Aby vás jarní tání nezaskočilo

Aby vás jarní tání nezaskočilo

Kategorie: BYDLENÍ

Počasí se zbláznilo. Během zimy se střídá silné sněžení s rychlými oblevami, které během hodiny mění potok v divokou řeku. A v létě to vinou prudkých lijáků není o nic lepší.



Voda vylitá z břehů se pak valí do zahrad, garáží a sklepů. V ten moment je jediným řešením kvalitní čerpadlo. Výběr je velký. „Na trhu jsou povrchová zahradní čerpadla, ponorná čerpadla na užitkovou vodu i tlaková ponorná čerpadla a kalová čerpadla na silně znečistěnou vodu . Čerpadla elektrická a pro použití v místech, kde není přívod elektřiny, můžete zvolit benzinová čerpadla. Na záplavovou vodu jsou však určena posledně zmíněná ponorná kalová čerpadla,“ vysvětluje Ondřej Tomek z Mountfiledu. S těmito čerpadly, jak dodává, snadno a rychle odčerpáte nežádoucí tekutinu nejen ze zaplaveného domu, bazénu, zahrady, ale také z příkopů a stavebních jam nebo septiků. Čerpat s nimi ovšem můžete vodu například i z rybníka, zahradního jezírka a podobných nádrží. Výhodou kalových čerpadel je tedy široký rozsah jejich použití.

Co by kalovému čerpadlu nemělo chybět?

Kalová čerpadla často pracují v obtížných podmínkách, a proto musí mít velice robustní konstrukci. Kvalitní značky jsou vyrobeny z nerezové oceli, litiny nebo odolného plastu a mají zesílené stěny. Při výběru kalového čerpadla odborníci doporučují takové, které má zabudovaný řezací nástavec na rozmělňování mechanických nečistot. Kvalitní kalová čerpadla si poradí i s pevnými částicemi o velikosti až 30 mm. Mělo by také mít mechanické keramické ucpávky a nerezovou hřídel. A také plovákový spínač, který automaticky zapne čerpadlo ve chvíli, kdy hladina vody dosáhne ke spínací výšce.

Cerpadlo

Elektrická kalová čerpadla umožňují čerpat špinavou vodu. Z jezírka na zahradě i ze zatopené garáže nebo sklepa.
Foto: Mountfield

Kam si pro čerpadlo dojít?

Kalové čerpadlo by měl mít ve vlastním po ruce každý majitel rodinného domu. Kde bychom si je měli pořídit? Pro běžného laika může být správný výběr toho nejvhodnějšího modelu trochu složitý. Čerpadla totiž mají různé parametry a vždy záleží na tom, pro jaké konkrétní potřeby si je pořizujete. Proto se radši vyhněte se internetu a jděte ke specializovanému prodejci, který má zboží od zavedených výrobců a je schopen s volbou konkrétního modelu kvalifikovaně poradit. Zajímejte se o délku záruky, která je spolehlivým znakem úrovně kvality. Může být až sedmiletá.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Dobrý článek. Kalovku mám taky připravenou. - Autor: jaro, léto, podzim, zima17. 3. 2013




CLUB ŽENA


Lifestyle