Desatero o digitalizaci televizního vysílání

Desatero o digitalizaci televizního vysílání

Kategorie: BYDLENÍ

Česká republika přechází na digitální televizní vysílání. To je informace, kterou už jsme asi všichni zaznamenali a slýcháme ji nyní velmi často v různých souvislostech. Méně z nás už by ale asi o sobě řeklo, že proces digitalizace dobře zná a ví, co všechno obnáší.

Ruku na srdce, pro mnohé z nás je to stále tak trochu záhadná záležitost, jejíž pochopení přenecháváme těm „technicky zdatnějším“. To ale vůbec není potřeba. Přinášíme vám totiž praktické a jednoduché Desatero o digitalizaci, kde najdete potřebné informace k tomu, abyste při společenské konverzaci na toto téma mohli zazářit.

 

1) Především – nemusíte vědět všechno, pokud víte, kde to najít. Vše o digitalizaci najdete na webové stránce www.digitalne.tv.

 

2) Pokud, nemáte přístup k internetu, stačí zavolat – všechny vaše dotazy k digitalizaci Vám rádi zodpoví operátoři na bezplatné telefonní infolince 800 90 60 30. Linka je v provozu všechny pracovní dny od 8 do 19 hodin.

 

3) Končí věk analogový a přichází digitální - digitalizace je přechod od analogového televizního vysílání k modernějšímu, digitálnímu, které otvírá prostor pro mnoho nových programů a služeb.

 

4) Jsou 4 způsoby, jak digitální vysílání přijímat. Na výběr máte buďto doposud nejrozšířenější způsob, tedy zemské digitální vysílání (DVB-T), které je možné stejně jako v analogové éře přijímat zdarma, vysílání přes kabelovou televizi (DVB-C), přes satelit (DVB-S) nebo prostřednictvím internetového protokolu (IPTV).

 

5) Set-top-box není jediným řešením pro příjem digitálního signálu. Zůstává však základním a nejlevnějším nástrojem pro příjem zemského digitálního signálu DVB-T. Alternativou je televizor s vestavěným digitálním tunerem. Pokud se rozhodnete pro kabelovou televizi, příjem přes satelit či IPTV, je nutné vědět, že pro každou tuto technologii je set-top-box odlišný.

 

6) Digitalizace znamená mnohem více programů a to zdarma. Zatímco v analogové éře byly v základní nabídce pouze 4 programy (ČT 1, ČT2, Nova a Prima) po přechodu na digitální vysílání se jejich počet několikrát znásobí. Pokud přijímáte signál prostřednictvím DVB-T (či jiné neplacené služby), máte mnohem více programů zadarmo.

Náš tip pro vás: Omko Vám nabízí satelitní komplety pro sledování televize ve vysokém rozlišení.

7) Multiplex není jenom kino! Vězte, že „multiplex“ neznamená pouze komplex moderních kinosálů, ale také digitální síť. Zatímco u analogové televize se do jednoho vysílacího kanálu „vešel“ pouze jeden televizní program, u digitálního vysílání je to hned balík programů a služeb - tzv. „multiplex“. V ČR jsou zatím v provozu 4 multiplexy.

 

8) S digitální televizí přichází k vám domů také EPG! Elektronický programový průvodce je jakási obdoba tištěného televizního programu. S pomocí dálkového ovladače se z EPG dozvíte, jaký pořad právě sledujete, jaký bude následovat. EPG obsahuje také krátké texty o pořadu a může být doplněn i o fotografie.

 

9) Krotitel duchů - digitální televize. V případě, že přijímáte dobrý digitální signál, můžete se spolehnout, že vaše televize bude mít kvalitní čistý obraz bez šumu, zrnění či duchů, které známe z analogového vysílání. Digitální vysílání je také daleko odolnější vůči různým rušivým vlivům, např. nepřízni počasí.

 

10) Nejde to naráz. Digitalizace probíhá postupně podle tzv. „Technického plánu přechodu“. Jako první se k 30. 4. 2009 vypíná analogový vysílač Praha Žižkov, další vysílače budou odpojovány postupně až do roku 2012.


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle