Co mají splňovat pořádné interiérové dveře? Nejenom krásný vzhled, ale i odolnost

Co mají splňovat pořádné interiérové dveře? Nejenom krásný vzhled, ale i odolnost

Kategorie: BYDLENÍ

 Když vybíráte nové interiérové dveře, jistě nechcete to stejné dělat hned o pár měsíců znovu. Z toho důvodu je nutné vybrat odpovídající materiály zajišťující požadovanou odolnost při použití v konkrétních podmínkách.



Každý z materiálů má jiné přednosti a je dobré se mezi nimi vyznat. Tak čtěte dále a dozvíte se, jaká z výplní a povrchové úpravy se hodí do jakých podmínek.

Výplň dveří značně ovlivňuje celkovou odolnost

Klíčovým faktorem u každých dveří je jejich výplň. Možná se zdá, že na interiérové dveře nejsou kladeny tak velké nároky v porovnání s dveřmi venkovními. Záleží však na tom, kde konkrétně se nachází. Například dveře od dílny či například do koupelny jsou hodně zkoušeny nejrůznějšími vlivy, jako jsou chlad či vlhko. Důležitá je také mechanická pevnost, která zamezí snadnému prokopnutí či jinému poškození dveří nejenom v domech, ale například i v komerčních budovách.

dveře

Typy dveřních výplní

• Voština je výplň z tvrzeného papíru poskládaného do tvarů připomínajících včelí plástev. Jde o lehkou a levnou variantu, která se hodí do méně namáhaných místností, jako například komory, šatny a podobně.

• Dřevotřísková dutinka neboli DTD je dostupná v plné a odlehčené variantě. Odlehčená deska z dřevotřísky má poměrně dobrou schopnost zvukové izolace a je vhodná pro běžné používání například do dětského pokoje či obýváků. Plná dřevotřísková deska je o kousek dražší, ale zato pevnější, a tedy i odolnější proti proražení.

• Dřevovláknitá deska neboli MDF nabízí střední tvrdost a pevné hrany pro snadné vkládání do rámové konstrukce. Je vhodná do středně namáhaných prostor.

• PUR deska se pyšní předností v podobě velmi dobré tepelné izolace, takže se skvěle hodí do míst s většími rozdíly teplot, například jako dveře do garáže či do sklepa.

• Speciální dveřní výplně se uplatňují v atypických prostorech, kde jsou kladeny speciální požadavky. Jde například o dveře, které se používají pro izolaci rentgenové komory, či dveře speciálně upravené proti pronikání vlhkosti. V mnoha případech se hodí také dveře s protipožárními vlastnostmi, které jsou schopné vydržet velmi vysoké teploty.

• Masiv je pevnou a odolnou variantou s vyšší cenou. Vyrábí se z panelů složených z lamel s označením „spárovka“. Tento způsob výroby zajišťuje typickou vysokou pevnost ve spoji díky použití lepidel.

Záleží i na povrchové úpravě

Odolnost a celkové vlastnosti dveří ovlivňuje také povrchová úprava. Vhodnou kombinací výplně a povrchové úpravy získáte dveře ideální pro vaše konkrétní potřeby.

Typy povrchových úprav dveří

• Foliované dveře představují nejlevnější a nejméně odolnou variantu. I přesto jsou však dostatečně odolné pro prostory s malou vlhkostí a rizikem poškrábání. V dnešní době se již vyrábí fólie odolnější proti mechanickému poškození, i voděodolné, a výhodou může být i snadná údržba.

• Laminátové dveře v sobě ukrývají dvě varianty. První je střednětlaký laminát s označením CPL s nižší cenou a standardní, nepříliš vysokou odolností. Je vhodný pro použití do běžných místností v domácnosti a méně namáhaných prostor.

• Druhou variantou je vysokotlaký laminát označovaný zkratkou HPL, která je o něco odolnější, a tedy i vhodnější do více namáhaných prostor, jako mohou být kanceláře či podobné komerční prostory.

Dýhované interiérové dveře nejsou vhodné do vlhkých prostor, ale jsou odolnější v porovnání se základní fólií. Jsou vhodné do méně namáhaných prostor s menším rizikem poškrábání či jiného poškození.

• Lakované dveře nabízí vysokou odolnost, takže se hodí téměř kamkoliv. Jsou odolné i proti vlhkosti, takže jsou dobrou volbou pro oddělení koupelny.

Možnosti povrchových úprav a jednotlivé typové kombinace dveří si můžete prohlédnout například u modelové řady Erkado. Interiérové dveře Erkado jsou nyní na Plancher.cz v akci a k vybraným modelům získáte zárubně a kliku zdarma.

dveře


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle