Dobré spaní - postel

Dobré spaní - postel

Kategorie: BYDLENÍ

Každý z nás stráví v průměru jednu třetinu života ve spánku.

 



Co očekávat od správné postele

Obrázek spaní3Zdravé lůžko musí svému uživateli nabídnout především příjemný spánek. Spáč by se neměl budit z důvodu špatné lehací plochy. Obecně i tady platí pravidlo o tom, že nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat  levné věci. A zde platí vic než kde jinde: vyhněte  se všem podezřele levným koupím.

Lepší je vždy postel, která má možnost výměny roštů a matrací, než postel celočalouněná. Jde sice o větší investici ale jen z hlediska krátkodobého. S dlouhodobého hlediska nám postel zůstane a měníme jen matrace popř. rošty. A navíc si lépe zvolíme skladbu matrací a roštů ( tzv. na míru). Vyhněte se postelím vyrobených z dřevotřísky (tzv. lamina)- jsou náchylné k vrzání a ty dovozové můžou uvolňovat formaldehydy. Že jsou formaldehydy nevhodné pro spaní asi není potřeba psát.

Zdravá postel musí splnit 2 základní požadavky:

Anatomicky správná podpěra těla

Hygiena lůžka

Anatomicky správná podpěra těla

První podmínkou pro zdravý a příjemný spánek je anatomicky správná podpěra těla. To znamená, že při ležení je páteř ve všech polohách podpírána ve svém přirozeně vyvinutém tvaru.

 

Příliš měkké lůžko - špatně

Obrázek spaní1Špatná podpěra těla na příliš měkkém lůžku. Páteř se při ležení prohýbá do oblouku a nemůže dojít k jejímu správnému uvolnění. Svaly jsou nadměrně napínány a nemůže dojít k jejich regeneraci. 

 

Příliš tvrdé lůžko - špatně 

Obrázek spaní2Špatná podpěra těla na příliš tvrdém lůžku. Páteř je v nepřirozené křivce. Ramenní a kyčelní klouby jsou taky nesprávně podepřeny. Meziobratlové ploténky jsou stlačovány a nemají dostatečný prostor k regeneraci.

Správná podpěra na zdravém lůžku

Páteř je při ležení na boku ve tvaru přímky. Pánev je symetricky vyrovnána. Jen tak je možná optimální regenerace páteře, pohybového ústrojí i vnitřních orgánů.

Individuální přizpůsobení postele

Spáč se pohne v průměru 80krát za noc. Zdravá postel nesmí bránit v pohybu, ale naopak by měla působit na uvolnění struktury kostí a páteře tak, aby tělo mohlo snadněji zaujmout svoji ideální polohu. Také ploténky musí dostat svůj požadovaný prostor pro "roztažení", který potřebují k příjmu živin. Zdravá postel nemůže být univerzální a stejná pro všechny, ale musí být individuálně přizpůsobena váze a výšce budoucího spáče s přihlédnutím k jeho zdravotnímu stavu a zvyklostem spaní.

Hygiena lůžka

Během spaní na lůžku lidský organismus průběžně vylučuje tekutinu složenou z vody, mastných kyselin a dalších látek v úctyhodném množství. Jen pro ilustraci: spáč odevzdá lůžku za jednu noc v průměru 3/4 litru tělesné vlhkosti.  To je za deset let se jí do matrací vstřebá až 1800 litrů. Dokážete si to představit. (Hnusná představa?) Doporučujeme z hygienických nejpozději po uplynutí deseti let matraci vyměnit (nejlépe po pěti letech)

Hygiena postele je základním předpokladem regenerace imunitního systému. V současné době lidé zápasí s oslabením imunity a různými alergiemi. Proto má hygiena lůžka stále větší význam. Postel se nesmí stát útočištěm pro bakterie a jiné látky vylučované z těla.

Co to znamená? Zdravá postel musí být vzdušná a garantovat dostatečnou výměnu kyslíku. Použité materiály a konstrukce matrace musí zajistit dostatečné provzdušnění a hygienu celého lůžka. S hygienou postele souvisejí i použitá textilní vlákna: mohou být přírodní (vlna, len, bavlna) nebo syntetická (duté vlákno).


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle