Živý vánoční stromek v nádobě nebo květináči

Živý vánoční stromek v nádobě nebo květináči

Kategorie: PELE MELE

Jehličnatý stromek patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Současným trendem jsou živé vánoční stromky v nádobách. To  je lákavé, je možnost využití stromků i v dalších letech a taky možnost výsadby do zahrady nebo volné přírody. Je jednoduché udržet takovýto stromek při životě? Jak zajistit, aby stromek přežil nejen Vánoce? Poradíme vám jak na to.



 

VánoceChcete živý vánoční stromek nádobě, který po svátcích nekončí na skládce, ale i nadále krášlí balkon, lodžii nebo zahrádku? Stromek, který můžeme třeba navrátit přírodě? To je to co přitahuje stále více lidí.

Ovšem udržet takovouto dřevinu po Vánocích při životě není tak jednoduché. Musíte si uvědomit, že jde o velký zásah do životního cyklu rostliny. A proto je potřeba dodržet určité zásady, aby stromek tyto změny unesl a vaše Vánoce přežil.

Výběr vánočního stromku

Dá se říct, že v podstatě může jít o normální stromek, který se prodává v kontejnerech, ale ne každý je vhodný. V prodejnách se setkáte se dvěma dva druhy kontejnerových vánočních stromků, u kterých na první pohled není rozdílu. Rozdíl je v sázení těchto stromků. Jedny typy stromků jsou ty, které jsou zasazené do květináčů narychlo pouze za účelem prodeje. To jsou stromky, které většinou vydrží do vánoc ale pak postupně zahynou. A tak na další pěstování nejsou  vhodné.

Vhodnější jsou tedy stromky, které byly přesazeny z volné půdy do kontejneru již koncem léta a během podzimu měly ještě čas v nádobě mírně prokořenit. Tyto stromky mají také výrazně větší přežít i do dalšího roku. 

Jak poznáte ten vhodný stromek?  

Ten správný poznáte tak, že po vyjmutí rostliny z nádoby má bohatě rozvětvené jemnější kořeny a bal po vyjmutí zůstává vcelku. Menší množství silnějších kořenů, z nichž opadává zemina, ukazuje na to, že stromek v nádobě nevyrostl a byl do ní přesazen až později.

Co nejkratší doba

Uvědomte si, že přechod z mrazu do tepla je pro každý obrovský stromek šok. Stromek by neměl být v teple moc dlouhou dobu, aby se neprobudil ze zimního klidu. Proto jej  přinesete domů a přestěhujte do bytu až těsně před Vánoci. Čím déle ponecháme stromek v teple, tím větší je pravděpodobnost jeho „probuzení“ a narašení.

Naopak zasazení ven by mělo být při co nejteplejším počasí a teplota by neměla klesnout pod -3°C. Před tím je potřeba stromek postupně aklimatizovat přechodem přes nějakou studenější místnost, třeba sklep.  Při teplém počasí tedy kontejner s dřevinou zapustíte do země a jej chráníte proti promrznutí například obsypáním listí nebo chvojkami. Vhodná je stinná poloha.

Vhodnější je nechat stromek přezimovat v nějaké chladné, ale světlé místnosti chodbě, schodišti nebo garáži. Stromek je nutné zalévat! 

Pokud stromek začne rašit může to být pro něj osudné!. Takovou dřevinu již nelVánoční stromekze dát ven! A tak vám v tomto případě zůstává jenom varianta se studenou místností. 

Na jaře tento stromek bud vysadíte do zahrady a nebo jej pěstujete jako kontejnerovaný v nějaké nádobě.  

Vhodné stromky

Je jasné, že každý stromek není vhodný pro tento účel. Nejvhodnější jehličnany jsou tyto:

- smrk pichlavý (Picea pungens)

- borovice černá (Pinus nigra)

- jedle bělokorá (Abies alba)

- jedle normannská (Abies normanndiana)

Při dodržení všech výše uvedených zásad máte dost velkou šanci, že se se stromkem budete těšit i v následných letech. Přejeme hezké Vánoce a hodně pěstitelských úspěchů.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle