pravidelně ložnici větrejte a čistěte, zbavte se alergenů jako pyl nebo zvířecí chlupy, a také prachu v bytě.

Tip číslo čtyři: Zkuste zvlhčovač vzduchu

Malý, ale šikovný pomocník. Přesně tak by se dal charakterizovat zvlhčovač vzduchu. I taková drobnost totiž dokáže snížit riziko chrápání. Kdo do něj nechce hned investovat, ale ověřit si, že vlhký vzduch opravdu pomůže, ten může do ložnice zavěsit vlhké prostěradlo nebo tam postavit nádobu s vodou.

chrápání

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/romanticky-hotel-postel-loznice-6266191/

Tip číslo pět: I na spánek má vliv zdravý životní styl

Chcete se dobře vyspat a neřešit nespavost ani poruchy spánku? Hlídejte si, co jíte, i to, co pijete. Zkuste omezit tučná a sladká jídla, minimalizujte popíjení energy drinků. Kouření a nadměrné pití alkoholu zdraví taky nesvědčí, spánku už vůbec ne. Obzvlášť, když alkohol pijete před spaním.

Zdá se vám to divné? Vždyť sklenička takhle večer člověka uvolní a líp se mu usíná. Není to tak úplně pravda. Alkohol uvolní krční svaly až moc, tkáně v krku se rozšíří a dýchací cesty se zablokují. Výsledkem pak je chrápání.

Tip číslo šest: Nic nepomáhá? Zvažte operaci.

Všechny rady a tipy selhaly? Konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem. Zajděte si na komplexní vyšetření na ORL a zvažte operaci jako dlouhodobé řešení. Chrápání může vést k závažnějším zdravotním obtížím, tak ho nepodceňujte a řešte to včas. Uvidíte, že se líp vyspíte a budete i lépe fungovat během dne.

chrápání

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-relaxace-relax-postel-3807548/


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle